Cukier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Arkadio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.03
    • 2

    Cukier

    Witam,

    męczy mnie pytanie dlaczego robiąc piwko z gotowego ekstraktu słodowego ( za chmielonego) muszę dodać cukier ( glukoza, sacharoza - obojętnie), a robiąc browar od podstaw nie dodajemy go? Ponoć podczas zacierania słód oddaje cukry do nasze brzęczki i dla tego drożdże "mają z kim pracować". Lecz skoro tak, to dlaczego wy gotowym ekstrakcie kupionym w sklepie nie ma tych cukrów??

  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Dlaczego miałoby nie być cukrów w gotowym ekstrakcie?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23925

      #3
      Puszka brewkitu 1,7kg wystarcza na 10-12 litrów piwa bez dodatku cukru z zewnątrz. Producent reklamuje na opakowaniu że pucha wystarcza na 20 l. Więc czymś tę przestrzeń trzeba wypełnić.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Arkadio
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.03
        • 2

        #4
        No jasne. Dzięki za odpowiedź. A robił ktoś z brewkitu te 10-12 litrów piwka?? Jestem ciekaw jakie wyjdzie w tedy, w końcu stężenie ekstraktu będzie 2 razy większe.

        Comment

        • kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Puszka brewkitu 1,7kg wystarcza na 10-12 litrów piwa bez dodatku cukru z zewnątrz. Producent reklamuje na opakowaniu że pucha wystarcza na 20 l. Więc czymś tę przestrzeń trzeba wypełnić.
          Wypełnianie tej przestrzeni cukrem to jednak kiepski pomysł, bo piwo ma wtedy strasznie płaski smak. Zdecydowanie lepiej dodać puszkę ekstraktu niechmielonego, albo po prostu uwarzyć mniejszą porcje piwa.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23925

            #6
            Kloss, miałem na myśli cukier w kontekście ogólnym, w dowolnej jadalnej dla drożdży postaci. Producent zaleca biały cukier, bo najmniej straszy dodatkowym kosztem.
            Last edited by ART; 2013-03-21, 12:07.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            Przetwarzanie...
            X