Wysokowydajna chłodnica zanurzeniowa z rurki KO karbowanej

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bnp
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.12
    • 129

Wysokowydajna chłodnica zanurzeniowa z rurki KO karbowanej

Witam

Było czy nie było
    Przedstawiam swój nowy sprzęt w browarze

Chłodnica powstała z 10 m nierdzewnej rurki karbowanej fi 16. Chłodnica zwinięta 2 warstwowo.
    link do strony

Chłodnica ma same zalety, wad nie stwierdzono

1 Wydajność
    schłodzenie 26 l brzeczki ze 100 stC do 20 stC zajmuje przy średnim przepływie wody
    ok 15 min. Przy szybszym przepływie będzie to na pewno poniżej 10 minut. Więc nawet
    wymiennik płytowy się chowa.
    2 Łatwość wykonania
    Zwinięcie chłodnicy nie nastarcza żadnych problemów> rurka jest bardzo plastyczna i
    poradzi sobie z nią nawet laik majsterkowy.
    Końcówki da się zarobić u sprzedającego. Ja wkleiłem na żywicę nypel 1/2" do
    podłączenia pod prysznic a z drugiej strony końcowka na wąż 1/2 cala

3 cena
    Za 10 m zapłaciłem niecałe 150 zł. Myślę że na normalną chłodnicę wystarczy 6-7 m.
    do przyjęcia

tak więc polecam takie rozwiązanie

przypomniałem sobie
    Chłodnica ma 1 wadę - pusta pływa w brzeczce podczas gotowania ale przykrywka rozwiązuje sprawę

i jeszcze foto
    Attached Files
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

Wydajność chłodzenia przy użyciu rurki miedzianej jest podobna więc ta wysoka wydajność to trochę na wyrost napisane
    Ja widzę 2 wady:
    - cena
    - trudniejsze czyszczenie przez te karby

Comment

• piotry
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.08
      • 761

Też chciałem zapytać jak z czyszczeniem ?
      Co do ceny to miedź jest w podobnej ale śniedzieje więc może to być dobra alternatywa.

Comment

• kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
        Co do ceny to miedź jest w podobnej...
        Trochę się zapomniałem że moja powstała wiele lat temu

Comment

• bnp
          • 2006.12
          • 129

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
          Wydajność chłodzenia przy użyciu rurki miedzianej jest podobna więc ta wysoka wydajność to trochę na wyrost napisane
          Ja widzę 2 wady:
          - cena
          - trudniejsze czyszczenie przez te karby

hehe

przelicz sobie cenę miedzi
          przelicz sobie powierzchnię miedzianej rurki 16 oraz rurki karbowanej uwzględniając i wyedytuj posta

Schłodzisz w 10 min brzeczkę miedzianą chłodnicą ?
          Ja karbowana nie mam żadnego problemu.

co do mycia to myje się normalnie, gąbka z detergentem dokładnie czyści karby.

Comment

• przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
            hehe

przelicz sobie powierzchnię miedzianej rurki 16 oraz rurki karbowanej uwzględniając i wyedytuj posta

Z palcem w d............
            Ale już niżej będziesz miał problem, wymiennik schłodzi do niższej temp. i szybciej
            Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

hehe

Nie wiem ile teraz miedź kosztuje ale wydaje mi się że jednak wciąż mniej niż kwasówka. Nigdy nie mierzyłem dokładnie czasu chłodzenia ale na pewno nie trwa ono dłużej niż kwadrans więc nie bardzo wiem czym się zachwycać. Być może jest szybciej, nie wiem ale na pewno nie na tyle żeby miało to jakiekolwiek znaczenie. Nie przy tej skali.
              Karbowaną rurkę zawsze będzie trudniej umyć niż gładką i zwiększa się ryzyko że coś tam w tych rowkach się zalęgnie. Z tego względu zawsze wybrałbym gładką a nie karbowaną nawet jeśli miałbym przez to stracić parę minut przy chłodzeniu. Nie deprecjonuję Twojej pracy, uważam tylko że trochę przesadzasz z tymi zaletami nad miedzianą chłodnicą.

Comment

• bnp
                • 2006.12
                • 129

no jasne to zależy na któryym forum się pisze lub jaki operator obsługije wymiennik

z piwo.org

cytuję Ciebie :
                Hm, na ilość zużytej wody nie zwracam aż takiej uwagi bo leci na full i wszystkiej nie łapię, ale schładzam tym wymiennikiem do temp np 17°C tak ok 45 min. Może to zasługa pompy, grawitacyjnie pewnie idzie dłużej.

i dale o zużyciu wody :

na wylocie spokojnie uzyskam 15-17°C bez ceregieli i przy tym szybko się schłodzi, ale tak jak mówisz, nadmiar wody jest znaczny :smilies: Ktoś, kto chce oszczędzić wodę, to musi się zastosować do Twoich obliczeń, oczywiście kosztem czasu, przez jaki będzie chłodził brzeczkę do wymaganej temp. Coś za coś :beer:

dalej za @jake

Rezultaty chłodzenia oceniam na 4, ale w dumie jestem zadowolony. Schłodziłem 20-litrową warkę w około 30 minut do temperatury 30C zużywając około 40-50 litrów zimnej wody o temperaturze około 12C.

Powiem inaczej miałem miedziana , teraz mam z rurki nierdzewnej karbowanej i różnica jest zasadnicza

Comment

• jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

Fantastyczny wynik chłodzenie uzyskany jest dzięki dużej powierzchni bocznej "rurki", która odpowiada około 20m rurki miedzianej fi 10mm (szacunkowo, uwzględniając inny niż walcowy kształt powierzchni bocznej). Wadą IMO są 2 litry wyporu. W przeciętnym garze (30l) podnosi to lustro cieczy o 2cm. Co do czystości i możliwości zakażenia to karbowanie nie ma znaczenia bo przecież chłodnicę gotuje się z brzeczką.
                  Karbowanie praktycznie nie wpływa na szybkość transportu ciepła, bo główny opór występuje tu po stronie brzeczki, gdzie ma miejsce konwekcja naturalna. Innymi słowy tak samo szybko schłodzi się brzeczkę rurą gładką o takiej samej powierzchni bocznej jak karbowana.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

Comment

• bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

Cześć.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z palcem w d............
                    Ale już niżej będziesz miał problem, wymiennik schłodzi do niższej temp. i szybciej
                    Jeden wymiennik czy dwa połączone szeregowo? z tego co wiem większość kolegów stosuje dwa wymienniki gdyż jeden jest za mało wydajny.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

Comment

• jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeden wymiennik czy dwa połączone szeregowo? z tego co wiem większość kolegów stosuje dwa wymienniki gdyż jeden jest za mało wydajny.
                      To pytanie jest trochę bez sensu bo nie występuje jeden rodzaj wymiennika płytowego. Różnią się zarówno wymiarami płyt jak i ich ilością. Odpowiednio dobrany wystarczy jeden.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

Comment

• bielok
                        • 2007.10
                        • 338

Cześć

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                        To pytanie jest trochę bez sensu bo nie występuje jeden rodzaj wymiennika płytowego. Różnią się zarówno wymiarami płyt jak i ich ilością. Odpowiednio dobrany wystarczy jeden.
                        Masz rację ;-) Ręka w górę kto prócz Krzyska z Mazańcowic używa jednego wymiennika?
                        Pieron, Jozefik, Wesoły, Przemo? Jestem ciekaw
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

Comment

• przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                          Cześć.

Na 30-płytowym spokojnie się schłodzi 100L do 15st i niżej /zależy jaka temp wody w sieci-teraz mam 9st/ w 20-30 min. Jak byś chciał szybciej schłodzić to dwa połączone szeregowo będą bardziej wydajne.
                          bnp co do chłodnicy z miedzi, to zależy o ilu zwojach zrobisz. Nie porównuj chłopie chłodzenia dwudziestu kilku litrów brzeczki do ilości co najmniej 3x większej, i przestań tu wciskać ludziom swoje prawdy objawione, bo się ośmieszasz
                          Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• bielok
                            • 2007.10
                            • 338

Cześć.

Powiem krótko. W boku gdzie mieszkam tem. zimnej wody nie jest nigdy niższa niż 16*C. Chłodzenie 22 l brzeczki chłodnicą z rurki miedzianej o długości 8m i średnicy 8 mm do 25*C zajmuje mi minimum 20 min.

Już Wesoły kilka lat temu pisał że cienkie KO (scianka 0,2 mm) do chłodzenia jest lepsze niż miedź o ściance 1 mm.

Wracając do tego co napisał Przemo wymiennik raz że jest drogi, dwa że trzeba sobie opracować technologię dezynfekcji jego wnętrza, pilnować by się nie zapchał itp.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

Comment

• bnp
                              • 2006.12
                              • 129

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Fantastyczny wynik chłodzenie uzyskany jest dzięki dużej powierzchni bocznej "rurki", która odpowiada około 20m rurki miedzianej fi 10mm (szacunkowo, uwzględniając inny niż walcowy kształt powierzchni bocznej). Wadą IMO są 2 litry wyporu. W przeciętnym garze (30l) podnosi to lustro cieczy o 2cm. Co do czystości i możliwości zakażenia to karbowanie nie ma znaczenia bo przecież chłodnicę gotuje się z brzeczką.
                              Karbowanie praktycznie nie wpływa na szybkość transportu ciepła, bo główny opór występuje tu po stronie brzeczki, gdzie ma miejsce konwekcja naturalna. Innymi słowy tak samo szybko schłodzi się brzeczkę rurą gładką o takiej samej powierzchni bocznej jak karbowana.
                              No, ktoś właśnie logicznie pomyślał

@przemo70

to ty się ośmieszasz wmawiając że chłodnica miedziana o takiej samej długości ( bo o tym cały czas piszę) jest lepsza od rurki karbowanej która ma 2 razy większą powierzchnie przy podobnym przewodnictwie cieplnym ( miedz ma większą ale rurka karbowana jest bardzo cienka więc te wielkości są zbliżone).

Dalej się ośmieszasz z teoriami że na chłodnicy nieważne jakiej nie da się zejść niżej niż 20 st C
                              Cytat:
                              hehe

Z palcem w d............

To ciekawa mechanika płynu i termodynamiki
                              Na wymienniku się da a na chłodnicy nie

No tak jeżeli dla ciebie nie liczy się lilość zimnej wody wpuszczonej na wymiennik to nic dziwnego że chłodzisz 100 l w 45 minut cytat z piwoorg

na wylocie spokojnie uzyskam 15-17°C bez ceregieli i przy tym szybko się schłodzi, ale tak jak mówisz, nadmiar wody jest znaczny :smilies: Ktoś, kto chce oszczędzić wodę,

dalej
                              cytuję Ciebie :
                              Hm, na ilość zużytej wody nie zwracam aż takiej uwagi bo leci na full i wszystkiej nie łapię, ale schładzam tym wymiennikiem do temp np 17°C tak ok 45 min. Może to zasługa pompy, grawitacyjnie pewnie idzie dłużej.

do tego się odnieś a nie walisz ogólnikowo po łepkach bez przemyślenia
                              krytykujesz rozwiązania których nie widziałeś i których nie miałeś okazji doświadczyć .
                              zachowujesz się jak kopyr który krytykuje domowe filtrowane piwo choć go nigdy nie pił

Comment

Przetwarzanie...
                              X