Klon Speidel Braumeistera - budowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • soulfly01
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 18

    #16


    mam jeszcze taką, jest taki wybór że nie wiem co wybrać tak naprawdę, na forum wszyscy mówią o pompie od pralki ale nikt prócz Ciebie nie podaje modelu. A który model jest najlepszy w miarę w rozsądnej cenie ?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #17
      zagadaj do josefika
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • bnp
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.12
        • 129

        #18
        Podany prze zemnie model pompy do pralki sprawdza się nie tylko u mnie.
        @Zbynek z piwo.org też je z powodzeniem stosuje w swoim HERMsie
        jedyna wada to brak noża i widelca na plastiku. Mnie jednak to nie przeraża. Najważniejsze że wytwarza odpowiednie ciśnienie.
        Co do pompek do cent ogrzewania czy też do wody to są badziewne testowałem kilka sztuk i wszystkie dawały małe ciśnienie. Pompa pralkowa wytwarza 3 razy większe ciśnienie.

        @soulfly01
        pochwal się swoim browarkiem

        Comment

        • soulfly01
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.01
          • 18

          #19
          na razie robię na garze ale kupiłem na złomie garnek ponad 50 litrów za bezcen 30zł i podkusiło mnie aby przejść na warzenie ze słodów. zrobię dzisiaj kilka zdjęć to podeśle na forum. umycie cilit bangiem sprawiło że nowy garnek będzie miał drugie życie

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #20
            Napisz do dziadka on ma konkretną pompę przy swoim sprzęcie, tak jak pisał bnp pompy co nadają się tylko do przepompowania brzeczki przez wymiennik
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • soulfly01
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.01
              • 18

              #21
              trochę obiecanych zdjęć:

              Click image for larger version

Name:	20120901_125148.jpg
Views:	1
Size:	83,7 KB
ID:	2040087

              Click image for larger version

Name:	20120901_125156.jpg
Views:	1
Size:	84,0 KB
ID:	2040088

              Click image for larger version

Name:	20120901_125210.jpg
Views:	1
Size:	81,2 KB
ID:	2040089

              mam jeszcze sterowanie

              brakuje filtrów, grzałek oraz pompy właśnie...

              Pozdrawiam,
              a

              Comment

              • bnp
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 129

                #22
                kran do wymiany
                gar za niski do wewnętrznej tuby, lepszy byłby keg, brak sit na spodzie oraz górze tuby.
                podsumowując jesteś na samym początku kolego ale życzę powodzenia

                Comment

                • soulfly01
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.01
                  • 18

                  #23
                  wiem wiem kolumna będzie skrócona będzie mieścić około 11 kg nasypu. kran do wymiany ja tego nie będę osobiście robił tylko mój brat filtr to zamawiam blachę perforowaną kwasówkę lub jak będzie za drogie to siatka z oczkiem 1mm z kwasówki, znalazłem 40 zł za mb. Wszelkie sugestie mile widziane przekaże budowniczemu

                  Comment

                  • wsaczuk
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.09
                    • 182

                    #24
                    a skąd wiesz że się tyle słodu zmieści?

                    Comment

                    • soulfly01
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.01
                      • 18

                      #25
                      Jest tak że około 3kg na 5 litrów, długo tego szukałem.

                      Comment

                      • bnp
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.12
                        • 129

                        #26
                        odpowiem inaczej
                        objętość gara nie będzie odpowiednia do objętości kosza zasypowego.
                        w oryginale kosz zasypowy to +- 80% objętości gara
                        u Ciebie kosz zasypowy będzie niewspółmiernie mały do objętości gara co uniemożliwi wytworzenia złoża fluidyzacyjnego a przez to będą problemy z cyrkulacją oraz zacieraniem.
                        jeżeli już się przymierzasz do takiego ustrojstwa to nie wyważaj otwartych drzwi

                        jakie warki planujesz robić, znaczy ile litrowe?
                        podaj wymiary obecne kosza zasypowego to sprawdzę u siebie i dobierze się odpowiednią objętość.

                        Comment

                        • bnp
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2006.12
                          • 129

                          #27
                          ps
                          nie wiem czy siatka z KO zda egzamin
                          w koszu jest dosyć duże ciśnienie podczas cyrkulacji. U mnie sito z blachy wyginało. Musiałem dorobić pierścień dociskający

                          Comment

                          • jacekan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.05
                            • 388

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
                            Sterownik się pisze ( będzie miał więcej funkcji niż Boleckiego np sterowanie pompą)
                            Wow, to pewnie w kosmos kocioł będzie latał A na poważnie, sterownik Boleckiego ma wszystko czego potrzeba, sterować pompą też można.
                            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                            Comment

                            • bnp
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.12
                              • 129

                              #29
                              i lody będzie robił

                              Tak poważnie to niby jest ok ale nie ma: pamięci tzn, programów z automatu, funkcji regulacji mocą grzałki, funkcji sterowania wędzarnią, funkcji sterowania E-ARC w kolumnie rektyfikacyjnej...

                              Comment

                              • soulfly01
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.01
                                • 18

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
                                odpowiem inaczej
                                objętość gara nie będzie odpowiednia do objętości kosza zasypowego.
                                w oryginale kosz zasypowy to +- 80% objętości gara
                                u Ciebie kosz zasypowy będzie niewspółmiernie mały do objętości gara co uniemożliwi wytworzenia złoża fluidyzacyjnego a przez to będą problemy z cyrkulacją oraz zacieraniem.
                                jeżeli już się przymierzasz do takiego ustrojstwa to nie wyważaj otwartych drzwi

                                jakie warki planujesz robić, znaczy ile litrowe?
                                podaj wymiary obecne kosza zasypowego to sprawdzę u siebie i dobierze się odpowiednią objętość.
                                gar ma 50 litrów pojemności zalany po brzeg. kosz to 19,1 litrów pojemności dobrałem tak kosz zasypowy aby grzałki się zmieściły.
                                Wymiary:
                                gar - 40 średnicy i 40 cm wysokości
                                Kosz 25 cm średnicy i 39 cm wysokości mogę to jeszcze zamienić na 30 cm średnicy.

                                chciałem robić warki około 40 litrów.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X