Brewkit WES i zamiennik cukru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ttrener
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 15

    Brewkit WES i zamiennik cukru

    Witam Specjalistów
    Jutro warzę swoje pierwsze piwo i im więcej czytam, tym bardziej głupieję. Zamówiłem Brewkit WES 04 bursztynowy, ale doczytałem, że wystarczy on na 12litrów piwa, a ja mam dużą rodzinę . Czytając opisy innych brewkitów natknąłem się na info o dodawaniu cukru lub zamiennika. Więc zakupiłem takowy (ekstrakt słodowy spraymalt light 500g + glukoza 700g). Teraz boję się, czy jak to wszystko wymieszam to nie wytworzę jakiegoś cudu niedającego się nawet na poczęstunek teściowej. Wymyśliłem sobie, że wleję ok. 15 litrów wody a następnie będę dosypywał zamiennik aż uzyskam 12 blg. Dobrze kombinuję? Czy lepiej zrobić jednak tylko 12litrów? A może trzeba jeszcze inaczej? Proszę o fachowe wskazówki.
    Jagielloński Browar Domowy
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    #2
    W sumie to ja się nie znam , ale z tego co już wiem , skoro na puszce pisze 12 L , to tyle bym robił . Bo jak zrobisz z tego większa ilość i dodasz zamiennik , to zyskasz jedynie to że będzie mocniejsze , ale za to dużo słabiej na chmielone - tu porcja chmielu była obliczona na 12 litrów , a nie na więcej . Inaczej jest w innych gotowcach np: Coopersie , tam dodaje się ekstrakt czy zamiennik , po to by piwo wyszło bardziej treściwe i mocniejsze . Bo ilość chmielu jest obliczona na 23 litry . Chociaż ja , jak robiłem mojego Muntons-a , to zmniejszyłem ilość wody z 23 do 17 i wyszło genialne piwo .

    Comment

    Przetwarzanie...
    X