Słód gryczany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

    #1

    Słód gryczany

    Dobry wieczór!

    W ofercie CP znalazłem (i nawet zakupiłem) takie cudo jak słód gryczany. Podobno nowość w Polsce. Czy ktoś próbował już tego? Ile go dać? Jak wpływa na kolor? Czy znacznie utrudnia foltrowanie, jak niektórzy na forum sugerowali?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19304

    #2
    Sam niedawno zakupiłem do wielozbożowego. Sam jestem ciekaw efektów.

    Comment

    • jawaw7
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 68

      #3
      Ja dałem 10% gryczanego. Wpływu na filtrowanie nie zauważyłem. W smaku wynik jak najbardziej zadowalający. Towarzystwo zastanawiało się, czy to nie piwo miodowe (choć to również może być zasługa wysokiej treściwości - tylko jedna przerwa w 72').

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19304

        #4
        Ja do filtracji dodajęłaskę gryczaną więc nie obawiam się zatkania złoża. Nawet przy żytnim. A gryczanego chyba nie ma sensu dawać więcej niż kilkanaście procent.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Flino
          Jak czytać przepis ?
          Flino
          Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
          1. Składniki:
          • pilzeński Litovel 4,25 kg;
          • monachijski Litovel 0,9 kg;
          • karmel jasny 0,5 kg
          • caraaroma 0,35;
          • chmiel Marynka granulat 40 g;
          • chmiel Lubelski granulat 25 g;
          • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
          2....
          2021-11-17, 11:49
        • darekd
          1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
          darekd
          Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

          https://selsky-pivovarek.cz/

          "Czech-American Amber Ale"
          13,5% ekstr.
          5,3% alk.

          Słód czeski, chmiel amerykański

          Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
          2024-10-30, 01:53
        • darekd
          Zubr, Gradus 12
          darekd
          Zastanawiało mnie po co wprowadzili to piwo, które niewiele się różni od ich wersji Premium:

          https://www.browar.biz/forum/showthr...highlight=Zubr

          To ma tylko o 0,1% alk. więcej (czyli 5,2%)

          Na stronie informują, że dodali słód...
          2020-05-04, 00:51
        • darekd
          Lubrow, Eclaron Pils
          darekd
          Ekstr. 12%
          Alk. 5,1%

          Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

          W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

          Bez filtracji i pasteryzacji
          ...
          2024-09-18, 18:07
        • dadek
          Vojkovice 252, Pivovar Koníček
          dadek
          Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
          2023-11-22, 06:14
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...