Witam,
Jestem dość świeżym piwowarem (3 warka dopiero fermentuje) ale mam nadzieje że mój pomysł nie jest głupi i mi trochę pomożecie. Każdy piwowar chce uwarzyć coś dla swojej drugiej połówki aby była zadowolona z pasji swojego mężczyzny. W swojej przechowalni ujrzałem dziś 4 skrzynki jabłek i od razu pomyślałem żeby zrobić piwko jabłkowe.
Myślałem żeby zatrzeć mniejszą 10 litrową warkę próbną z :
- 1,6 kg słodu pilzneńskiego
- 0,4 kg słodu pszenicznego
Niestety dalej mam już same wątpliwości Czy piwo jakkolwiek chmielić? Dać zwykłe drożdże jak do górniaka? No i najważniejsze - co z jabłkami? W którym momencie je dodać? Podczas zacierania, chmielenia czy dopiero na fermentacje burzliwą lub cichą? Poza tym czy jabłka tarkować czy tylko wykroić gniazda i dodać pokrojone na ćwiartki. Ojciec twierdzi żę powinienem dodać je niemyte pokrojone, ze skórka na burzliwą. Ja myślałem że zamiast chmielenia dodam jabłka ale sam już nie wiem. No i kwestia ile jabłek dodać.
Może ktoś już robił podobny eksperyment? Z góry dziękuje za podpowiedzi
Jestem dość świeżym piwowarem (3 warka dopiero fermentuje) ale mam nadzieje że mój pomysł nie jest głupi i mi trochę pomożecie. Każdy piwowar chce uwarzyć coś dla swojej drugiej połówki aby była zadowolona z pasji swojego mężczyzny. W swojej przechowalni ujrzałem dziś 4 skrzynki jabłek i od razu pomyślałem żeby zrobić piwko jabłkowe.
Myślałem żeby zatrzeć mniejszą 10 litrową warkę próbną z :
- 1,6 kg słodu pilzneńskiego
- 0,4 kg słodu pszenicznego
Niestety dalej mam już same wątpliwości Czy piwo jakkolwiek chmielić? Dać zwykłe drożdże jak do górniaka? No i najważniejsze - co z jabłkami? W którym momencie je dodać? Podczas zacierania, chmielenia czy dopiero na fermentacje burzliwą lub cichą? Poza tym czy jabłka tarkować czy tylko wykroić gniazda i dodać pokrojone na ćwiartki. Ojciec twierdzi żę powinienem dodać je niemyte pokrojone, ze skórka na burzliwą. Ja myślałem że zamiast chmielenia dodam jabłka ale sam już nie wiem. No i kwestia ile jabłek dodać.
Może ktoś już robił podobny eksperyment? Z góry dziękuje za podpowiedzi
Comment