Klon Speidel Braumeistera - budowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jun Wyświetlenie odpowiedzi
    Koledzy wzajemne wymiary naczyń klona nie mogą być przypadkowe. Przy warzeniu piwa mniej treściwego np. Grodzisza gdy cylinder jest za wysoki i mniej wypełniony słodem może zabraknąć brzeczki dla pompy aby się przelała przez górne sito.Wymiary mojego cylindra to 160x300mm.Przy planowaniu wymiarów cylindra radzę wziąć pod uwagę kształt dna kega (w pewnym miejscu zaczyna się krzywizna dna gdzie będzie problem z uszczelnieniem mocowania grzałki ) dlatego dałem tylko 160mm średnicy.
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8fda8a9e8.html
    no to zrobiłeś se klona do robienia grodzisza i innych cienkich piw (ps. nie mam nic do grodzisza bardzo dobre Nasze piwo) ciekawe czy uda ci się ładować tam 6kg słodu i jeszcze zamieszać go? objętość twojego walca jeżeli dobrze liczę to coś trochę ponad 6l ... zlekka maławo. Zasyp grodzisza to jakieś 3kg ... możesz mieć problem z "normalnym piwem"

    Comment

    • Papanosta
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.02
      • 9

      #62
      Wracając do mojego pomysłu użycia wiaderka za cylinder wewnętrzny a dokładnie to takiego: http://sklep.technica.pl/kuchnia/nac...l-premium.html
      gdzie jego wymiary:

      wysokość: 330 mm
      średnica: 305 mm
      pojemność: 15 l
      materiał: stal nierdzewna
      pokrywa w komplecie: Nie
      pierścień: Tak

      Przymierzałem to wiaderko do swojego keg-a 50l i fajnie pasuje a wymiarami nie dużo się różni od oryginału. Zalety według mnie to dno i pierścień. Dno mam zamiar nawiercić dziurkami o średnicy 1 mm, gdzie jest to mniej więcej konstrukcja monolityczna z obręczą wiec i bardziej stabilna. . Dodatkowo jest ono zwężane delikatnie u dołu wiec będzie łatwiej osadzić grzałki. A pojemność 15l myślę, że pozwoli wykonać warki 30-35 L.
      Czekam na krytykę i opinie doświadczonych osób ponieważ mam zamiar złożyć zamówienie na wiadro.

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #63
        sądzę, że jesteś doświadczonym piwowarem i wiesz co robisz ... sądzę że jak chcesz wydać 230zł na wiadro 15l to pewnie wiesz, że zmieścisz tam słód na 30-35l warki kurna przemyśl to jeszcze.
        wymiary braumeistera sądzę, że wymyślili fachowcy więc sądzę, że trzeba się ich trzymać jak się nie da idealnie to chociaż z lekkimi widełkami .. ale małymi. Ty chcesz tubę 20l chcesz zastąpić 15l

        Comment

        • jun
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 47

          #64
          Spokojnie . Do piwa bardziej treściwego mam nadstawkę 15 cm . Uwarzcie pierwszą warkę w swoich kolonach to Zrozumiecie czym się kierowałem.Takie rozwiązanie daje więcej możliwości . A 200 zł to dałem za cylinder + wspawanie pół nypli do kega i gwintowanie centralnego pręta .

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #65
            jak brałeś to pod uwagę tak to nie czepiam się (daleki jestem od krytykowania) też zastanawiam się na mniejszymi zasypami .. ale na te warki co już uwarzyłem to raczej te mało zasypowe mnie nie zachwyciły więc pewnie nie powrócę do nich na tym etapie nowej zabawki - "klona". Faktycznie fajnie zrobić "dostawkę" na mniejsze zasypy oraz co bardziej racjonalne na większe ... ale sądzę że na to jeszcze może w przyszłości przyjdzie czas.

            teraz mam bardziej przyziemną zagwostkę ... gdzie tego klona zamontować? ty widziałem że masz na "szafce" ktoś inny miał na nóżkach ... takie mam teraz estetyczno-organizacyjne dylematy ... słody już prawie jadą a mój klon to większy czas to do góry nogami stoi

            Comment

            • jun
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.05
              • 47

              #66
              Do Papanosta. Ładne wiaderko. MarcinKan ma rację ,że to troche ryzykowne .Policz objętości . Radzę poszukać firmy ,która robi dla rolników chłodnie na mleko.Za tą kwotę zespawają Ci dowolny cylinder z nierdzewki a może i dorzucą sita . Piwny załącznik ulatwia negocjacje

              Comment

              • Papanosta
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.02
                • 9

                #67
                Dziękuję koledzy. Zweryfikuję swoje plany, troszku chciałem iść na łatwość z tym wiaderkiem. Zespawać cylinder to nie jest problem gdy dostanę arkusz blachy ko. Ale nasuwają dwa pytania, jakie wymiary do kega 50 l? I na czym oprzeć dolne sito, najlepiej byłoby wytłoczyć coś.

                Comment

                • MarcinKan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.02
                  • 191

                  #68
                  ja w tubie na dole (4cm od dolnego ranta) wywierciłem 4 otwory i wkręciłem śruby z nakrętkami ... dolne sitko leży sobie na śrubkach - może mało oryginalne rozwiązanie, ale to było 1 co przyszło mi do głowy ...
                  dlaczego 4cm od dolnego ranta - ponieważ jest to miejsce (pod sitkiem) w którym przewiduję czujnik temperatury od sterownika więc zawczasu zrobiłem tak.

                  a wymiary ... tu się lekcje matematyki kłaniają ja bym bazował na wymiarach 20tki i 50tki ... pisałeś że chcesz 30-35l robić.
                  Last edited by MarcinKan; 2014-02-09, 14:33.

                  Comment

                  • jun
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.05
                    • 47

                    #69
                    Dyskusja widzę dalej się toczy.Napiszę o kolejnosci prac na swoim przykładzie . Przypadkowo na ytu... obejrzałem filmik jak ładnie (równo i centralnie) wycina się otwór w górze kega.Wg tego otworu i pamiętając o miejscu na grzałkę średnicę cylindra zaplanowałem na 16cm lekko więcej też wejdzie ale brałem pod uwagę mozliwość pomyłki przez spawacza i dałem zapas . U mnie dolne sito opiera się na pierścieniu z pręta 5mm wspawanym od wewnątrz cylindra.Możesz krawędź naciąć np. na 1cm i powstałe paski wygiąć do środka lub tak jak MarcinKan Daj śrubki . Przy budowie klona odkryłem że istnieją w sprzedaży nity zrywalne kwasoodporne wykorzystałem je do uchwytu pokrywki (pokrywka przydaje się do trzymania temperatury przy zacieraniu).

                    Comment

                    • sadowski25
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.05
                      • 22

                      #70
                      Czołem,

                      Dawno tutaj na forum nie pisałem ani nie przeglądałem...
                      Ale jako że lekka wpieniony ceną oryginału wymienionego w wątku mam zamiar popełnić dość precyzyjnego klona na 30l.

                      Oba zbiorniki tj kocioł i pojemnik na słód będą wykonane ze stali 0H18N9 ( Kochana kwasówka z której robi się też wszelkie naczynia).

                      Powoli zaczynam robić rysunki techniczne tak by w zakładzie gdzie robią na laserach itp. pięknie mi zbiorniki sklecili razem z sitami i wszelkimi wejściami.

                      Mam nadzieję koledzy że pomożecie w tej kwestii

                      Gdyż na końcu w razie czego udostępnię zainteresowanym pliki CAD z opisem
                      ( Tylko trochę inaczej go zrobimy by się twórcy oryginału nie czepiali

                      Pozdrawiam :P

                      Comment

                      • jun
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.05
                        • 47

                        #71
                        Kolego wygodniej użyć do tego kega50l . Do piwa bardziej treściwego keg30l może być za mały.

                        Comment

                        • sadowski25
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.05
                          • 22

                          #72
                          Właśnie myślę po lekturze paru tematów, użyć KEG 50l, sita będę już miał załatwione.

                          A że mam MIG/MAG a w moaju kupuje porządnego TIG'a AC DC z pulsem...

                          Jak rozpocznę budowę dam znać
                          I zrobię foto-relację .

                          Comment

                          • jun
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.05
                            • 47

                            #73
                            Ups.nie doczytałem Chcesz zlecić wykonanie całości. Ale użycie kega brałbym pod uwagę.Keg ma przetłoczenia ścianek co wzmacnia konstukcję.Po spawaniu nierdzewki do celów spożywczych spawy należy poddać trawieniu.

                            Comment

                            • jacekan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2011.05
                              • 388

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jun Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kolego wygodniej użyć do tego kega50l . Do piwa bardziej treściwego keg30l może być za mały.
                              Na pewno będzie za mały. Nawet 50 litrowy nie jest wystarczający. W moim spokojnie mieści się 7,5 kg zasypu, 8 kg to już niezła kombinacja z upychaniem.
                              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                              Comment

                              • sadowski25
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2005.05
                                • 22

                                #75
                                Chyba że zrobi się małą hybrydę...

                                Główny zbiornik , pompy itp. jak w Spiedelu, a pojemnik z sitami na słód obok zbiornika i jest przez niego przepompowywana brzeczka.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X