HERMS - projekt instalacji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sloth
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.11
    • 4

HERMS - projekt instalacji

Witam,

Jestem w trakcie projektowania instalacji HERMS. W ostatniej wersji wygląda ona jak na załączonej grafice. Czy macie jakieś uwagi?

Nie opisywałem poszczególnych modułów i połączeń, gdyż właściwie są chyba jasne. Interesuje mnie szczególnie czy przy płytowym wymienniku ciepła jednorazowe przepuszczenie przezeń brzeczki wystarczy? Czy może trzeba będzie to robić kilka razy?

Pozdrawiam
    Attached Files
  • marek_80
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.02
    • 30

Brakuje tutaj dwóch zaworów. Jeden na wejściu do wymiennika na zimnej wodzie, a drugi na wejściu do wężownicy. Reszta wydaje się poprawna. Co do wymiennika ciepła to nie mam doświadczenia. W swoim układzie RIMS na razie chłodzę chłodnicą zanurzeniową ale w planach mam wykonanie czegoś takiego.
    Attached Files

Comment

• sloth
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.11
      • 4

Czy te zawory są konieczne? Przy wymienniku zawór powinien być by uniemożliwić ujście brzeczki w trakcie transferu do kotła warzelnego? Ale czy grawitacja tutaj nie wystarczy? Pompa powinna odbierać wszystko co pojawia się na jej wejściu.
      A jakiej ty pompy używasz?

Comment

• marek_80
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.02
        • 30

Muszą być. Podczas recyrkulacji przy warzeniu będzie zasysał powietrze więc dajemy zawór 1. Podczas przelewania brzeczki do chmielenia będzie przelatywać przez wężownicę i deszczownicę więc założenie zawory nr 2 pomoże, a zawór 3 zapobiegnie zasysaniu powietrza przez wlot przy pracy pompy.. Pompę mam BOSCH 0 392 020 034. Jest to pompa cieczy w samochodach przy ogrzewaniach Webasto lub Eberspacher. Teraz robię do niej sterowanie PWM 12V.
        Attached Files
        Last edited by marek_80; 2012-08-31, 13:47.

Comment

• sloth
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.11
          • 4

Serdeczne dzięki za pomoc!

Comment

• szymonx11
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.10
            • 12

problem wężownicy

jestem na etapie kończenia HERMSA i mam problem z wężownicą, mianowicie wolałbym żeby była z nierdzewki, wymiary - średnica 320 mm wysokość 180mm,zwinięta z rurki o średnicy wewnętrznej 12mm, jednak przeszukałem internet i nic nie znalazlem. Rozważam też wykonanie wężownicy z rurki silikonowej. pytanie czy takie rozwiązanie ma prawo bytu ?

Comment

• sloth
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.11
              • 4

Chodzi Ci o wężownicę w wymienniku ciepła? Jeśli tak to oczywiście może być wykonana z dowolnego materiału, z tym że miedź najlepiej przewodzi ciepło. Myślę, ze rozwiązanie ze stalową spiralą też pewnie się sprawdzi, choć nie będzie tak wydajne. Natomiast w przypadku silikonu mam poważne obawy. Silikon pod wpływem ciepła staję się wiotki i podatny na odkształcenia (chyba że próbowałbyś to umieścić na jakimś stelażu), dodatkowo nie wiem jak z przewodzeniem. Miedź jest najlepsza - robiłem próby podczas procesu odwrotnego, tzn. schładzania brzeczki i różnica pomiędzy temperaturą brzeczki a wodą na wylocie chłodnicy różniła się w granicach 1 stopnia C.

Comment

• szymonx11
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.10
                • 12

Chodzi mi o wężownice służącą do ogrzania zacieru. Znalazłem idealny materiał tutaj

Get the best deals for 50 Stainless Coil 1/2 at eBay.com. We have a great online selection at the lowest prices with Fast & Free shipping on many items!

aczkolwiek nie mam zamiaru płacić drugie tyle za wysyłkę a na naszym rynku szukałem i nic nie znalazłem...
                Ze zrobieniem stelażu na silikon nie będzie problemu lecz chyba ostatecznie skłonię się w kierunku miedzi.

Comment

• Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

Pomyśl o nierdzewnej rurze karbowanej:

Last edited by Robert13; 2012-09-13, 10:58.

Comment

• szymonx11
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.10
                    • 12

Dziękuję za podpowiedzi,
                    martwię się o przepływ w tej rurce karbowanej...
                    Zawory oraz łączenia silikonowe mam wykonane z elementów o średnicy wewnętrznej 1/2 cala i znalazłem coś takiego...

z tym, że z kolei tutaj średica wewnętrzna będzie 6mm i martwię się, że brzeczka wracająca do kadzi zaciernej będzie wypychana pod dużym ciśnieniem i się napowietrzni...
                    Myślę nad zastosowaniem zanurzeniowego chillera, takiego jak widać tutaj

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

tylko, że u mnei spełniałby funkcję odwrotną.

Comment

Przetwarzanie...
                    X