Klon Speidel Braumeistera - budowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Papanosta
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 9

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sadowski25 Wyświetlenie odpowiedzi
    Chyba że zrobi się małą hybrydę...

    Główny zbiornik , pompy itp. jak w Spiedelu, a pojemnik z sitami na słód obok zbiornika i jest przez niego przepompowywana brzeczka.
    Myślałem nad takim rozwiązaniem, ale zatrzymałęm się nad opracowaniem odpowiednich sit. Na chwilę obecną myślę aby dopracować klona tak aby zacierać w jednym garze, a w drugim warzyć. Pozwoli to przyspieszyć proces. Obecnie borykam się z takimi problemami:

    1) chciałem wykonać sita z brachy o oczkach 1mm, ale zauważyłem że twórcy takich klonów używają siatki z oczkami 0,75mm. Co to jest za siatka? I jak wygląda przepływ przez taką siatkę?
    2) Wysładzanie - Wysładza się czy nie w tegu typu urządzeniach czy nie?

    3)Czy podczas przepompopywania cieczy do warzenia zastsować dodatkową filtrację?

    Comment

    • jun
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 47

      #77
      Taka niby hybryda to już nie jest nasz klon. W tym wypadku problemem byłoby utrzymanie temperatury (jednakowej w obu naczyniach) .W moim klonie różnice temperatury w różnych miejscach naczynia dochodziły do 3*C . Aby to wyrównać zawinąłem kega matą obszytą folią alu i dorobiłem pokrywkę.Głównym plusem niemieckiej maszynki jest zwarta konstrukcja i trzeba z tego korzystać .

      Comment

      • sadowski25
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.05
        • 22

        #78
        To normalne że cały układ musi być izolowany co zapobiegnie stratom energii cieplnej.
        Jak i zapobiegnie zbyt wysokiemu rachunkowi za prąd.


        Praktycznie jak skończy mi się sesja pomyślę nad tematem dokładnie ( i to policzę... )

        Do tego myślę zwój kociołek oprzeć na Rasberry Pi
        Last edited by sadowski25; 2014-02-17, 00:20.

        Comment

        • Papanosta
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.02
          • 9

          #79
          Ja zastosowałem na swoje keg-i wełnę wzmacnianą siatką(http://www.uniwent.pl/strona.146304.html) + http://allegro.pl/mata-termoizolacyj...804386475.html przy testach z wodą zdaje to egzamin. Chciałbym jeszcze to obudować blachą aluminiową żęby wizualnie ładnie wyglądało.

          A co myślicie ozacieraniu za pomocą klona a warzeniu w osobnym naczyniu?

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #80
            ja wczoraj (cała niedziela) polerowałem kega efekt końcowy niekoniecznie proporcjonalny do włożonej pracy. Biorąc pod uwagę iż prawie całość izolacja termiczna przykryje ale górny rant będzie się świecić jak "psu jaja" - w Lidlu były/są zestawy polerskie pod wiertarkę ... za jakieś niecałe 20zł.
            Szafka pod kega również zbudowana i pomalowana ... wyszedł niezły wychodek (słowa mojej żony - z uwagi na okrągłe wycięcie na blacie). Teraz muszę się trochę w elektryka pobawić, aby do czasu zakupu sterownika funkcjonowało toto chociaż manualnie

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Papanosta Wyświetlenie odpowiedzi
              A co myślicie ozacieraniu za pomocą klona a warzeniu w osobnym naczyniu?
              Poco tak?

              Comment

              • Papanosta
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.02
                • 9

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                Poco tak?
                Aby moc zrobic np dwie warki zamiast jednej. Gdy w drugim naczyniu bedzie sie warzyc to mozna juz pierwsze czyscic inszykowac do kolejnego zacierania.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Papanosta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Aby moc zrobic np dwie warki zamiast jednej. Gdy w drugim naczyniu bedzie sie warzyc to mozna juz pierwsze czyscic inszykowac do kolejnego zacierania.
                  Może zwiększysz wybicie jeśli Tobie zależy na ilości piwa?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • MarcinKan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.02
                    • 191

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Papanosta Wyświetlenie odpowiedzi
                    Aby moc zrobic np dwie warki zamiast jednej. Gdy w drugim naczyniu bedzie sie warzyc to mozna juz pierwsze czyscic inszykowac do kolejnego zacierania.
                    "robienie piwa" to ładnych kilka godzin schodzi ... jak już chcesz tak kombinować to albo jak kolega z góry pisze większy garnek albo zbuduj 2 klony

                    Comment

                    • Papanosta
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.02
                      • 9

                      #85
                      To chyba kazdy piwowar wie, ze ta manufaktura jest pracochlonna. Bywalo, ze jak startowalem w sobote to konczylem w niedziele. Moze to jest rozwiazanie dwa klony, Ale nie zaszkodzi zbadac w srod kolegow przypadek poloczenia a'la speidel i herms.

                      Comment

                      • MarcinKan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.02
                        • 191

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Papanosta Wyświetlenie odpowiedzi
                        To chyba kazdy piwowar wie, ze ta manufaktura jest pracochlonna. Bywalo, ze jak startowalem w sobote to konczylem w niedziele. Moze to jest rozwiazanie dwa klony, Ale nie zaszkodzi zbadac w srod kolegow przypadek poloczenia a'la speidel i herms.
                        Generalnie jak w klonie będziesz zacierać to na koniec czy będziesz w nim gotować czy przepompujesz do innego gara to już jest wola użytkownika.
                        To już taki RIMS byłby lepszym rozwiązaniem dla ciebie ... np. instalacja z 2 kegów 50l. Nie ogranicza cie wtedy tuba z niekoniecznie dużą możliwością zasypową.

                        Comment

                        • Papanosta
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.02
                          • 9

                          #87
                          Moze i tak, ale rozwiazanie Braumeistera ma kilka zalet:
                          -cyrkulacja zacieru dalej kepszy rozklad temperatur, dokladniejsze wymieszanie zacieru
                          - wyciagasz kosz i i masz odfiltrowany slod

                          Comment

                          • MarcinKan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.02
                            • 191

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Papanosta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Moze i tak, ale rozwiazanie Braumeistera ma kilka zalet:
                            -cyrkulacja zacieru dalej kepszy rozklad temperatur, dokladniejsze wymieszanie zacieru
                            - wyciagasz kosz i i masz odfiltrowany slod
                            Akurat cyrkulacja to w innych systemach też występuje, ale bardziej z góry na dół ... ten bajer kosza tudzież tuby to po prostu BIAB w wydaniu metalowym. Zręcznie i ciekawie wykorzystali znane systemy .. i chwała im za to
                            Faktycznie w tym 1 urządzeniu mieści się wszystko co potrzebne w browarku domowym ... coś na zasadzie kupna/zrobienia pralki automatycznej.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                              ...
                              mam nadzieję, że klon autora wątku "trzyma się kupy" i nadal robi piwko
                              ...
                              Trzyma i robi piwko. Same 'siekiery'.

                              Comment

                              • MarcinKan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2013.02
                                • 191

                                #90
                                w celu odświeżenia tematu

                                zamontowałem 3nik z dodatkowym zaworem przy pompce (pod dnem kega), aby wypompowywać resztki "brudów", które nie zejdą zaworem spustowym (Który standardowo każdy (i ja również) montuje nad dnem). - zamontowanie tego 3nika spowodowało, że mycie oraz płukanie systemu stało się wygodniejsze. Nie muszę całego kega obracać do góry dnem.

                                Teraz się zastanawiam czy aby nie zamontować na stałe chłodnicy w klonie? Na zewnątrz tylko by wystawały szybko-złączki. Co wy na to?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X