Chłodnica zanurzeniowa problem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Undeath
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.08
    • 113

Chłodnica zanurzeniowa problem

Zakupiłem sobie chłodnice za 90 zł wygląda jak na zdjęciach. Miałem wątpliwości do tych plastików i zrobiłem pierwszy test, wypadł negatywnie przy chmieleniu na ostatnie 15 min wrzuciłem chłodnice, po 10 min jak przyszedłem plastiki odskoczyły i puściły zwoje co zaskutkowało efektem harmonijki nie miałem czym tego na szybko związać i musiałem chłodzić tak. Efektywność chłodzenia dobra z 93 st do 30 st C w 25 minut i około 45 litrów wody pewnie byłoby krócej albo mniej wody jeżeli chłodnica była cała zanurzona w piwie,a tak to połowa gdzieś wystawała mi z gara... po zakończeniu plastiki jak ostygły dały się zpowrotem zamontować!

Teraz się zastanawiam co zrobić aby mi się to nie powtórzyło czy spiąć to drutem , czy poszukać jakieś taśmy nierdzewnej może wy macie jakiś pomysł? Na alledrogo znalazłem coś takiego http://allegro.pl/dr...2278960801.html jest to drut na woblery, nie chce miedzi od razu zaznaczam. Czy ktoś może kiedyś to coś takiego robił u siebie albo widział gdzieś?
  • Undeath
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.08
    • 113

Nie wiem co się dzieje nie mogę edytować postu, a zdjęcia mi się nie załadowały więc daje linka do innego forum gdzie zdjęcia są:

Comment

• genjuro
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 70

Spróbuj kupić struny ze stali nierdzewnej.

Comment

• radagast
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.09
        • 7

Witam,

To mój pierwszy post na forum. Zamierzam w najbliższym czasie zaopatrzyć się w sprzęt do warzenia piwa. Jako, że to spory wydatek dla studenckiej kieszeni, szukam i analizuję co wyjdzie najtaniej, ale nie straci na jakości (biednego na tanie nie stać ). Mam w planach zrobić swoją własną chłodnicę z rurki miedzianej. Gdzieś na forum widziałem link do aukcji na allegro, gdzie można nabyć rurkę miedzianą do instalacji gazowych w samochodach - bodajże był to ten produkt: http://allegro.pl/rurka-miedziana-mi...365587157.html
        9 zł za mb takiej rurki to okazja, ale czy na pewno będzie ona dobra? Miedź to miedź, ale...
        Z góry dziękuję za odpowiedź

Comment

• Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radagast Wyświetlenie odpowiedzi
          9 zł za mb takiej rurki to okazja, ale czy na pewno będzie ona dobra? Miedź to miedź, ale...
          Będzie dobra, swoją chłodnicę zrobiłem z takiej i sprawdza się bardzo dobrze. Taka rurka jest bardzo plastyczna, więc można zrobić chłodnicę bez żadnych narzędzi.
          JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• el_kurczako
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.01
            • 62

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
            Będzie dobra, swoją chłodnicę zrobiłem z takiej i sprawdza się bardzo dobrze. Taka rurka jest bardzo plastyczna, więc można zrobić chłodnicę bez żadnych narzędzi.
            Rurkę po prostu zasypujemy solą lub piaskiem (lepsza sól). Po skończonej pracy nie wypłukujemy wodą lecz na sucho pozbywamy się co tam użyliśmy. W taki sposób możemy nawijać rurkę miedzianą na jakąś formę walcowatą.
            Na burzliwej: Tripel XXX
            Na cichej: Amber Ale,
            W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

Comment

• Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

Ja nawijałem rurkę bez soli, piasku i innych wynalazków. Nie miałem z tym żadnych problemów.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• el_kurczako
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.01
                • 62

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja nawijałem rurkę bez soli, piasku i innych wynalazków. Nie miałem z tym żadnych problemów.
                No tak, ale jeżeli ktoś ma rurę o większym przekroju. To może mu się załamać lub nawet złamać przy modelowaniu. Ot taka rada z nakierowaniem by nie wypłukiwać bo jeszcze większego sobie problemu można narobić.
                Na burzliwej: Tripel XXX
                Na cichej: Amber Ale,
                W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

Comment

Przetwarzanie...
                X