chłodnica z odzysku nada się?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KZ50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 22

chłodnica z odzysku nada się?

witam,
    znalazłem w piwnicy taką oto spiralną chłodnicę z nierdzewki (tak sądzę, bo to na pewno nie Al ani Cu).
    Ma ona wymiar 16x16cm czyli jeden zwój ma około 65 cm, zwoi jest 21 czyli będzie ze 13 mb. Średnica wewnętrzna rurki = 5mm
    Podgląd tej konstrukcji tutaj: https://picasaweb.google.com/1093907...eat=directlink

Pytanie: czy wg kolegów warto to oczyścić, wyparzyć, zdezynfekować itp. i użyć?
    Czy wg Was ma to dobre parametry i w przyzwoitym czasie schłodzi 20l?
    Last edited by KZ50; 2012-03-12, 22:40.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Wielu używa tego typu, spokojnie możesz chłodzić
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

Według mnie jest to typowa chłodnica jaką używa się w schładzarkach np. do piwa. Ponieważ w schładzarce piwo przepływa wewnątrz rurek, a sama chłodnica zanurzona jest w cieczy chłodzącej (najczęściej woda) to na powierzchni rurek może występować kamień. Ponieważ przy chłodzeniu chłodnicę zanurzasz w gorącej brzeczce której nie chcesz zakazić, to należałoby dobrze oczyścić rurki na zewnątrz, aby w kamieniu (najczęściej przy tej opasce spinającej poszczególne zwoje) nie pozostały żadne drobnoustroje. Kamień najlepiej usunąć ciepłym roztworem kwasu.
      Powinieneś być z tej chłodnicy bardzo zadowolony.

Comment

• KZ50
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.03
        • 22

tak, przypomniałeś mi, to prawie na pewno jest chłodnica ze starej zepsutej schładzarki.
        To bardzo się cieszę, w sobotę jej użyje.

Comment

• KZ50
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.03
          • 22

Chłodnica działa

Chłodnica działa, użyłem jej już 2x ,
          efekt przerósł moje oczekiwania. REWELACJA!
          Schładzałem nie dłużej niż 30 min. zuzyłem około 50l wody i to nie bezpowrotnie bo zmagazynowałem ją do mycia butelek.

Comment

Przetwarzanie...
          X