Może tu będą mieli coś na uszczelkę http://sklep-guma.pl/
Klon Speidel Braumeistera - budowa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gary1966 Wyświetlenie odpowiedziSerwus, @mari50, fajnie jest patrzeć na "czystą robotę", jestem pod wrażeniem .
Podziałka jednak nie wyszła zbyt ładnie a roboty przy niej trochę było.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedziDokładnie 300? Moja ma 290, mógłbym odnaleźć urządzenie od którego była zaadoptowana.
Chciałem zrobić z blachy i nawet wywalcowałem na rurę o średnicy 320 ale nie wyszła idealnie okrągła więc zrezygnowałem z niej.
Comment
-
-
Koledzy mam ciekawe spostrzeżenia związane z warzeniem klonem + refraktometr .Przy wykorzystaniu refraktomeru mamy praktycznie ciągłą kontrolę brzeczki ( pięknie widać co ,, wyciągneliśmy" ze słodu) . Przy ostatnim warzeniu przed filtracją pomiar wykazał 14*blg włączyłem pompę na ok. minutę i treściwość brzeczki wzrosła o 1,5*blg . Polecam wszystkim.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jun Wyświetlenie odpowiedziKoledzy mam ciekawe spostrzeżenia związane z warzeniem klonem + refraktometr .Przy wykorzystaniu refraktomeru mamy praktycznie ciągłą kontrolę brzeczki ( pięknie widać co ,, wyciągneliśmy" ze słodu) . Przy ostatnim warzeniu przed filtracją pomiar wykazał 14*blg włączyłem pompę na ok. minutę i treściwość brzeczki wzrosła o 1,5*blg . Polecam wszystkim.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Co do sit to Kolego jest indywidualna sprawa . Dużo zależy od mocy pompy.Sita mam szczelinowe 0,8mm i przy dłuższej pracy pompy zdarza się ,że ,,siknie w górę" . Przy ostatniej warce do górnego sita dodałem siatkę z oczkami 0,2-0,4 mm było wyrażnie lepiej ale za mocno tłumiło przepływ .
Widzę,że najlepiej pasowałyby oczka ok. 0.6-0,8mm.
Comment
-
-
Cześć kolegom z forum.
Chciałbym się przywitać na na jakimś specyjalnym do tego wątku, ale nie znalazłam.
Dopiero zaczynam sie bawić w robienie piwa w domu.
A , że lubię zrobić coś samemu zamiast kupować ( kolumne sam zrobiłem) chciałbym zrobić klona- nie ukrywam dla wygody.
Mam pytanie siatek gora-dół . Czy wstawiacie tylko siatki 0,7 mm otwor, czy jeszcze na dół dodatkowo drobniejsza-jesli tak to jaka?
Jaki regulator tej automatyki polecacie, zeby go programowac w obsługę pompy grzalki itd.
Comment
-
Comment