Cukier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Arkadio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.03
    • 2

    #1

    Cukier

    Witam,

    męczy mnie pytanie dlaczego robiąc piwko z gotowego ekstraktu słodowego ( za chmielonego) muszę dodać cukier ( glukoza, sacharoza - obojętnie), a robiąc browar od podstaw nie dodajemy go? Ponoć podczas zacierania słód oddaje cukry do nasze brzęczki i dla tego drożdże "mają z kim pracować". Lecz skoro tak, to dlaczego wy gotowym ekstrakcie kupionym w sklepie nie ma tych cukrów??

  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Dlaczego miałoby nie być cukrów w gotowym ekstrakcie?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24007

      #3
      Puszka brewkitu 1,7kg wystarcza na 10-12 litrów piwa bez dodatku cukru z zewnątrz. Producent reklamuje na opakowaniu że pucha wystarcza na 20 l. Więc czymś tę przestrzeń trzeba wypełnić.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Arkadio
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.03
        • 2

        #4
        No jasne. Dzięki za odpowiedź. A robił ktoś z brewkitu te 10-12 litrów piwka?? Jestem ciekaw jakie wyjdzie w tedy, w końcu stężenie ekstraktu będzie 2 razy większe.

        Comment

        • kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          Puszka brewkitu 1,7kg wystarcza na 10-12 litrów piwa bez dodatku cukru z zewnątrz. Producent reklamuje na opakowaniu że pucha wystarcza na 20 l. Więc czymś tę przestrzeń trzeba wypełnić.
          Wypełnianie tej przestrzeni cukrem to jednak kiepski pomysł, bo piwo ma wtedy strasznie płaski smak. Zdecydowanie lepiej dodać puszkę ekstraktu niechmielonego, albo po prostu uwarzyć mniejszą porcje piwa.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24007

            #6
            Kloss, miałem na myśli cukier w kontekście ogólnym, w dowolnej jadalnej dla drożdży postaci. Producent zaleca biały cukier, bo najmniej straszy dodatkowym kosztem.
            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-03-21, 12:07.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • darekd
              Nepomucen, Nepo No Title
              darekd
              Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

              Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

              24,5% ekstr.
              10,5% alk.

              Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
              2024-11-29, 00:44
            • darekd
              ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
              darekd
              Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

              Ekstr. 15%
              Alk. 6,0%

              Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
              Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
              2025-01-22, 22:57
            • Petitpierre
              Van Honsebrouck, Filou
              Petitpierre
              Piwo najpierw było warzone tylko dla belgijskiego Aldi, potem browar wypuścił je samodzielnie. Zdążyli już mieć sprawę w sądzie z Duvel'em, że etykietka w podobnych kolorach itd, ale sąd nie dopatrzył się, że klient się pomyli. Filou to łobuz, nicpoń, urwis i pewnie takie ma być. Słód...
              2023-01-08, 12:48
            • darekd
              RODAUNer, Gigerl
              darekd
              Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.

              Gigerl to "Wiener Spezial"...
              2025-01-10, 16:41
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...