Brewkit WES i zamiennik cukru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ttrener
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 15

    #1

    Brewkit WES i zamiennik cukru

    Witam Specjalistów
    Jutro warzę swoje pierwsze piwo i im więcej czytam, tym bardziej głupieję. Zamówiłem Brewkit WES 04 bursztynowy, ale doczytałem, że wystarczy on na 12litrów piwa, a ja mam dużą rodzinę . Czytając opisy innych brewkitów natknąłem się na info o dodawaniu cukru lub zamiennika. Więc zakupiłem takowy (ekstrakt słodowy spraymalt light 500g + glukoza 700g). Teraz boję się, czy jak to wszystko wymieszam to nie wytworzę jakiegoś cudu niedającego się nawet na poczęstunek teściowej. Wymyśliłem sobie, że wleję ok. 15 litrów wody a następnie będę dosypywał zamiennik aż uzyskam 12 blg. Dobrze kombinuję? Czy lepiej zrobić jednak tylko 12litrów? A może trzeba jeszcze inaczej? Proszę o fachowe wskazówki.
    Jagielloński Browar Domowy
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    #2
    W sumie to ja się nie znam , ale z tego co już wiem , skoro na puszce pisze 12 L , to tyle bym robił . Bo jak zrobisz z tego większa ilość i dodasz zamiennik , to zyskasz jedynie to że będzie mocniejsze , ale za to dużo słabiej na chmielone - tu porcja chmielu była obliczona na 12 litrów , a nie na więcej . Inaczej jest w innych gotowcach np: Coopersie , tam dodaje się ekstrakt czy zamiennik , po to by piwo wyszło bardziej treściwe i mocniejsze . Bo ilość chmielu jest obliczona na 23 litry . Chociaż ja , jak robiłem mojego Muntons-a , to zmniejszyłem ilość wody z 23 do 17 i wyszło genialne piwo .

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Mar11111
      Początki z brewkitem...
      Mar11111
      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
      2024-04-20, 14:46
    • jujooo
      Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
      jujooo
      Witam serdecznie.

      Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

      Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
      2023-08-23, 15:14
    • wirdar1
      Brewkit Czech Pils
      wirdar1
      Witam
      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
      2023-03-21, 15:51
    • RomaNzRumunii
      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
      2022-01-25, 16:05
    • RomaNzRumunii
      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
      2021-01-25, 20:25
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...