Witam wszystkich tutaj piwowarów domowych.Forum czytam już od około 4 tygodni w celu nabycia większej wiedzy.Postanowiłem warzyć piwko dla siebie w domu ponieważ koncernowe już mi nie smakuje i jest drogie.Chciałbym od razu warzyć z procesem zacierania o którym właśnie czytam od 4 tygodni.Co do sprzętu to myślałem tak:
-2 fermentory stożkowe INOX o pojemności 55L firmy TABEC z Browamatora jeden na burzliwą a drugi na cichą
-Uniwersalny śrutownik stołowy BREWFERM
-Garnek emaliowany 50 litrów z pokrywą (nowy)
-Mini Keg 5L do rozlewu piwa po cichej (kilka sztuk)
-Oxi One 100g do dezynfekcji sprzętu
-Termometr mam w domu
-Łyżkę do mieszania mam w domu
Surowce to myślałem tak:
-Słód pilzneński 50kg
-Słód pszeniczny jasny 25kg
-Słód karmelowy 5kg
-Słód palony 5kg
-Chmiel Marynka 300g
-Chmiel Lubelski 300g
-3 paczuszki drożdży górnej fermentacji Safbrew S-33
-3 paczuszki drożdży dolnej fermentacji Brewferm Lager
Czy to mi wystarczy abym mógł rozpocząć warzyć w domu piwko z procesem zacierania.Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.
-2 fermentory stożkowe INOX o pojemności 55L firmy TABEC z Browamatora jeden na burzliwą a drugi na cichą
-Uniwersalny śrutownik stołowy BREWFERM
-Garnek emaliowany 50 litrów z pokrywą (nowy)
-Mini Keg 5L do rozlewu piwa po cichej (kilka sztuk)
-Oxi One 100g do dezynfekcji sprzętu
-Termometr mam w domu
-Łyżkę do mieszania mam w domu
Surowce to myślałem tak:
-Słód pilzneński 50kg
-Słód pszeniczny jasny 25kg
-Słód karmelowy 5kg
-Słód palony 5kg
-Chmiel Marynka 300g
-Chmiel Lubelski 300g
-3 paczuszki drożdży górnej fermentacji Safbrew S-33
-3 paczuszki drożdży dolnej fermentacji Brewferm Lager
Czy to mi wystarczy abym mógł rozpocząć warzyć w domu piwko z procesem zacierania.Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.
Comment