Witam,
Mam taki projekt na studiach, do którego potrzebowałbym małego badania rynku
Chodzi o studium inwestycyjne firmy, która w moim przypadku zajmowałaby się produkcją sprzętu potrzebnego małym (restauracyjnym i rzemieślniczym) i domowym browarom.
Z tego co czytam na forum ludzie konstruują różne ułatwiające warzenie instalacje i maszyny, czy też korzystają z gotowych rozwiązań firm z zachodu (nie widziałem, żeby ktoś chwalił się węgierskim sprzętem, a ponoć oni też coś robią). Konstrukcja własna jest tania, ale wymaga czasu, pomysłu i jakichś tam - mniejszych lub większych - umiejętności technicznych. Z kolei gotowe sprzęty (np. produkty Speidel'a) są dość drogie, albo "zbyt zautomatyzowane". I druga sprawa - ważenie "legalnie" - czyli zrobienie z pasji pracy. Podobnie mamy tu sprzęt niemiecki, wyraźnie kosztowny, albo można by zrobić coś samemu, ale tutaj problemy z urzędnikami, zatwierdzaniem typu, dopuszczeniem do kontaktu z żywnością etc.
Teraz do rzeczy:
-gdybyście mieli możliwość kupienia solidnego sprzętu, dedykowanego do warzenia piwa to w co byście zainwestowali (filtratory, fermentory, zaciernik, czy może coś zautomatyzowanego?) i jakie ceny byłyby dla Was atrakcyjne?
-ile musiałaby kosztować instalacja browaru rzemieślniczego/restauracyjnego, i jakie musiałaby mieć parametry (np. wybicie, ilość fermentorów), żebyście zdecydowali się na inwestycję we własny browar?
Wiem, że pytania może są za mało precyzyjne i zaraz dostanie mi się jakąś krytyką, ale chętnie posłucham różnych opinii. Prosiłbym o robienie sobie jaj w miarę umiarkowanym zakresie, bo dla mnie instalacja za złotówkę byłaby atrakcyjna, ale nie o to tu chodzi Jeśli więc uznacie za stosowne podzielić się swoją opinią, albo przemyśleniami na temat tego co taka firma mogłaby oferować (chodzi raczej o sprzęt) to byłbym wdzięczny. Oczywiście chętnie podyskutuję, jeśli będzie jakieś pytanie, czy pomysł, który będzie się rozmijał z moją dotychczasową wizją. Projekt jest projektem, ale kto wie... może kiedyś coś z tego wyjdzie
Mam taki projekt na studiach, do którego potrzebowałbym małego badania rynku
Chodzi o studium inwestycyjne firmy, która w moim przypadku zajmowałaby się produkcją sprzętu potrzebnego małym (restauracyjnym i rzemieślniczym) i domowym browarom.
Z tego co czytam na forum ludzie konstruują różne ułatwiające warzenie instalacje i maszyny, czy też korzystają z gotowych rozwiązań firm z zachodu (nie widziałem, żeby ktoś chwalił się węgierskim sprzętem, a ponoć oni też coś robią). Konstrukcja własna jest tania, ale wymaga czasu, pomysłu i jakichś tam - mniejszych lub większych - umiejętności technicznych. Z kolei gotowe sprzęty (np. produkty Speidel'a) są dość drogie, albo "zbyt zautomatyzowane". I druga sprawa - ważenie "legalnie" - czyli zrobienie z pasji pracy. Podobnie mamy tu sprzęt niemiecki, wyraźnie kosztowny, albo można by zrobić coś samemu, ale tutaj problemy z urzędnikami, zatwierdzaniem typu, dopuszczeniem do kontaktu z żywnością etc.
Teraz do rzeczy:
-gdybyście mieli możliwość kupienia solidnego sprzętu, dedykowanego do warzenia piwa to w co byście zainwestowali (filtratory, fermentory, zaciernik, czy może coś zautomatyzowanego?) i jakie ceny byłyby dla Was atrakcyjne?
-ile musiałaby kosztować instalacja browaru rzemieślniczego/restauracyjnego, i jakie musiałaby mieć parametry (np. wybicie, ilość fermentorów), żebyście zdecydowali się na inwestycję we własny browar?
Wiem, że pytania może są za mało precyzyjne i zaraz dostanie mi się jakąś krytyką, ale chętnie posłucham różnych opinii. Prosiłbym o robienie sobie jaj w miarę umiarkowanym zakresie, bo dla mnie instalacja za złotówkę byłaby atrakcyjna, ale nie o to tu chodzi Jeśli więc uznacie za stosowne podzielić się swoją opinią, albo przemyśleniami na temat tego co taka firma mogłaby oferować (chodzi raczej o sprzęt) to byłbym wdzięczny. Oczywiście chętnie podyskutuję, jeśli będzie jakieś pytanie, czy pomysł, który będzie się rozmijał z moją dotychczasową wizją. Projekt jest projektem, ale kto wie... może kiedyś coś z tego wyjdzie
Comment