Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
Wyświetlenie odpowiedzi
Stare beczki 30l+pompka
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziDlatego, że polskie browary nie używały takich beczek. Chyba, że jestem w błędzie.
Niepotrzebnie nazwałem je kegami.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziBeczki nadają się jak najbardziej do użytku. Są mniej wygodne, bo musisz mieć korkownicę i korki, ponadto klucz to zaworu w pęku (chociaż pamiętam czasy, jak zamykano te zawory drewnianym szpuntem na płóciennej uszczelce). Myje się łatwo. Pompka, która jest na zdjęciu, wymaga przeróbki, ale dobrze byłoby, gdybyś dał powiększenie dolnej części - górna jest w tym kontekście nieistotna. Wszystko zależy od ceny - jeśli jest sporo niższa, niż kegów, to warto.
Korki i drewniane szpunty mogę mieć od niego za darmo, o korkownice nie pytałem. Wydaje mi się ona zbędna. Korek zawsze można z wyczuciem pobić młotkiem i np. drewnianym kołeczkiem, czy się mylę?
Z pompką myślę dać sobie spokój, nawet jak by spuścił sporo z ceny. Prędzej chyba myślał bym o dosztukowaniu do dolnego otworu jakiegoś małego kranika a górnym wpuszczać powietrze lub CO2, też po wcześniejszej przeróbce.
Jednak nie mam z tym żadnego doświadczenia.
Co o tym myślicie?
Możecie polecić jakieś konkretne rozwiązania?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziDarko zapodał zdjęcia kranika, martwi mnie duża pojemność beczki, trzeba będzie szybko wypić
Właśnie, co do psucia się piwa po dostaniu się powietrza do baczki/kega.
Z nagazowanego piwa wydziela się CO2 i pokrywa powierzchnie piwa „odcinając” je od powietrza. Nie uchroni to piwa? Domyślam się, że nie bo trochę o tym już czytałem na forum. Ale pewnie będę musiał się przekonać na własnym piwie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majk_red Wyświetlenie odpowiedziWłaściciel chce za beczkę 50zł (myślę, że ujdzie), a za pompkę 150zł (spora przesada).
Oczywiście możesz bawić się w jakąś partyzantkę, ale podejrzewam, że dorabianie różnych elementów na zlecenie będzie kosztowało w sumie tyle samo, co zakup tej pompki, chyba, że masz warsztat i sam sobie zrobisz. Ale widzę, że w ogóle nie bardzo wiesz, jak to działa, więc nie zrobisz.
A jak chcesz coś naprawdę taniego, to w Tesco jest piwo marki "Tesco". Nic nie musisz dorabiać ani kombinować, tylko jechać i kupić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie może, bo rura spustowa stanowi jedną całość z kranem i nie może być rozdzielona. Służy do:
1. wbicia korka, więc musi być ruchoma,
2. wylania piwa.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment