Klon Speidel Braumeistera - budowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bnp
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.12
    • 129

    #46
    ja mam możliwe 3 punkty pomiarowe.
    Sterownik ma 2 sondy, sterująca jest z boku kega a druga w górnym sicie kosza. temp w koszu zaciernym jest najważniejsza. I pod nią ustawiam temp

    Comment

    • jun
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 47

      #47
      Jutro odbieram grzałkę kołowa fi 290mm . Dotychczas radziłem sobie grzałką od frytownicy przerobioną na zanurzeniową.Przy pierwszej warce z pompą zauważyłem ,że górne sito ma być 2-3cm niżej względem krawędzi cylindra wewnętrznego . Gdy jest równo z krawędzią to warka tryska w górę.

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #48
        mimo, że lekko historyczne już wpisy :P ale bardzo przydadzą się mi w sobotnim składaniu klona.
        mam nadzieję, że klon autora wątku "trzyma się kupy" i nadal robi piwko
        może ktoś ma jakieś sugestie podparte nabytym doświadczeniem w newralgicznych punktach? .. typu sita czy pompka ... hmm właściwie to jest taka prosta konstrukcja, że mało chyba jest problemów?
        tak mi się wydaje .. aczkolwiek na kartce to zawsze wszystko ładnie i prosto wygląda :P

        Comment

        • jun
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 47

          #49
          Sito górne Daj lekko nizej ok 2-3cm od krawędzi cylindra wewnętrznego .Gdy dałem równo z krawędzią to ciśnienie było tak duże , że sikało w górę . Obniżenie uzyskałem nakładając na Śrubę odpowiednią tulejkę dystansową z nierdzewki.Sita szczelinowe zrobiłem z nierdzewnych tac grubość ok.1.5mm.

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #50
            dzięki .. teraz jestem na etapie właśnie sitek .. w poniedziałek odbieram krążki i technicznie będzie wsio. Jeszcze zostanie sterownik, ale to po testach szczelności oraz funkcjonalności ... wiec jako, że w garażu przy tych temperaturach, które są aktualnie nie da się wysiedzieć długo ... przecięcie wstęgi opóźnia się lekko

            takie pytanie z dzisiaj mi się nasuwa: z czego uszczelka pod "tubę"?

            sterowanie chce zastosować http://www.pamel.biz/sklep4/product_...roducts_id=109
            sądzę że będzie Ok.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #51
              Mam podobny sterownik do garnka lidlowskiego i jestem zadowolony
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • MarcinKan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 191

                #52
                odebrałem krążki pod sitka ... takie pytanie mi się nasuwa: nacięcia długie? czy otwory typu dziurka? lepiej się będą sprawdzać?
                fałszywe dna to raczej nacięcia ... chociaż widziałem takie o wielu drobnych nacięciach ...

                ot i dylemat mam teraz ... zrobić nacięcia to spać nie będę mógł bo mogłyby być otwory ... ale jak zrobię otwory to nie będę mógł spać bo mogłyby być nacięcia ...

                Comment

                • jun
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.05
                  • 47

                  #53
                  Ja też zastanawiałem się nad uszczelką pod ,,tubę,, ale okazała sie zbędna . Dno naczynia jest wklęsłe (keg 50l ) a śrubę dałem M14 więc przy mocnym dokęceniu wszysko ładnie przylega.Pompa ma taką wydajność ,że ewentualny ,,przeciek " w tym miejscu dla mnie nie przeszkadzał. Jeśli u Kolegi ma być szczelnie radzę pokombinować z np. foremkami silikonowymi do ciast można odciąć taki rant i Masz uszczelkę za grosze. Płaską można wyciąć z silikonowej stolnicy.A co do sit to mam ze szczelinami i jestem zadowolony.Szczeliny nacinałem w odstępach co 8mm i 1,5 cm od krawędzi i otworu wewnętrznego. Powodzenia.

                  Comment

                  • Papanosta
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.02
                    • 9

                    #54
                    Witam wszystkich Kolegów,

                    moje pytanie dotyczy sit:

                    Dolne chciałbym zrobić otwory wzdłużne 0,8x20mm natomiast górne w postaci otworów kołowych o średnicy 1 mm. Co sądzicie o tych wielkościach? Jakie były wasze sposoby na wykonanie otworów?

                    I czy przed ważeniem filtrujecie jeszcze dodatkowo brzeczkę?

                    Dziękuję za pomoc

                    Comment

                    • MarcinKan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.02
                      • 191

                      #55
                      jeszcze nie skręciłem swojego całego klona do tzw kupy
                      ... ale jeżeli miałbym poradzić to nie ma co się bawić w wycinanie szlifierką otworów jak masz z zasięgu laser to zleć gotowe krążki ..
                      ja dałem tylko wyciąć 2 ładne krążki, ale już otwory i szczeliny robiłem samodzielnie ... jako esceta muszę powiedzieć, że trzeba się baaardzo namęczyć aby to "ładnie wyszło". Przeżycia jak w brazylijskim serialu od radości po rozpacz ... więc polecam laser

                      czy szczelinki czy otworki kuliste? ... generalnie im więcej otworów na powierzchni tym lepiej.
                      Mi osobiście lepiej by pasowały otworki okrągłe, ale w warunkach domowych trudne do uzyskania ... kwasówka nie jest taka fajna w obróbce garażowej.

                      Comment

                      • Papanosta
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.02
                        • 9

                        #56
                        Jeżeli chodzi o takie rozwiązanie to nawet na moją korzyść ponieważ wykonam rysunek techniczny i wykonają mi to w całości. Pytanie teraz jaka średnica otworu byłaby najlepsza? Zastanawia mnie czy przed warzeniem trzeba jeszcze to jakoś przefiltrować?

                        Kolego MarcinKan jak i z czego wykonałeś wewnętrzny zbiornik? Ponieważ moje rozwiązanie jest oparte na wiaderku 15L z stali nierdzewnej i zastanawiam się czy będzie to działać jak należy.

                        Podeślesz zdjęcia swojego dzieła?

                        Comment

                        • jun
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.05
                          • 47

                          #57
                          Do Papanosta . Moje naczynie zewn. to keg50l wewnętrzne- cylinder z blachy ko.u góry prosty u dołu z małym rantem dla oparcia dolnego sita . Srednicę dobierałem tak aby między ściankami obu naczyń zmieściła się swobodnie grzałka.Lepiej gdy cylinder będzie szerszy wtedy pompa będzie miała mniej pracy.

                          Comment

                          • MarcinKan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.02
                            • 191

                            #58
                            podeśle.
                            to 15l to mało coś będzie. keg 50l ma wymiary coś ok braumeistera 20l.
                            generalnie najważniejsza jest tuba - musi być na ok 20-21l .. w oryginale jest to niecałe 21l i ma wymiar 270x365mm . U mnie wychodzi 250x425mm (rura z kwasówki ze sklepu z piecami) ... i teraz mając taką tubę musisz wpakować ją do jakiegoś gara tudzież innego czegoś aby jeszcze było miejsce po bokach.

                            Comment

                            • jun
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.05
                              • 47

                              #59
                              Koledzy wzajemne wymiary naczyń klona nie mogą być przypadkowe. Przy warzeniu piwa mniej treściwego np. Grodzisza gdy cylinder jest za wysoki i mniej wypełniony słodem może zabraknąć brzeczki dla pompy aby się przelała przez górne sito.Wymiary mojego cylindra to 160x300mm.Przy planowaniu wymiarów cylindra radzę wziąć pod uwagę kształt dna kega (w pewnym miejscu zaczyna się krzywizna dna gdzie będzie problem z uszczelnieniem mocowania grzałki ) dlatego dałem tylko 160mm średnicy.
                              Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

                              Comment

                              • MarcinKan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2013.02
                                • 191

                                #60
                                wiesz co ... sugerowałem się oryginalnymi wymiarami dwudziestki
                                mash tube: 27cm diameter x 36cm height
                                kettle: 35cm diameter x 42cm height
                                sądzę, że jak będą takie same wymiary/objętości (lub wręcz podobne) to powinno być Ok.
                                keg ma średnicę 381mm więc nie dużo więcej ... wysokość jest większa i dlatego przestaje być istotna.

                                generalnie twój działa, a w moim jeszcze nie próbowałem więc tylko teoretyzuje

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X