Klon Speidel Braumeistera - budowa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mari50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 18

Prośba o pomoc

Witam wszystkich. Temat jakby troszkę przycichł więc może trochę odgrzeję.
    Planuję wykonać coś na wzór braumeistera ,po prześledzeniu wątku nie mam pewności jakie wymiary kadzi i wkładu ( cylindra)byłyby najlepsze . W planie jest szerokość gara 400mm ,co do wewnętrznego pojemnika to chciałbym zrobić jeden wyższy na większe warki i drugi na wymianę mniejszy ,żeby można było zrobić mniejsze Warki.
    Czyli bazą niech będzie gar zewnętrzny zrobiony z rury o średnicy 400mm. Wysokość ok.500
    -grzałki dwie o mocy 1750W zagięte po obwodzie gara.
    - pompka cyrkulacyjna taka jak u bnp
    -sterownik jeszcze nie wybrany
    Do ustalenia średnica wkładu filtracyjnego mniejszego i większego.
    Proszę więc o pomoc kolegów bardziej doświadczonych i zorientowanych w temacie.
    Szczęśliwego Nowego Roku i samych udanych warek.

Comment

• krizzo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 28

Jaką masz na myśli pompkę do użycia? z tego co wiem powinna być w całości z nierdzewki.

Tez myślę nad podobnym systemem i jedyna pompka którą znalazłem która powiedzmy mi pasi to jest to:

Comment

• mari50
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.01
        • 18

Jest to pomkna do pralki ,używa ją podobno z powodzeniem kilku właścicieli takiego systemu

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Shop by department, purchase cars, fashion apparel, collectibles, sporting goods, cameras, baby items, and everything else on eBay, the world's online marketplace

kiedyś na allegro
          Last edited by anteks; 2015-01-02, 23:10.
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• mari50
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.01
            • 18

Fajny zestaw pompek ale skoro taka za 30zł jest ok. to po co przepłacać, choć przyznam ,że prezentują się ciekawiej.

Comment

• krizzo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.01
              • 28

Ta mosiężna w sumie fajna, nie jestem zbytnio przekonany do pompowania gorącej brzeczki przez plastik głównie ze względu na możliwość uwolnienia jakiś toksyn itp, pompka z pralki raczej nie musi spełniać żadnej normy związanej z żywnością.

Comment

• gary1966
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.12
                • 15

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mari50 Wyświetlenie odpowiedzi
                Fajny zestaw pompek ale skoro taka za 30zł jest ok. to po co przepłacać....
                Serwus, zamówiłem dwie w tym samym sklepie
                Załapałeś się na grzałki?
                http://www.vycepnastojaka.cz/en/

Comment

• mari50
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.01
                  • 18

Fajnie ,mam nadzieję że będą dobrze działać.Grzałki zamówiłem ,na piwo.org była akcja (zresztą nie pierwsza) gdzie było zamówienie grupowe wyszło nie drogo 65zł za jedną.

Comment

• mari50
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.01
                    • 18

No tak teraz widzę . Też tam kupiłeś.

Comment

• gary1966
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.12
                      • 15

Jak u Ciebie z sitami i cylindrem?
                      http://www.vycepnastojaka.cz/en/

Comment

• mari50
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.01
                        • 18

Dopiero w planach. Właśnie wyżej prosiłem o pomoc bo nie dokońca wiem jakie wymiary byłyby optymalneale jakoś nikt nie odpisał. Mam dostęp do materiału i nie będzie problemu zenzrobieniem wszystkiego samemu , mam blachę perforowaną o średnicy otworów od 0,8 do 3,5 mm. Rury od najmniejszej do 600 mm średnicy ,potrzebuję tylko małej pomocy .

Comment

• jun
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.05
                          • 47

Kolego Mari50 widzę że podstawowe zakupy Masz za sobą więc do dzieła . Ja swoją maszynkę robiłem z kega 50l . To są wymiary kadzi zewnętrznej ,a cylinder wewnętrzny dobierasz tak aby nie ocierał o grzałkę ( jeśli jest kołowa ). Sterownik polecam Pamela ponieważ jest możliwoś zamówienia sterowania cyklicznego pompą. W razie pytań Pisz na priva doradzę na co zwrócić uwagę .

Comment

• mari50
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.01
                            • 18

Click image for larger version

Name:	tabela_oczka_kwadrat.jpg
Views:	1
Size:	87,8 KB
ID:	2053747

Witam.
                            Którą siatkę wybrać jako filtr do cylindra ?
                            Będzie to dodatkowa siatka leżąca na sicie o oczkach 0,8mm.

Comment

• Tomaszj_kr
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.01
                              • 7

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
                              są magicy, widziałem pospawaną chłodnicę z czegoś takiego, ale to nie jest łatwe...
                              Karbowanke można spokojnie Tig iem połapać.

Comment

• mari50
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.01
                                • 18

No i zacząłem swojego clona. Mam nadzieję ,że nikt nie będzie miał nic przeciwko jak pokażę go w tym wątku. Gar zacierny powstał z rury o średnicy 400 mm, wysokość to 430 mm. Do tej kadzi wykonałem dwa cylindry na mniejsze i większe warki o średnicy 300 mm.
                                Do zestawu wmontowane będą dwie grzałki każda po 1750 W.
                                Pompka od pralki

Dla rozjaśnienia kilka fotek.
                                Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Cylindry jeszcze nie skończone, pozostało wspawać pręty dystansowe.
                                Sito wspawane w dolnej części tuby 20 mm od dolnej krawędzi mają otwory o średnicy 0,8 mm. Górne sito będzie luźno pływało (góra,dół) .Zastanawiam się czy pod
                                górne sito nie dać jeszcze jakiejś drobniejszej siatki ale nie wiem czy nie będzie się zapychać.
                                Jeszcze pytanie o spust brzeczki .Lepiej zrobić kranik trochę ponad dnem żeby osad po wystudzeniu został na dole czy jak planowałem wykorzystać otwór w dnie kadzi wstawiając trójnik i dołączając kran.W tym rozwiązaniu zeszłaby najpierw brzeczka mętna a później klarowne piwko.
                                To tyle na razie. W miarę postępu będę wrzucał kolejne foty.

Comment

Przetwarzanie...
                                X