Chmiel szlechetny, nieszlachetny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Bojkotuję, bo są modne aż do namolności. Jak wszyscy orzekna jak sztetke, że są monotonne i nachalne, to może spróbuję.

    Comment

    • roro
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 2

      #17
      A czy ktoś próbował z dzikim chmielem? W mojej okolicy sporo tego rośnie i nie wiem jak rozpoznać,czy się nadaje.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #18
        Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


        A poza tym wyszukiwarka działa.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • adamsky
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.01
          • 51

          #19
          OMG.
          Nie panowie, "chmiele szlachetne" to nie jest taki bajer dodawany przez producentów amerykańskich odmian.

          Jako chmiele szlachetne (z ang. noble hops) określa się niektóre klasyczne europejskie odmiany. Chodzi głównie o chmiele aromatyczne z niższą zawartością alfa kwasów. Tettnager, Splat, Hallertau, EKG, itp.

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky Wyświetlenie odpowiedzi
            OMG.
            Nie panowie, "chmiele szlachetne" to nie jest taki bajer dodawany przez producentów amerykańskich odmian.
            Jako chmiele szlachetne (z ang. noble hops) określa się niektóre klasyczne europejskie odmiany. Chodzi głównie o chmiele aromatyczne z niższą zawartością alfa kwasów. Tettnager, Splat, Hallertau, EKG, itp.
            No to już dokończ, skoro zacząłeś, jaka zawartość alfa kwasów jeszcze jest szlachetna, a jaka już nie?
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • adamsky
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.01
              • 51

              #21
              alfa kwasy zazwyczaj poniżej 5% i dodatkowo podobna zawartość beta kwasów co alfa kwasów

              w sieci można znaleźć dokładniejsze charakterystyki

              tam jest więcej na temat zawartości olejków, o tym że się ładnie starzeją, itp.

              w każdym razie clue jest takie, że mowa o tradycyjnych europejskich odmianach czyli dokładnie odwrotnie niż wielu tutaj sugerowało


              zupełnie osobna historia to "szlachetna goryczka"
              goryczka też może być lepsza lub gorsza (gorsza czyli zazwyczaj opisywana jako szorstka), nie tylko a-k na nią wpływają

              Comment

              Przetwarzanie...
              X