Sermentor w prążki - bać się czy szorować druciakiem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GRNDpa
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.02
    • 197

    #1

    Sermentor w prążki - bać się czy szorować druciakiem?

    Witam,
    Przelewałem na cichą monachijske ciemne, i zauważyłem, że w fermentorze, w którym stało zaczęły mi się odbarwiać ścianki (a właściwie barwić, bo to białby fermentor z CP). Próbowałem to szorować, ale lipa i nie idzie. Z racji, że do tej pory szły piwka bardziej kolorowe niż jasne do na fermentorze mam prążki... i tearaz - czy nie ma się czym spinać i jest to tylko brawnik raczej nieaktywny, który wniknął między kłębki PE, czy może to jakieś cholerstwo, które może mi reagować i tworzyć jakieś porowate struktury, w które później nawłazi mi bakterii? Szorować to czymś ściernym (chyba bez sensu, bo będzie jeszcze bardziej porowate), polać jakimś ostrym środkiem, czy olać?
    Dzięki za sugestie.
    Lubię placki
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Olać.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • GRNDpa
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.02
      • 197

      #3
      Dzięki, bo już się zestresowałem
      Lubię placki

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24004

        #4
        Do sermentora możesz kiedyś wlać roztwór wody i chlorowego wybielacza, będzie potem jak nowy.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • wojtomasz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.01
          • 135

          #5
          Szkło jest najlepszym materiałam na fermentory. Zwykły balon, chociaż bardzo mi się podoba nazwa dymion. Oczywiście trzeba umyć przed i po.

          Comment

          • GRNDpa
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2012.02
            • 197

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            Do sermentora możesz kiedyś wlać roztwór wody i chlorowego wybielacza, będzie potem jak nowy.
            Kolejna wtopa językowa... a to s jakoś całkiem blisko f to nie jest

            @wojtomasz - na studenckim mieszkaniu za duże ryzyko uszkodzenia , może w przyszłości, ale i tak tylko na burzliwą, bo potem rozlewać ciężko bez kranika
            Lubię placki

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa
              Witam,
              Przelewałem na cichą monachijske ciemne, i zauważyłem, że w fermentorze, w którym stało zaczęły mi się odbarwiać ścianki (a właściwie barwić, bo to białby fermentor z CP). Próbowałem to szorować, ale lipa i nie idzie. Z racji, że do tej pory szły piwka bardziej kolorowe niż jasne do na fermentorze mam prążki... i tearaz - czy nie ma się czym spinać i jest to tylko brawnik raczej nieaktywny, który wniknął między kłębki PE, czy może to jakieś cholerstwo, które może mi reagować i tworzyć jakieś porowate struktury, w które później nawłazi mi bakterii? Szorować to czymś ściernym (chyba bez sensu, bo będzie jeszcze bardziej porowate), polać jakimś ostrym środkiem, czy olać?
              Dzięki za sugestie.
              To normalne po fermentowaniu ciemnych piw.
              Pogłębi się z czasem.
              Można nalać kreta i wybielić.

              Comment

              • tmspoko
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.09
                • 207

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                Do sermentora
                W ostateczności możesz ser fermentować
                TMspoko

                Comment

                • GRNDpa
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.02
                  • 197

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tmspoko
                  W ostateczności możesz ser fermentować
                  To plany na bardziej odległą przyszłość
                  Lubię placki

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • pegazus300
                    Desprej w fermentorze
                    pegazus300
                    Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
                    2018-04-15, 20:50
                  • Kwachu1444
                    Nalot w fermentorze
                    Kwachu1444
                    Witam,

                    Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
                    Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...
                    2017-12-26, 19:34
                  • tomaszjanczyk
                    Pierwsza próba - pytanie na CITO
                    tomaszjanczyk
                    Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                    W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                    Zaczynałem około 16:00.

                    Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                    2020-04-22, 09:46
                  • krzysztoft
                    fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                    krzysztoft
                    Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                    2019-04-01, 00:18
                  • heckler
                    Czechy, Prostějov, Průmyslová 4273/3, Axiom Brewery
                    heckler
                    Do tej pory w mieście działały dwa browary, a w dzielnicy Držovice trzeci. Dwa lata temu na obrzeżach miasta rozpoczął działalność czwarty Velkorakovský pivovar. Jakby tego było mało to w tym roku, a dokładnie w kwietniu został otwarty piąty browar o nazwie Axiom.
                    Browar usytuowany...
                    2019-10-24, 06:09
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...