O to chodzi, że każdy potrzebuje innej chłodnicy, w zależności jakie duże warki robi. Jednemu pasuje miedziana ze względu na łatwość czyszczenia, inny tak jak bnp będzie preferował z ko karbowanego, bo zaobserwował, że szybciej mu chłodzi przy mniejszym zużyciu wody, mi pasuje wymiennik, bo schłodzona szybko brzeczka wpada wprost do fermentora, jest klarowna, a przy okazji się napowietrza i jest gotowa do zadania drożdżami.
Wysokowydajna chłodnica zanurzeniowa z rurki KO karbowanej
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziO to chodzi, że każdy potrzebuje innej chłodnicy, w zależności jakie duże warki robi. Jednemu pasuje miedziana ze względu na łatwość czyszczenia, inny tak jak bnp będzie preferował z ko karbowanego, bo zaobserwował, że szybciej mu chłodzi przy mniejszym zużyciu wody, mi pasuje wymiennik, bo schłodzona szybko brzeczka wpada wprost do fermentora, jest klarowna, a przy okazji się napowietrza i jest gotowa do zadania drożdżami.
o to właśnie chodzi,
pozdrawiam
Comment
-
-
Drogi bnp, ja nie twierdzę, że nie jesteś w stanie schłodzić brzeczki poniżej 20st, tylko jest pytanie, ile zużyjesz do tego wody i w jakim czasie. Dla mnie liczy się czas, o wodzie nie myślę, tak jak mnie zacytowałeś z piwo.org
P.S. Używałeś kiedyś wymiennika ?Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
używałem w pracy, może nieco większych, i jeszcze jada ...
Tak, jeżeli o to ci chodzi to dla mnie też wymiennik jest najsprawniejszym urządzeniem.
jednak stosunek cena/szybkość chłodzenia / użytkowanie chłodnica karbowana jest w mym przypadku najlepsza
P.S a ty urzywałeś chłodnicy z rurki nierdzewnej karbowanej ?
Comment
-
-
Błagam, korzystajcie ze słownika.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedziużywałem w pracy, może nieco większych, i jeszcze jada ...
Tak, jeżeli o to ci chodzi to dla mnie też wymiennik jest najsprawniejszym urządzeniem.
jednak stosunek cena/szybkość chłodzenia / użytkowanie chłodnica karbowana jest w mym przypadku najlepsza
P.S a ty urzywałeś chłodnicy z rurki nierdzewnej karbowanej ?Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Taki http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-u...007950130.html wymiennik starczy na 25L warkę różnica niewielka, a ile radochySave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedziTo jest ten co masz 30 płytowy ?
Czy 20 płytowy na który narzekają na piwoorg ?
A ten z rurki karbowanej, jakoś taki mało estetyczny.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
mało estetyczny ale działa
jak se skręcisz tak będziesz miał
na chłodnice zanurzeniowe nikt nie narzeka bo są bezobsługowe a z wymiennikiem widać część ludzi nie potrafi sobie poradzić, czyżby był zbyt skomplikowany w obsłudze i czyszczeniu ?
Wyraźnie jest napisane, że 20 płytowy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzimało estetyczny ale działa
jak se skręcisz tak będziesz miał
na chłodnice zanurzeniowe nikt nie narzeka bo są bezobsługowe a z wymiennikiem widać część ludzi nie potrafi sobie poradzić, czyżby był zbyt skomplikowany w obsłudze i czyszczeniu ?
wiem, tak sobie zadrwiłem że koleś mówi o 30 płytowym zachwala a daje linka do wymiennika o 1/3 gorszego
P.S. Bielok i tak nie kupi wymiennika, bo akurat kręci z ko karbowanego i na pewno się pochwali, czy wydajność chłodzenia wzrosła mu drastycznie, a pobór wody spadł radykalnieLast edited by przemo70; 2011-12-22, 22:24.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Chłodnica ma 1 wadę - pusta pływa w brzeczce podczas gotowania ale przykrywka rozwiązuje sprawę
Używam takiej chłodnicy od 7 miesięcy:
Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
Przywiązałem ją do stelaża drutem miedzianym i do dzisiaj nie widzę by matowiał, ale kupiłem niedawno drut nierdzewny i wkrótce go zamienię.
Na pewno zaletą takiej rury jest większa powierzchnia wymiany ciepła niż dla gładkiej, dlatego mozna użyć krótszej, chociaż nie ma co oszczędzać.
Świetnie spisują sie szybkozłączki, gdzie karbowana fi16 jest odpowiednikiem 1/2 calowej szybkozłączki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedziKarbowaną rurkę zawsze będzie trudniej umyć niż gładką i zwiększa się ryzyko że coś tam w tych rowkach się zalęgnie. Z tego względu zawsze wybrałbym gładką a nie karbowaną nawet jeśli miałbym przez to stracić parę minut przy chłodzeniu. Nie deprecjonuję Twojej pracy, uważam tylko że trochę przesadzasz z tymi zaletami nad miedzianą chłodnicą.
Comment
-
Comment