Elektryczny garnek do warzenia.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andy1856
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 1

    Elektryczny garnek do warzenia.

    Witam,

    czy wg Was taki garnek http://www.rtvagd.sklep.pl/hendi/209...r_w_38702.php5
    ze stali nierdzewnej nadaje sse do warzenia piwa?

    Ciekaw jestem WWaszych opinii. (O pieniądzach dżentelmani nie dyskutują )
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    A nie lepsze to
    http://browamator.pl/szczegoly.php?Kociol_zacierno-warzelny_Speidel_Braumeister_20_l&przedm=3189165&g rupa_p=6&pwd ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      Teraz będzie licytacja kto da drożej?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Undeath
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.08
        • 113

        #4

        albo http://allegro.pl/elektryczny-garnek...187400516.html

        Mam podobny i do tej pory daje rade! Swój dorwałem za 92 zł lekki odprysk emalii co wcale nie przeszkadza w robieniu piwka!

        Comment

        • Lusterko87
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.10
          • 36

          #5
          Clatronika - odradzam - trzeba przerabiać/i lub wspomagać sie grzałką Nurkową. Ja bym polecał http://allegro.pl/kociolek-elektrycz...152384145.html
          Osobiście używam podobnego - 2000 watt do gotowania do podstawa.
          A tu http://allegro.pl/kociolek-elektrycz...152384145.html RIMS/HERMS prawie jak się patrzy
          Poczytaj http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=52155

          Comment

          • Undeath
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.08
            • 113

            #6
            Działam spokojnie na 1800 W podgrzanie z 62 do 72 zajmuje gdzieś około 10 min, a do 100 stopni przy filtracji około 20 minut! Grzałka zanurzeniowa nic prawie nie daje ( 3 minuty krócej, a omijanie przewodu przy mieszaniu lipa) bardziej nadaje się podgrzewanie zagotowaną wodą lub robienie dekoktacji! Ale wiadomo im silniejszy tym lepszy! Ja swój kupiłem tylko ze względu na cenę! A jakbym miał teraz wybierać to zainwestowałbym w taboret gazowy i garnek 50 litrów

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Da się w takim garze chmielić?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Wojtek_90
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.12
                • 49

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Da się w takim garze chmielić?
                Da się, nawet bez dodatkowej grzałki. Gotuje się wystarczająco intensywnie bo zazwyczaj odparowuje mi ok. 5l. Tylko, że doprowadzenie do wrzenia trwa dość długo.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  Długo czyli ile?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Wojtek_90
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.12
                    • 49

                    #10
                    Ostatnio przy 27-28 litrach brzeczki grodziskiego czekałem może ok. 40 minut ale nie patrzyłem na zegarek więc dokładnie Ci nie powiem.

                    Comment

                    • Undeath
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.08
                      • 113

                      #11
                      nigdy nie czekałem dłużej niż 20 minut do chmielenia! Podgrzewam stopniowo przy wysładzaniu już pierwsze wysładzanie około 8 litrów, podgrzewam od razu, następne 8 i kolejne 8 ewentualnie do osobnego garka jeszcze z 6l i osobno chmielone z gara a następnie dodane do głównego jak wyparuje zależy! 16 warek na kociołku nachmielonych i najdłuższy czas robienia piwka 6 godzin więc...

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        A w czym zacierasz?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Undeath
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.08
                          • 113

                          #13
                          w tym samym garze...

                          Comment

                          • Lusterko87
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.10
                            • 36

                            #14
                            Ja w moim garze 2000 watt zacierałem i chmieliłem - fakt sporo wody odparowuje - i straciłem kilka litrów z Pale Ale... Właśnie robię Hefe-weizen i na razie przerwy idą dość sprawnie
                            Last edited by Lusterko87; 2012-03-19, 09:06.

                            Comment

                            • Wojtek_90
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.12
                              • 49

                              #15
                              Ja w swoim też filtruje W garnku elektrycznym mam filtrator z oplotu, wody wysłodowe przelewam do fermentatora co niestety powoduje ich szybkie ochłodzenia. Dlatego też po ponownym przelaniu do garnka trzeba długo czekać do zagotowania się brzeczki.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X