Sermentor w prążki - bać się czy szorować druciakiem?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GRNDpa
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.02
    • 197

Sermentor w prążki - bać się czy szorować druciakiem?

Witam,
    Przelewałem na cichą monachijske ciemne, i zauważyłem, że w fermentorze, w którym stało zaczęły mi się odbarwiać ścianki (a właściwie barwić, bo to białby fermentor z CP). Próbowałem to szorować, ale lipa i nie idzie. Z racji, że do tej pory szły piwka bardziej kolorowe niż jasne do na fermentorze mam prążki... i tearaz - czy nie ma się czym spinać i jest to tylko brawnik raczej nieaktywny, który wniknął między kłębki PE, czy może to jakieś cholerstwo, które może mi reagować i tworzyć jakieś porowate struktury, w które później nawłazi mi bakterii? Szorować to czymś ściernym (chyba bez sensu, bo będzie jeszcze bardziej porowate), polać jakimś ostrym środkiem, czy olać?
    Dzięki za sugestie.
    Lubię placki
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Olać.
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• GRNDpa
      • 2012.02
      • 197

Dzięki, bo już się zestresowałem
      Lubię placki

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

Do sermentora możesz kiedyś wlać roztwór wody i chlorowego wybielacza, będzie potem jak nowy.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• wojtomasz
          • 2006.01
          • 135

Szkło jest najlepszym materiałam na fermentory. Zwykły balon, chociaż bardzo mi się podoba nazwa dymion. Oczywiście trzeba umyć przed i po.

Comment

• GRNDpa
            • 2012.02
            • 197

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            Do sermentora możesz kiedyś wlać roztwór wody i chlorowego wybielacza, będzie potem jak nowy.
            Kolejna wtopa językowa... a to s jakoś całkiem blisko f to nie jest

@wojtomasz - na studenckim mieszkaniu za duże ryzyko uszkodzenia , może w przyszłości, ale i tak tylko na burzliwą, bo potem rozlewać ciężko bez kranika
            Lubię placki

Comment

• mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam,
              Przelewałem na cichą monachijske ciemne, i zauważyłem, że w fermentorze, w którym stało zaczęły mi się odbarwiać ścianki (a właściwie barwić, bo to białby fermentor z CP). Próbowałem to szorować, ale lipa i nie idzie. Z racji, że do tej pory szły piwka bardziej kolorowe niż jasne do na fermentorze mam prążki... i tearaz - czy nie ma się czym spinać i jest to tylko brawnik raczej nieaktywny, który wniknął między kłębki PE, czy może to jakieś cholerstwo, które może mi reagować i tworzyć jakieś porowate struktury, w które później nawłazi mi bakterii? Szorować to czymś ściernym (chyba bez sensu, bo będzie jeszcze bardziej porowate), polać jakimś ostrym środkiem, czy olać?
              Dzięki za sugestie.
              To normalne po fermentowaniu ciemnych piw.
              Pogłębi się z czasem.
              Można nalać kreta i wybielić.

Comment

• tmspoko
                • 2009.09
                • 207

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Do sermentora
                W ostateczności możesz ser fermentować
                TMspoko

Comment

• GRNDpa
                  • 2012.02
                  • 197

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tmspoko Wyświetlenie odpowiedzi
                  W ostateczności możesz ser fermentować
                  To plany na bardziej odległą przyszłość
                  Lubię placki

Comment

Przetwarzanie...
                  X