Klon Speidel Braumeistera - budowa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jun
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 47

Może tu będą mieli coś na uszczelkę http://sklep-guma.pl/

Comment

• mari50
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.01
      • 18

Podziałka gotowa.
      Attached Files

Comment

• gary1966
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.12
        • 15

Serwus, @mari50, fajnie jest patrzeć na "czystą robotę", jestem pod wrażeniem .
        Last edited by gary1966; 2015-01-31, 21:05.
        http://www.vycepnastojaka.cz/en/

Comment

• jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

Dokładnie 300? Moja ma 290, mógłbym odnaleźć urządzenie od którego była zaadoptowana.
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• mari50
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.01
            • 18

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gary1966 Wyświetlenie odpowiedzi
            Serwus, @mari50, fajnie jest patrzeć na "czystą robotę", jestem pod wrażeniem .
            Dzięki gary1966 .Staram się żeby to jakoś wyglądało.
            Podziałka jednak nie wyszła zbyt ładnie a roboty przy niej trochę było.

Comment

• mari50
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.01
              • 18

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
              Dokładnie 300? Moja ma 290, mógłbym odnaleźć urządzenie od którego była zaadoptowana.
              Jeśli chodzi o cylinder to ma dokładnie 300 mm .
              Chciałem zrobić z blachy i nawet wywalcowałem na rurę o średnicy 320 ale nie wyszła idealnie okrągła więc zrezygnowałem z niej.

Comment

• jun
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.05
                • 47

Koledzy mam ciekawe spostrzeżenia związane z warzeniem klonem + refraktometr .Przy wykorzystaniu refraktomeru mamy praktycznie ciągłą kontrolę brzeczki ( pięknie widać co ,, wyciągneliśmy" ze słodu) . Przy ostatnim warzeniu przed filtracją pomiar wykazał 14*blg włączyłem pompę na ok. minutę i treściwość brzeczki wzrosła o 1,5*blg . Polecam wszystkim.

Comment

• jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jun Wyświetlenie odpowiedzi
                  Koledzy mam ciekawe spostrzeżenia związane z warzeniem klonem + refraktometr .Przy wykorzystaniu refraktomeru mamy praktycznie ciągłą kontrolę brzeczki ( pięknie widać co ,, wyciągneliśmy" ze słodu) . Przy ostatnim warzeniu przed filtracją pomiar wykazał 14*blg włączyłem pompę na ok. minutę i treściwość brzeczki wzrosła o 1,5*blg . Polecam wszystkim.
                  Jakoś nie kumam.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• jun
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.05
                    • 47

Chodzi mi o szybkość dokonywanych pomiarów przy wykorzystaniu refraktometru. Po prostu dwie kropelki i Masz wynik. Na podstawie wyniku można przedłużyć pracę pompy przed filtracją (wyjęciem cylindra wewnętrznego).

Comment

• glaurung1
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.12
                      • 4

Witajcież
                      Jakie polecilibyście lub jakie stosujecie u siebie rozmiary oczek w sicie i siatce przy budowie klonu.

Comment

• jun
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.05
                        • 47

Co do sit to Kolego jest indywidualna sprawa . Dużo zależy od mocy pompy.Sita mam szczelinowe 0,8mm i przy dłuższej pracy pompy zdarza się ,że ,,siknie w górę" . Przy ostatniej warce do górnego sita dodałem siatkę z oczkami 0,2-0,4 mm było wyrażnie lepiej ale za mocno tłumiło przepływ .
                        Widzę,że najlepiej pasowałyby oczka ok. 0.6-0,8mm.

Comment

• lotus
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.01
                          • 89

Tak przeglądam te cudeńka i tylko jedna myśl mi się nasuwa - jak to wychodzi kosztowo ??

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

Jak jesteś laikiem to 3-3,5 kafla. Jak sam jesteś w stanie wiele zrobić to jednak taniej...
                            Last edited by e-prezes; 2015-08-06, 18:19.

Comment

• glaurung1
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.12
                              • 4

Witajcież
                              Jak masz dostęp do nierdzewki w cenie złomu i własnego TIG-a oraz tokarkę to zmieścisz się tak jak ja w 1200

Comment

• maniek88
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2016.02
                                • 7

Cześć kolegom z forum.
                                Chciałbym się przywitać na na jakimś specyjalnym do tego wątku, ale nie znalazłam.
                                Dopiero zaczynam sie bawić w robienie piwa w domu.
                                A , że lubię zrobić coś samemu zamiast kupować ( kolumne sam zrobiłem) chciałbym zrobić klona- nie ukrywam dla wygody.
                                Mam pytanie siatek gora-dół . Czy wstawiacie tylko siatki 0,7 mm otwor, czy jeszcze na dół dodatkowo drobniejsza-jesli tak to jaka?
                                Jaki regulator tej automatyki polecacie, zeby go programowac w obsługę pompy grzalki itd.

Comment

Przetwarzanie...
                                X