Opinie na temat drożdży wlp

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    #1

    Opinie na temat drożdży wlp

    Zamówiłem drożdże WLP 530 Abbey Ale i WLP 830 German Lager
    Prosiłbym o opinie jeśli ktoś używał i czy te drożdże mają swoje odpowiedniki Wyeasta.
    Z belgijskich miałem tylko THG więc dopiero po kilku miesiącach coś więcej się dowiem o Abbey Ale.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Może tu coś jest...
    W tym dziale znajdziesz opracowania wybranych tematów do działu BA. Przeznaczone są one do przedyskutowania zanim zostaną zamieszczone w serwisie w ostatecznej formie.

    Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      830 to Wyeast Bohemian Lager i suche Saflager W34/70. Tak że przepłaciłeś.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • ushi
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 148

        #4
        Dałem ciałka aż miło...teraz startują w 34/70 więc za kilka dni będę miał gęstwę, niechcący je wziąłem bo miały być south german lager, eeheeee

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Nie łam się, to bardzo dobre drożdże są, większość browarów przemysłowych chyba ciągle na nich jedzie więc profil smakowo-zapachowy jest Ci dobrze znany.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • ushi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 148

            #6
            Na w34/70 robiłem pilsa, z czasem przegazowany był ,że piana strzelała , jak postał do wczesnego lata i dostał temperatury i nieco przechmielony na aromat jak dla mnie, chyba,że w takiej jak mam wodzie bardziej akcentują chmiel ogólnie mam o nich dobre zdania ciekawe jak wyjdzie na ciemnej stronie warzenia, German Lager miały być na doppel bocka i portera.
            Trochę to chore - german lager to bohemian lager, a może Składowska-Curie też była kobietą...

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13963

              #7
              Ushi - ja niszt fersztejen. Nie pij tyle

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-07, 23:16
              • Prusak
                Abbey Ales, Oh, Mr Porter
                Prusak
                Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
                Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
                Piwo klarowne.
                Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
                Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
                2024-08-30, 18:30
              • Prusak
                Abbey Ales, Bellringer
                Prusak
                Amber Gold Ale, alk. 4, 2%
                Kolor ciemnożółty.
                Piana minimalna, opadająca do ledwo widocznej obrączki.
                Zapach słodowo-owocowy, z lekkimi akcentami chmielowymi.
                Piwo gładkie, lekkie, "okrągłe"ale z wyraźną przewagą ziołowej goryczki chmielowej, która na...
                2024-08-30, 18:23
              • Prusak
                Abbey Ales, Best Bitter
                Prusak
                Klasyczny bitter z browaru w Bath założonego w 1997 roku.
                4% alk.
                Piana niewielka, drobna, pozostawiająca wąską obrączkę.
                Kolor miedziano-brązowy, piwo klarowne.
                Zapach "miękkich" chmieli angielskich plus nuty słodowo-biszkoptowe.
                W smaku wyraźna dominacja...
                2024-08-30, 18:17
              • darekd
                Pinta, Pinta Classics Belgian Abbey Single
                darekd
                12% ekstr.
                5,5% alk.

                Aromat -przy otwarciu trochę stajnia, ale po rozlaniu już nie. Słodsze i cierpkie owoce, kwiatowość, odrobina korzenności
                Piana - umiarkowana, dość nietrwała, dłuższa koronka
                Barwa - jasne złoto, zamglone
                Smak - korzennie, owocowo...
                2022-05-23, 23:31
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...