kapslownica własnej roboty

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • debestia
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 6

kapslownica własnej roboty

Witam
    czy może mi ktoś napisać jak działa kapslownica, mam dostęp do maszyn typu tokarka itp. więc chciałbym zrobić własną.Korkownicę do wina zrobiłem i działa więc z kapslownicą pewnie też się da, zresztą w goglarce jest sporo fotek ale nigdzie nie znalazłem wymiarów i zasady działania.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Zasada jest taka, że specjalna końcówka /metalowa/ w kształcie kieliszka z wywiniętymi brzegami dociskuje rozłożony kapsel na brzegu szyjki butelki. Wychodząc trzpień w jej środku przytrzymuje kapsel na miejscu, by nie wyszedł wraz z wysuwającą się końcówką. Reszta to dźwignia jak w tej winiarskiej.
    Widziałem jak robiono kapslownice stołowe z użyciem głowicy z tej ręcznej, młotkowej, ale działania w realu nie sprawdzałem.
    Last edited by e-prezes; 2012-02-11, 14:32.

Comment

• longmen
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.11
      • 68

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika debestia Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam
      czy może mi ktoś napisać jak działa kapslownica, mam dostęp do maszyn typu tokarka itp. więc chciałbym zrobić własną.Korkownicę do wina zrobiłem i działa więc z kapslownicą pewnie też się da, zresztą w goglarce jest sporo fotek ale nigdzie nie znalazłem wymiarów i zasady działania.
      przeszukaj forum - widziałem zdjęcia przynajmniej jednej kapslownicy zrobionej własnoręcznie
      np. ta http://www.browar.biz/forum/showthre...ht=kapslownica
      lub ta http://www.browar.biz/forum/showthre...ht=kapslownica
      Last edited by longmen; 2012-02-11, 14:50.

Comment

• debestia
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.02
        • 6

Widziałem wcześniej te fotki i właśnie o czymś takim myślę, nie mam jednak pojęcia jaka ma być średnica końcówki i czy ma być ona w kształcie stożka?

Comment

• longmen
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.11
          • 68

Widziałem wcześniej te fotki i właśnie o czymś takim myślę, nie mam jednak pojęcia jaka ma być średnica końcówki i czy ma być ona w kształcie stożka?
          moim zdaniem najprościej będzie wydać parę złotych na kapslownicę młotkową i z niej wydłubać głowicę i zamontować do kapslownicy własnej roboty - przynajmniej ja bym tak zaczął
          link do kapslownicy młotkowej http://www.browar.biz/centrumpiwowar...wnica_mlotkowa
          Last edited by longmen; 2012-02-11, 19:00.

Comment

• debestia
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.02
            • 6

Jak już wcześniej pisałem mam możliwość wytoczenia za free potrzebne mi tylko wymiary a te 20 PLN wolę dołożyć do innego potrzebnego sprzętu.

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

Jeszcze od południa nie wziąłeś suwmiarki do ręki i nie zmierzyłeś jaką średnicę ma kapsel?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• longmen
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.11
                • 68

w takim razie ktoś może ktoś zmierzy suwmiarką głowicę i ci poda średnicę na wejściu (max) i na końcu (min) oraz jej głębokość - powodzenia
                ewentualnie zostaje ci metoda prób i błędów - ja bym na początek przyjął że na wejściu głowica musi mieć średnicę i 1-2 mm większą od niezaciśniętego kapsla a na końcu o 1-2 mm mniejszą od zaciśniętego kapsla. Nie miałem w ręku kapslownicy więc piszę wszystko na czuja. pozdro i powodzenia. kiedyś też majsterkowałem jak miałem gdzie - to były czasy.

Comment

• krys123
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.01
                  • 37

Najlepiej będzie jak będziesz miał w ręku kapslownicę(w środku nie jest równa- jest tam małe wklęsłe miejsce). Ujawnij się (miejscowość), napisz do osoby blisko mieszkającej, aby CI pożyczyła na czas majsterkowania.
                  Różnie z kapslownicami bywa (w tej chwili 2 sztukę reklamuję - greta, stołowa), jak masz możliwość - zrób sam.

Comment

• harrymartin
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.12
                    • 14

Max przy wejściu 32 mm. na końcu 28mm. głębokość 13,5 mm.
                    http://ogrodzenia.like.pl/

Comment

• debestia
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.02
                      • 6

Oczywiście ze kapsel zmierzyłem, wg wymiarów, które podaje harrymartin to ma być stożek, spróbuje na początek i zobacze
                      dzięki za wszystkie informację

Comment

• krys123
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.01
                        • 37

debestia mam głowicę z grety, mógłbym Ci wysłać?

Comment

• debestia
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.02
                          • 6

Krys ale chcesz ją sprzedać czy pożyczyć?

Comment

• bogdan62
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.10
                            • 173

Można skorzystać z wyszukiwarki na www.piwo.org . Jakieś 2 - 3 lata temu zamieścił ktoś tam rysunek głowicy z naniesionymi wymiarami, jeżeli dobrze pamiętam to dla głowicy na standardowe kapsle i głowicy na kapsle szerokie.

Comment

• krys123
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.01
                              • 37

Krys ale chcesz ją sprzedać czy pożyczyć?
                              napisałem do Ciebie na PW

Comment

Przetwarzanie...
                              X