Bojkotuję, bo są modne aż do namolności. Jak wszyscy orzekna jak sztetke, że są monotonne i nachalne, to może spróbuję.
Chmiel szlechetny, nieszlachetny
Collapse
X
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
OMG.
Nie panowie, "chmiele szlachetne" to nie jest taki bajer dodawany przez producentów amerykańskich odmian.
Jako chmiele szlachetne (z ang. noble hops) określa się niektóre klasyczne europejskie odmiany. Chodzi głównie o chmiele aromatyczne z niższą zawartością alfa kwasów. Tettnager, Splat, Hallertau, EKG, itp.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky Wyświetlenie odpowiedziOMG.
Nie panowie, "chmiele szlachetne" to nie jest taki bajer dodawany przez producentów amerykańskich odmian.
Jako chmiele szlachetne (z ang. noble hops) określa się niektóre klasyczne europejskie odmiany. Chodzi głównie o chmiele aromatyczne z niższą zawartością alfa kwasów. Tettnager, Splat, Hallertau, EKG, itp.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
alfa kwasy zazwyczaj poniżej 5% i dodatkowo podobna zawartość beta kwasów co alfa kwasów
w sieci można znaleźć dokładniejsze charakterystyki
tam jest więcej na temat zawartości olejków, o tym że się ładnie starzeją, itp.
w każdym razie clue jest takie, że mowa o tradycyjnych europejskich odmianach czyli dokładnie odwrotnie niż wielu tutaj sugerowało
zupełnie osobna historia to "szlachetna goryczka"
goryczka też może być lepsza lub gorsza (gorsza czyli zazwyczaj opisywana jako szorstka), nie tylko a-k na nią wpływają
Comment
-
Comment