Witam.
Jako, że piwne zapasy mi się kończą a temperatura powoli spada i zaczyna sprzyjać piwom dolnej fermentacji chciałbym uwarzyć kilka warek. Niestety nie spadają ceny drożdży dolnej fermentacji... w związku z tym mam takie pytanie:
Jak w najprostszy sposób uwarzyć w krótkim odstępie kilka warek na jednych drożdżach ??
Czy drożdże namnożyć za pomocą brzeczki, czy zrobić jedną warkę i po fermentacji zebrać drożdże. Jeśli to ostatnie to jak wybrać dobre drożdże, jak obliczyć ile będzie odpowiadało 10g drożdży suszonych? Jeśli sposób pierwszy to jak np. potroić liczbę drożdży z 10 gramowego opakowania. Póki co zawsze kupowałem drożdże w proszku do każdej warki z osobna, ale teraz chciałbym pokombinować
Jako, że piwne zapasy mi się kończą a temperatura powoli spada i zaczyna sprzyjać piwom dolnej fermentacji chciałbym uwarzyć kilka warek. Niestety nie spadają ceny drożdży dolnej fermentacji... w związku z tym mam takie pytanie:
Jak w najprostszy sposób uwarzyć w krótkim odstępie kilka warek na jednych drożdżach ??
Czy drożdże namnożyć za pomocą brzeczki, czy zrobić jedną warkę i po fermentacji zebrać drożdże. Jeśli to ostatnie to jak wybrać dobre drożdże, jak obliczyć ile będzie odpowiadało 10g drożdży suszonych? Jeśli sposób pierwszy to jak np. potroić liczbę drożdży z 10 gramowego opakowania. Póki co zawsze kupowałem drożdże w proszku do każdej warki z osobna, ale teraz chciałbym pokombinować
Comment