Gdybyście mogli kupić, to co i ile moglibyście wydać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GRNDpa
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.02
    • 197

    Gdybyście mogli kupić, to co i ile moglibyście wydać

    Witam,
    Mam taki projekt na studiach, do którego potrzebowałbym małego badania rynku
    Chodzi o studium inwestycyjne firmy, która w moim przypadku zajmowałaby się produkcją sprzętu potrzebnego małym (restauracyjnym i rzemieślniczym) i domowym browarom.
    Z tego co czytam na forum ludzie konstruują różne ułatwiające warzenie instalacje i maszyny, czy też korzystają z gotowych rozwiązań firm z zachodu (nie widziałem, żeby ktoś chwalił się węgierskim sprzętem, a ponoć oni też coś robią). Konstrukcja własna jest tania, ale wymaga czasu, pomysłu i jakichś tam - mniejszych lub większych - umiejętności technicznych. Z kolei gotowe sprzęty (np. produkty Speidel'a) są dość drogie, albo "zbyt zautomatyzowane". I druga sprawa - ważenie "legalnie" - czyli zrobienie z pasji pracy. Podobnie mamy tu sprzęt niemiecki, wyraźnie kosztowny, albo można by zrobić coś samemu, ale tutaj problemy z urzędnikami, zatwierdzaniem typu, dopuszczeniem do kontaktu z żywnością etc.

    Teraz do rzeczy:
    -gdybyście mieli możliwość kupienia solidnego sprzętu, dedykowanego do warzenia piwa to w co byście zainwestowali (filtratory, fermentory, zaciernik, czy może coś zautomatyzowanego?) i jakie ceny byłyby dla Was atrakcyjne?

    -ile musiałaby kosztować instalacja browaru rzemieślniczego/restauracyjnego, i jakie musiałaby mieć parametry (np. wybicie, ilość fermentorów), żebyście zdecydowali się na inwestycję we własny browar?

    Wiem, że pytania może są za mało precyzyjne i zaraz dostanie mi się jakąś krytyką, ale chętnie posłucham różnych opinii. Prosiłbym o robienie sobie jaj w miarę umiarkowanym zakresie, bo dla mnie instalacja za złotówkę byłaby atrakcyjna, ale nie o to tu chodzi Jeśli więc uznacie za stosowne podzielić się swoją opinią, albo przemyśleniami na temat tego co taka firma mogłaby oferować (chodzi raczej o sprzęt) to byłbym wdzięczny. Oczywiście chętnie podyskutuję, jeśli będzie jakieś pytanie, czy pomysł, który będzie się rozmijał z moją dotychczasową wizją. Projekt jest projektem, ale kto wie... może kiedyś coś z tego wyjdzie
    Lubię placki
  • damiano70
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.05
    • 306

    #2
    oplot,garnek i fermentor. wiekszosc nie ma wymagan
    Tato nie pij - zostaw dla syna

    Comment

    • Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2797

      #3
      Chodzi o studium inwestycyjne firmy, która w moim przypadku zajmowałaby się produkcją sprzętu potrzebnego małym (restauracyjnym i rzemieślniczym) i domowym browarom.
      Proponuje zadzwonić lub napisać do pierwszego lepszego "spomaszu".
      Firm, które mogłyby zbudować browar jest na rynku polskim dosyć dużo. Większość nie zajmuje się jednak takimi rzeczami, gdyż bardziej opłaca im się produkować dla innych gałęzi przemysłu spożywczego (np. mięsnej, mleczarskiej).

      A piwowarom domowym wystarczy: duży garnek, plastikowy kubeł i jeszcze parę innych drobiazgów.

      Comment

      • Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2797

        #4
        nie widziałem, żeby ktoś chwalił się węgierskim sprzętem, a ponoć oni też coś robią
        Był kiedyś w Warszawie browar restauracyjny na węgierskim sprzęcie - Soma.
        Teraz ten sprzęt można kupić, ale za cenę "z kosmosu".

        Comment

        • GRNDpa
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.02
          • 197

          #5
          O to mi właśnie chodzi - to, że da się to zrobić taniej, to pewne... kwestia tego ile taniej ma realne szansy na poszerzenie ilości odbiorców... bo ta różnica wpływa na to, czy takie przedsiębiorstwo byłoby rentowne... tak przynajmniej nam to tłumaczą :P
          W sumie mi wystarcza zestaw z centrum piwowarstwa i solidny gar... ale wiem, że jak tylko dorobię się minimalnego metrażu dla siebie (garaż/piwnica/własny pokój) to będę kombinował dalej - jakiś dobry czujnik temperatury z alarmem, mieszadło automatyczne, jakiś lepszy patent na chłodzenie, czy filtrację... to, że mi coś wystarcza nie znaczy, że nie chcę więcej
          Last edited by GRNDpa; 2012-02-29, 19:53.
          Lubię placki

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
              Był kiedyś w Warszawie browar restauracyjny na węgierskim sprzęcie - Soma.
              Teraz ten sprzęt można kupić, ale za cenę "z kosmosu".
              Ceny od obecnych na polskim rynku firm (przedstawicieli zagranicznych producentów) wahają się od 0,5 do 1 mln zł. Sprzęt z Somy za 600 tyś. zł. Jakbym miał tak z 250 tyś to bym zaczął myśleć na poważnie. Receptury są, wypracowana marka też, tylko realizować.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

                #8
                Z tego co wiem cena nie jest już tak kosmiczna.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Niedawne enuncjacje właściciela de Brasil mogą spowodować dalszą obniżkę ceny. Podaż używanego sprzętu wzrośnie.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Pankracy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.10
                    • 2797

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Sprzęt z Somy za 600 tyś. zł.
                    Widać cenę obniżyli. Pamiętam, że jakiś czas temu była znacznie wyższa.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #11
                      No to obecnie jest jeszcze niższa, bo 350 000 zł.

                      Comment

                      • GRNDpa
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2012.02
                        • 197

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        No to obecnie jest jeszcze niższa, bo 350 000 zł.
                        No to jeszcze trochę spadnie i nic tylko brać i otwierać własny browar

                        Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi i czekam na kolejne pomysły/propozycje.
                        Lubię placki

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X