Wysokowydajna chłodnica zanurzeniowa z rurki KO karbowanej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #16
    O to chodzi, że każdy potrzebuje innej chłodnicy, w zależności jakie duże warki robi. Jednemu pasuje miedziana ze względu na łatwość czyszczenia, inny tak jak bnp będzie preferował z ko karbowanego, bo zaobserwował, że szybciej mu chłodzi przy mniejszym zużyciu wody, mi pasuje wymiennik, bo schłodzona szybko brzeczka wpada wprost do fermentora, jest klarowna, a przy okazji się napowietrza i jest gotowa do zadania drożdżami.
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • bnp
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.12
      • 129

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
      O to chodzi, że każdy potrzebuje innej chłodnicy, w zależności jakie duże warki robi. Jednemu pasuje miedziana ze względu na łatwość czyszczenia, inny tak jak bnp będzie preferował z ko karbowanego, bo zaobserwował, że szybciej mu chłodzi przy mniejszym zużyciu wody, mi pasuje wymiennik, bo schłodzona szybko brzeczka wpada wprost do fermentora, jest klarowna, a przy okazji się napowietrza i jest gotowa do zadania drożdżami.
      ok

      o to właśnie chodzi,

      pozdrawiam

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        #18
        Drogi bnp, ja nie twierdzę, że nie jesteś w stanie schłodzić brzeczki poniżej 20st, tylko jest pytanie, ile zużyjesz do tego wody i w jakim czasie. Dla mnie liczy się czas, o wodzie nie myślę, tak jak mnie zacytowałeś z piwo.org
        P.S. Używałeś kiedyś wymiennika ?
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • bnp
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.12
          • 129

          #19
          używałem w pracy, może nieco większych, i jeszcze jada ...
          Tak, jeżeli o to ci chodzi to dla mnie też wymiennik jest najsprawniejszym urządzeniem.
          jednak stosunek cena/szybkość chłodzenia / użytkowanie chłodnica karbowana jest w mym przypadku najlepsza

          P.S a ty urzywałeś chłodnicy z rurki nierdzewnej karbowanej ?

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23960

            #20
            Błagam, korzystajcie ze słownika.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
              używałem w pracy, może nieco większych, i jeszcze jada ...
              Tak, jeżeli o to ci chodzi to dla mnie też wymiennik jest najsprawniejszym urządzeniem.
              jednak stosunek cena/szybkość chłodzenia / użytkowanie chłodnica karbowana jest w mym przypadku najlepsza

              P.S a ty urzywałeś chłodnicy z rurki nierdzewnej karbowanej ?
              Nie używałem i pewnie nie będę, bo sam napisałeś, że wymiennik jest najsprawniejszy, a mi o to właśnie chodzi Jeśli mówisz o cenie, to wcale nie widzę wielkich oszczędności, bo za podobną możesz kupić wymiennik, chyba, że coś źle liczę?
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • bielok
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.10
                • 338

                #22
                Cześć

                cena za 1 m 14,76zł + przesyłka .....
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #23
                  Taki http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-u...007950130.html wymiennik starczy na 25L warkę różnica niewielka, a ile radochy
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • bnp
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.12
                    • 129

                    #24
                    To jest ten co masz 30 płytowy ?
                    Czy 20 płytowy na który narzekają na piwoorg ?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
                      To jest ten co masz 30 płytowy ?
                      Czy 20 płytowy na który narzekają na piwoorg ?
                      Wyraźnie jest napisane, że 20 płytowy. Narzekają, bo źle się z nim obchodzą.

                      A ten z rurki karbowanej, jakoś taki mało estetyczny.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • bnp
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.12
                        • 129

                        #26
                        mało estetyczny ale działa
                        jak se skręcisz tak będziesz miał

                        na chłodnice zanurzeniowe nikt nie narzeka bo są bezobsługowe a z wymiennikiem widać część ludzi nie potrafi sobie poradzić, czyżby był zbyt skomplikowany w obsłudze i czyszczeniu ?
                        Wyraźnie jest napisane, że 20 płytowy.
                        wiem, tak sobie zadrwiłem że koleś mówi o 30 płytowym zachwala a daje linka do wymiennika o 1/3 gorszego

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
                          mało estetyczny ale działa
                          jak se skręcisz tak będziesz miał

                          na chłodnice zanurzeniowe nikt nie narzeka bo są bezobsługowe a z wymiennikiem widać część ludzi nie potrafi sobie poradzić, czyżby był zbyt skomplikowany w obsłudze i czyszczeniu ?


                          wiem, tak sobie zadrwiłem że koleś mówi o 30 płytowym zachwala a daje linka do wymiennika o 1/3 gorszego
                          To było do Bieloka, z tym 20 płytowym, i może do Ciebie koleś , akurat do wielkości Twoich warek. Ja mam większy wymiennik, bo taki muszę mieć, ponieważ bawię się w trochę większe warki
                          P.S. Bielok i tak nie kupi wymiennika, bo akurat kręci z ko karbowanego i na pewno się pochwali, czy wydajność chłodzenia wzrosła mu drastycznie, a pobór wody spadł radykalnie
                          Last edited by przemo70; 2011-12-22, 22:24.
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #28
                            Chłodnica ma 1 wadę - pusta pływa w brzeczce podczas gotowania ale przykrywka rozwiązuje sprawę
                            Dlatego pływa , że nie ma ona stelaża na którym byla by nakręcona. Stelaż w kształcie prostopałościanu najlepiej zrobić jest z pretów nierdzewnych (fi 4 lub fi5), ale trzeba przewiązac rurkę drutem do stelaża. Dziwię się, że trzyma się to w całości bez niego.

                            Używam takiej chłodnicy od 7 miesięcy:
                            Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.


                            Przywiązałem ją do stelaża drutem miedzianym i do dzisiaj nie widzę by matowiał, ale kupiłem niedawno drut nierdzewny i wkrótce go zamienię.

                            Na pewno zaletą takiej rury jest większa powierzchnia wymiany ciepła niż dla gładkiej, dlatego mozna użyć krótszej, chociaż nie ma co oszczędzać.
                            Świetnie spisują sie szybkozłączki, gdzie karbowana fi16 jest odpowiednikiem 1/2 calowej szybkozłączki.

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                              Karbowaną rurkę zawsze będzie trudniej umyć niż gładką i zwiększa się ryzyko że coś tam w tych rowkach się zalęgnie. Z tego względu zawsze wybrałbym gładką a nie karbowaną nawet jeśli miałbym przez to stracić parę minut przy chłodzeniu. Nie deprecjonuję Twojej pracy, uważam tylko że trochę przesadzasz z tymi zaletami nad miedzianą chłodnicą.
                              Nie ma co specjalnie myć, wystarczy opłukać i przemyć gąbką. Zaletą jest łatwość zarobienia końcówek- na jednym filmie reklamowym widać jak sprzedawca robi to w małym imadełku i mozna zakladać tanie i wygodne szybkozlączki. Z miedzią nie jest tak łatwo...

                              Comment

                              • bnp
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.12
                                • 129

                                #30
                                Cześć
                                O stelażu myślę i będzie na 100%
                                poprawi to także estetyczność, tak ważną i wpływającą pozytywnie na smak warzonego piwa

                                Widzisz różnicę w porównaniu do miedzianej ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X