Przydatny sprzęt dla początkującego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
    Poza tym dopiero po ześrutowaniu własnym śrutownikiem osiągnąłem lepszą wydajność. Inwestycja kiedyś się zwróci, śrutownik zawsze można odsprzedać
    To jest hobby, a nie biznes. W to się nie inwestuje, w to się topi.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Ależ Panowie Piwowarzy Domowi, dostawa jednej paczki o zawartości 26kg słodów zawierać może własne kompozycje.. albo i gotowe zestawy surowcowe. Jest to bez znaczenia. Za śrutowanie płaci sie od kilograma.
      Odpowiedz mi na jedno pytanie, po cholerę mam trzymać ześrutowany słód kilka miesięcy? Brak śrutowania daję opcję zmiany receptur, po przemyśleniach.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Zakup śrutownik nie służy oszczędzaniu tylko wygodzie - mam ochotę coś zmienić, to zmieniam nie bojąc się że śrutwa straci na jakości.

        Zakup trzeciego fermentatora (a co dopiero dziesiątego!) też nie przynosi żadnych oszczędności (wręcz przeciwnie - zwiększysz wydajność, więc będziesz więcej wydawał na surowce). Odradzasz zakup trzeciego wiadra??

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Odpowiedz mi na jedno pytanie, po cholerę mam trzymać ześrutowany słód kilka miesięcy? Brak śrutowania daję opcję zmiany receptur, po przemyśleniach.
          Nie odpowiem na to pytanie, bo nie znam czegoś takiego jak 2 miesięczny ześrutowany słód.

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #35
            Przypominam, że pytanie zadał początkujący piwowar. Przed poczatkującym jeszcze tyle koniecznych zakupów, że nie ma co naciągać takowego na śrutownik.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              To jest hobby, a nie biznes. W to się nie inwestuje, w to się topi.
              Wbrew pozorom jest to jedyne hobby na którym jest się do przodu, bo gdyby człek nawet raczył się przemysłowymi sikaczami, to i tak jesteśmy na zerze. A co dopiero mówić, gdyby nawadniać się podobnymi do tych, które robi piwowar domowy. Mnie nie byłoby na to stać.

              Comment

              • mflasinski
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.12
                • 35

                #37
                Kupiłem sobie stojak na butelki i sterylizator do butelek.
                Wczoraj uzywalem i jestem z zakupu zadowolony - skraca czas i jest bardzo poreczne.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #38
                  Jesli zbywa pieniędzy to można zakupić fermentatory z nierdzewki. Zauważyłem, że dosyć tanie są u browamatora, płaskie dno, z kranikiem, firmy Tabec.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X