Słód gryczany

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

    Słód gryczany

    Dobry wieczór!

    W ofercie CP znalazłem (i nawet zakupiłem) takie cudo jak słód gryczany. Podobno nowość w Polsce. Czy ktoś próbował już tego? Ile go dać? Jak wpływa na kolor? Czy znacznie utrudnia foltrowanie, jak niektórzy na forum sugerowali?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    Sam niedawno zakupiłem do wielozbożowego. Sam jestem ciekaw efektów.

    Comment

    • jawaw7
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 68

      #3
      Ja dałem 10% gryczanego. Wpływu na filtrowanie nie zauważyłem. W smaku wynik jak najbardziej zadowalający. Towarzystwo zastanawiało się, czy to nie piwo miodowe (choć to również może być zasługa wysokiej treściwości - tylko jedna przerwa w 72').

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19269

        #4
        Ja do filtracji dodajęłaskę gryczaną więc nie obawiam się zatkania złoża. Nawet przy żytnim. A gryczanego chyba nie ma sensu dawać więcej niż kilkanaście procent.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X