Kilka warek z jednych drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luka1985
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 3

    Kilka warek z jednych drożdży

    Witam.
    Jako, że piwne zapasy mi się kończą a temperatura powoli spada i zaczyna sprzyjać piwom dolnej fermentacji chciałbym uwarzyć kilka warek. Niestety nie spadają ceny drożdży dolnej fermentacji... w związku z tym mam takie pytanie:
    Jak w najprostszy sposób uwarzyć w krótkim odstępie kilka warek na jednych drożdżach ??
    Czy drożdże namnożyć za pomocą brzeczki, czy zrobić jedną warkę i po fermentacji zebrać drożdże. Jeśli to ostatnie to jak wybrać dobre drożdże, jak obliczyć ile będzie odpowiadało 10g drożdży suszonych? Jeśli sposób pierwszy to jak np. potroić liczbę drożdży z 10 gramowego opakowania. Póki co zawsze kupowałem drożdże w proszku do każdej warki z osobna, ale teraz chciałbym pokombinować
    Bełchatów
  • xborsuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.01
    • 133

    #2
    Kolego.
    Po pierwsze: http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i...%BCd%C5%BCowej
    Po drugie: http://www.wiki.piwo.org/Przygotowan...o%C5%BCdzowych
    w butelkach: RIS
    fermentuje: APA, wędzone
    w planach: bawarska pszenica

    Comment

    • wesolcmg
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 78

      #3
      Witam.
      Ja robię tak przy górnej fermentacji że w ten dzień co chce zlewać z burzliwej na cichą warze następną warkę i zalewam te drożdże co zostały w fermentorze. Jednakże z jednej porcji drożdży robię tylko 2 warki. Gdzieś tu na forum pisane było że nawet 5 można by było zrobić tylko trzeba chyba te martwe wyrzucić.
      Pozdro.

      Comment

      • luka1985
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.04
        • 3

        #4
        Dzieki za szybką i precyzyjną odpowiedź. Spróbuję na poczatek zrobic trzy warki na jednych drozdzach Najtrudniejsze w tym wszystkim wydaje sie oddzielenie drożdży martwych od zywych. No ale może jakoś się uda. Jak się człowiek nauczy to będzie mozna inwestować w droższe drozdze, bo póki co z racji oszczędności wybieralem głównie te tańsze.
        Bełchatów

        Comment

        • ahalejcio
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.09
          • 6

          #5
          ja tam cykl produkcyjny robie na 3 bo tyle butelek wolnych mialem zawsze :] i robie jak wesolcmg, burzliwa po okolo tyg warze nastepne zlewam na cicha drozdze przerzucam do nastepnego,
          i jakos nigdy nie bawilem sie za bardzo w to rozdzielanie zebralem co bylo poczekalem az sie ulozy w sloju i zlewalem do nastepnego fermentatora, do 3 cykli, jedynie gdzies przeczytalem zeby robic od jasnych do ciemnych i tego sie trzymam jade wg barwy nie wiem czy to wymagane ale nie przeszkadza mi to.


          a jak juz w temacie to takiej magicznej opcji brakuje mi w wszystkich sklepach piwowarskich, kompletuje sobie zamowienie, i musze sprawdzac zgodnosc drozdzy w roznych zestawach zeby sobie przekladac, o ile latwiejsze by bylo zycie gdyby wreszcie gdzies dodano mozliwosc filtroawnia po rodzaju drozdzy ;]

          Comment

          • luka1985
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.04
            • 3

            #6
            Mi już jedna warka bulgocze Jak drożdże skończą pracę dam im jeszcze z 2 dni, przeleję na cichą, uwarzę kolejną warkę i zrobię jak piszecie Mam jedne drożdże na 3 warki, na szczęście wszystkie takie same (jasne, czeskie pilsy) i zobaczymy co z tego wyjdzie A no i jeszcze jedno pytanie, może ktoś z autopsji będzie wiedział... do pierwszej warki do fermentacji dodałem trochę miodu .... ciekaw jestem czy to w jakiś sposób wpłynie na smak drugiej warki... czy będzie dokładnie tak, jakby tego miodu nie było ??
            Bełchatów

            Comment

            • puszka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.10
              • 204

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam.
              Ja robię tak przy górnej fermentacji że w ten dzień co chce zlewać z burzliwej na cichą warze następną warkę i zalewam te drożdże co zostały w fermentorze. Jednakże z jednej porcji drożdży robię tylko 2 warki. Gdzieś tu na forum pisane było że nawet 5 można by było zrobić tylko trzeba chyba te martwe wyrzucić.
              Pozdro.
              Ja robie zupełnie tak samo.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Trzeba, nie trzeba, są dwie szkoły, falenicka i otwocka.

                Ale faktem jest, że gęstwę dobrze jest czasem przepłukać.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luka1985
                  A no i jeszcze jedno pytanie, może ktoś z autopsji będzie wiedział... do pierwszej warki do fermentacji dodałem trochę miodu .... ciekaw jestem czy to w jakiś sposób wpłynie na smak drugiej warki...
                  Czy ja dobrze rozumiem? Dodałeś surowego miodu do fermentującego piwa lub zimnej brzeczki przed fermentacją? Jeśli tak, to jesteś na najlepszej drodze do zrobienia kwasiżura. Miód jest bardzo zanieczyszczony mikrobiologicznie, a nie psuje się tylko dlatego, że wysokie stężenie cukrów działa konserwująco. Po rozcieńczeniu, miód zwykle psuje się błyskawicznie. Dlatego jest z nim w piwowarstwie problem, bo trzeba dodawać go podczas gotowania brzeczki, ale wtedy większość aromatów ulatuje.

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luka1985 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mi już jedna warka bulgocze Jak drożdże skończą pracę dam im jeszcze z 2 dni, przeleję na cichą, uwarzę kolejną warkę i zrobię jak piszecie Mam jedne drożdże na 3 warki, na szczęście wszystkie takie same (jasne, czeskie pilsy) i zobaczymy co z tego wyjdzie A no i jeszcze jedno pytanie, może ktoś z autopsji będzie wiedział... do pierwszej warki do fermentacji dodałem trochę miodu .... ciekaw jestem czy to w jakiś sposób wpłynie na smak drugiej warki... czy będzie dokładnie tak, jakby tego miodu nie było ??
                    W najlepszym przypadku wyjdzie piwo bez smaku miodu (chyba, że dałeś gryczany, to może coś z niego zostanie), w najgorszym sok z kiszonej kapusty, względnie kiszonych ogórków (jak nie gotowałeś miodu w brzeczką przez 10-15 min.)

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X