grzałki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • byniu890
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 27

grzałki

witam

Takie pytanie mam czy dwie grzałki jedna o mocy 2000w druga 1500w zagotuje 20 litrów brzeczki? czy można grzać od początku do końca warzenia tylko grzałkami tj. od zasypania słodu do chmielenia?

z góry dazieki za odpowiedź pozdr byniu
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika byniu890 Wyświetlenie odpowiedzi
    Takie pytanie mam czy dwie grzałki jedna o mocy 2000w druga 1500w zagotuje 20 litrów brzeczki?
    Jak rozumiem chodzi Ci o grzałki zanurzeniowe? Dadzą radę, ja używam 1500W jako wspomaganie palnika i znakomicie się sprawdza. Z tym że po osiągnięciu pożądanej temperatury ja bym na Twoim miejscu wyłączył jedną grzałkę i kontrolował temperaturę. Grzanie na dwie spowoduje bardzo wysokie odparowanie.

czy można grzać od początku do końca warzenia tylko grzałkami tj. od zasypania słodu do chmielenia?
    Zasadniczo można, ale słód Ci się przypali i będzie dużo upierdliwego czyszczenia grzałek. Lepiej byłoby zacierać w porządnie zaizolowanej lodówce i regulować temperaturę przez dodawanie wrzącej/zimnej wody. A grzałki użyć do chmielenia.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• byniu890
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.05
      • 27

to jeszcze jedno pytanko czy taki przypalony słód będzie miał wpływ na smak?

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

Przypal sobie mięsko i spróbuj sosu
        ps do brzeczki tak do zacieru nie polecam
        Last edited by anteks; 2012-08-13, 13:18.
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Seyd
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.09
          • 7

Witam,

Czy grzałki o mocy 6-7 kW byłyby wystarczające do zagotowania 70 litrów brzeczki?

Zastanawiam się nad zamówieniem 3 grzałek (każda o mocy 2-2,3 kW) i zamontowaniem ich w garnku 100 l (służącym jako kadź zacierno-warzelna). Grzałki miałyby kształt okręgu i byłyby podłączone do sterownika Boleckiego (w instrukcji sterownika jest schemat gwiazdy oraz trójkąta).

Czy w takim rozwiązaniu istnieje możliwość wyłączenia bezpiecznikiem np. 1 czy 2 grzałek, gdybym chciał robić mniejsze warki?

Kompletnie się na tym nie znam, z elektrykiem jeszcze nie rozmawiałem, a gdyby to nie było możliwe zamówiłbym po prostu zamiast tych 3 grzałek 2 grzałki w kształcie M (większa długość niż w przypadku okręgu).

Comment

• Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2162

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seyd Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy grzałki o mocy 6-7 kW byłyby wystarczające do zagotowania 70 litrów brzeczki?
            Taką grzałką to bojler 300 litrowy zagotujesz bez problemu.

Z taką mocą to zastanów się czy ci zabezpieczenia posesji wytrzymają.

Comment

• Seyd
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.09
              • 7

6-7 kW to miałaby być łączna moc wszystkich grzałek (2 grzałki po 3 kW lub 3 grzałki po 2,3 kW).

Comment

• Gringo
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2007.07
                • 2162

No rozumiem, jakiej wartości masz główny bezpiecznik w domu ? Masz sieć trójfazową ?
                Ja mam 25A, moc 7kW przepali mi go w ciągu chwili. A później zrywanie plomb, wzywanie energetyków, opłaty...

Zresztą moc grzałek elektrycznych na poziomie 6-7kW jest to według mnie o dużo za dużo jak na piwowarzenie domowe.

Comment

• Seyd
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.09
                  • 7

Tak, mam sieć trójfazową.

Widziałem na forum, że zazwyczaj ludzie instalują w kegu 50 l grzałki o mocy 3-4 kW (producent grzałek też mi powiedział, że w kegach instaluje grzałki właśnie o takiej mocy). Chcę grzałki zainstalować w garnku o pojemności dwa razy większej od kega. Z resztą w sterowniku Boleckiego można ustawić maksymalny przyrost temperatury na minutę, więc chyba zapas mocy nie byłby problemem.

Zastanawiam się tylko czy w przypadku podłączenia tych 3 grzałek w trójkąt czy gwiazdę można zastosować jakieś włączniki/bezpieczniki, aby pracowała tylko 1 czy 2 grzałki? (może to głupie pytanie, ale na elektryce za bardzo się nie znam)

Comment

• Gringo
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2007.07
                    • 2162

Jak grzałki są na Un - 220/230V to połącz w gwiazdę. Możesz sobie wtedy dowolnie wyłączać fazy (grzałki) np bezpiecznikiem.

Comment

• Seyd
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.09
                      • 7

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak grzałki są na Un - 220/230V to połącz w gwiazdę. Możesz sobie wtedy dowolnie wyłączać fazy (grzałki) np bezpiecznikiem.
                      Dzięki.

Comment

Przetwarzanie...
                      X