Chłodnica do brzeczki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • overmawr
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 2

Chłodnica do brzeczki

Witam
    Na forum jestem zupełnym nowicjuszem, mam za sobą kilka warek z brewkitów. Jest to mój pierwszy post ponieważ nie pytam - to czego potrzebuję w większości zostało już napisane.

Natomiast potrzebuję troszkę zbadać rynek. Otóż moja firma (jednoosobowa ) przymierza się do produkcji chłodnic do brzeczki i tu potrzebuję wszej pomocy:
    1. Czy znajdę zbyt (nie znalazłem w Polsce ofert sprzedaży)
    2. Aluminium czy miedź ?
    3. Jak cena wg Was była by rozsądna (znam swoje koszty)
    4. Co do budowy - myślicie że podwójne uzwojenie ma sens ? tzn spirala dół i spirala w górę
    5. Czy wystarczy zaoferować samą spiralę czy z wężykami i końcówkami ? (myślę że każdy ma inny kran i inną odległość od kranu.)

Z góry dzięki za odpowiedź
    Jak to ruszy to postaram się o zniżki dla forumowiczów
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

Aluminium odpada.
    Tylko miedź lub nierdzewka i raczej jedno uzwojenie bo podwójne trudno czyścić.

Comment

• Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika overmawr Wyświetlenie odpowiedzi
      1. Czy znajdę zbyt (nie znalazłem w Polsce ofert sprzedaży)
      2. Aluminium czy miedź ?
      3. Jak cena wg Was była by rozsądna (znam swoje koszty)
      4. Co do budowy - myślicie że podwójne uzwojenie ma sens ? tzn spirala dół i spirala w górę
      5. Czy wystarczy zaoferować samą spiralę czy z wężykami i końcówkami ? (myślę że każdy ma inny kran i inną odległość od kranu.)
      1. Myślę, że znajdziesz. Co się pojawiają na forum oferty sprzedaży chłodnic, to bardzo szybko zgłaszają się chętni. Co prawda Browamator oferuje chłodnicę z nierdziewki, ale chcą za nią 179 złotych.
      2. Miedź.
      3. Zależy od wymiarów chłodnicy. Podaj jakieś przykładowe ceny, np. za chłodnicę z 8m rurki o średnicy 8mm.
      4. Pojedyncza by wystarczyła.
      5. Wężyki i końcówki jako opcja dodatkowa
      Last edited by Mason; 2012-02-29, 15:01.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• overmawr
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.02
        • 2

Myślę że coś takiego jak BA, tylko że z miedzi mogę mieć za 150 - 160 zł

Myślałem o ok 9 m fi 10

Comment

• scalak68
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.05
          • 10

Ja chłodnice zrobiłem sam nie jest to duży kłopot. Troche zabawy z nawijaniem i tyle pare zacisków i końcówki do węża ogrodowego zresztą zobaczcie sami
          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
          Andrzej Browar EMIGRANT

Comment

• Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

Polecam wykonanie chłodnicy z rury karbowanej nierdzewnej:
            Sama chłodnica, została wykonana z nierdzewnej rury karbowanej (grubość scianki 0,6mm, cena 16zł/m, średnica 1/2 cala), której zakupiłem 12 metrów i kazałem sprzedawcy zarobić końcówki (prosta operacja na małym imadle, widziałem na jednym filmiku), do tego otrzymałem od sprzedawcy nakrętkę i uszczelkę, by na wejściu i wyjściu zamontować przyłącz kranowy pod szybkozłączki. Rura została nawienięta na formę szkieletową wykonana w kształcie prostopadłościanu o podstawie trójkąta, wykonanego z drutów nierdzewnych 4mm i w kilku miejscach spawanych.

Polecam jednak podstawę okrągłą, bo i tak trzeba bedzie użyć drutu nierdzewnego 1mm do przewiązania rury karbowanej do szkieletu celem jej usztywnienia.

Używam jej juz rok czasu i byłem pierwszym który wykonał ją z tego materiału i jest według mnie idealna. Patrząc na parametry wytrzymałosciowe rury karbowanej to jestem zdania, że gdyby trzeba było, to hipotetycznie można by jej uzyć do chłodzenia brzeczki nawet w 1000 litrowej kadzi.
            Last edited by Robert13; 2012-05-25, 11:39.

Comment

Przetwarzanie...
            X