Zestawy redakcyjne oparte o ekstrakty - opinie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    Zestawy redakcyjne oparte o ekstrakty - opinie

    Czy ma ktos doswiadczenie z zestawami redakcyjnymi opartymi o ekstrakty? Moze ktos zna adres jakiegos fajnego bloga kto cwiczyl te zestawy? Do tej pory udalo mi sie znalezc pare fajnych blogow ale dotycza one zestawow zacieranych.
    Po co komplikowac sobie zycie jak sa ekstrakty? Wiem, wiem, zaraz odezwa sie nożyce Ale tak na serio. Jest calkiem sporo ekstraktow plus bonusow w postacie ekstraktow barwiacych - i mysle ze mozna dobrze pokombinowac - i co najwazniejsze - jest sporo wieksza szansa na powtarzalnosc gdy nam cos wyjdzie
    S.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Największa powtarzalność wyjdzie, jak zaczniesz sobie kupować Lecha w sklepie.

    Użycie ekstraktów mocno ogranicza zakres uzyskanych efektów smakowych.

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

      #3
      Amerykańskie piwowarstwo domowe generalnie oparte jest na ekstraktach słodowych. Z tym, że oni stosują częściowe zacieranie słodów specjalnych. W ten sposób uatrakcyjniają dość "prostacki" smak ekstraktów.
      Jeśli chcesz robić z puchy i mieć powtarzalność, to polecam Ci brew-kity dwu puszkowe, lub ewentualnie jednopuszkowy + ekstrakt. Taki zestaw możesz zagęścić, nachmielić na zimno, dać inne drożdże, lub płatki dębowe. Zabawy też jest dużo.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19269

        #4
        Inaczej. Zacieranie to zbyt duża doza wiedzy do przysposobienia na jeden raz?

        Ekstrakty nie są złe. Można zacząć jak powyżej kolega radził, albo kupić jednorazowo 12,5 kg lub 25 kg ekstraktu jasnego oraz resztę surowców (ekstrakty, słody, chmiele, drożdże) i bawić się w mieszanie.
        Najważniejsze to jednak (czy to przy pomocy brewkitów, ekstraktów czy zacierania) opanować etap poprawnej fermentacji. To jest podstawa dobrego piwa. Jak uda Ci sie to opanować... bawić się dalej wedle pozyskanej wiedzy. Eksperymenty są nieuniknione, ale pamiętaj, że zwykle już ktoś to już zrobić/popełnił, więc nie wal głową w mur. Czytaj!
        Last edited by e-prezes; 2013-09-04, 11:25.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23956

          #5
          Z naszych doświadczeń wynika że całkiem zgrabnie wychodzą mocniej chmielone zestawy oparte o WESy, z innych - naszego WITa nie można było odróżnić od zacieranego, o Belgijskim Sp. Ale też pozytywnie wypowiadał się Kazimierz_W.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • TTOP
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.03
            • 449

            #6
            zrobiłem 2 warki z puchy - nachmielony English IPA+ pucha WESa. Do tego w jednym przypadku nachmieliłem ją na aromat i jeszcze na zimno (Amarillo i Cacsade), a w drugim przypadku normalnie "warzyłem" przez godzine z dodawaniem chmieli na goryczkę oraz na aromat plus też na cichą (Chinook i Centenial). Z wyników jestem bardzo zadowolony. Następny będzie coś na kształt american stout, już z zacieraniem. Te pierwsze warki dużo mi dały - ogólną dbałość o czystość, "otrzaskanie się" z fermentorami, przelewaniem, jakimiś mini-patentami usprawniającymi całą procedurę więc warto.
            Last edited by TTOP; 2013-09-04, 12:53.

            Comment

            • astianseb
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.08
              • 30

              #7
              Dzieki za odpowiedzi
              Najwazniejsze ze jak do tej pory udaje nam sie uniknac dyskusji z pogranicza religii na temat "wyżosci zacierania nad mizerotą ekstraktów" Wszyscy wiedza ze przy zacieraniu jest duzo wieksza kontrola. Mnie chodzi o namierzenie kogos kto swiadomie zrezygnowal z zacierania na rzecz ekstraktow (nie mylic z brewkitami) - i ma dobre rezultaty i sobie chwali warzenie z ekstraktow.
              Przeciez po uzyskaniu brzeczki - dalszy proces, czyli chmielenie i fermentacja jest dokladnie taki sam Jestem mocno poczatkujacy - ale zdazylem sie zorientowac ze ekstraktow jest calkiem sporo na rynku (nie tylko WES'a) - i mozna cos "pokupażowac"
              S.

              Comment

              • Radek70
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.04
                • 116

                #8
                mile wspominam ekstrakty....fajna szkoła jak na poczatek...czasami można cos dodac od siebie.Stout tzw. redakcyjny i Imbirowe...wyszły swietnie...Nie widze nic złego by wracac do korzeni i uwarzyc sobie coś gotowego.

                Comment

                • woosaa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.07
                  • 1554

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika astianseb Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzieki za odpowiedzi
                  Mnie chodzi o namierzenie kogos kto swiadomie zrezygnowal z zacierania na rzecz ekstraktow (nie mylic z brewkitami) - i ma dobre rezultaty i sobie chwali warzenie z ekstraktow.
                  Przeciez po uzyskaniu brzeczki - dalszy proces, czyli chmielenie i fermentacja jest dokladnie taki sam Jestem mocno poczatkujacy - ale zdazylem sie zorientowac ze ekstraktow jest calkiem sporo na rynku (nie tylko WES'a) - i mozna cos "pokupażowac"
                  S.


                  Na koncie mam 53 warki z "puszki"(6 brewkitów,47 ekstrakty)i same górniaki.Poza początkowymi partiami(jedna kwaskowa) jestem w miarę zadowolony.Ekstrakty to głównie WESy i czeskie z Bruntala-(płynne).Kombinuję z drożdżami i chmielami-każda warka jest inna.Konkrety na PW.
                  mb WOS

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Trochę tego co woosaa potrafi wykręcić z puszki http://browar.biz/forum/showthread.php?t=100019

                    Comment

                    • astianseb
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.08
                      • 30

                      #11
                      No i wreszcie konkret
                      woosaa: moze opublikowal bys co ciekawsze i wate powtorzenia receptury? Masz moze jakies doswiadczenia z "zestawami redakcyjnymi" ze sklepu browar.biz'a?
                      S.

                      Comment

                      • woosaa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.07
                        • 1554

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika astianseb Wyświetlenie odpowiedzi
                        No i wreszcie konkret
                        woosaa: moze opublikowal bys co ciekawsze i wate powtorzenia receptury? Masz moze jakies doswiadczenia z "zestawami redakcyjnymi" ze sklepu browar.biz'a?
                        S.


                        Z zestawów redakcyjnych uwarzyłem z +- 10 warek.Z początku trzymałem się instrukcji,potem sam trochę zmieniałem(np.odejmowałem trochę ekstraktu,dodawałem więcej chmielu itp.).Gotowych receptur nie mam,jeśli mam ochotę na ciemne to warzę ciemne itd.Do jednej warki np.nawrzucałem co miałem pod reką(goździki,rodzynki,kawa rozpuszczalna i czarna zmielona) i wyszło ciekawe smakowo i o ładnym zapachu piwo.
                        Próbuj i się nie zrażaj.
                        mb WOS

                        Comment

                        • astianseb
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.08
                          • 30

                          #13
                          Uwarzylem wiec American IPA z zestawow redakcyjnych:
                          Redakcyjne (z ekstraktów) Zestawy surowców American Pale Ale (APA) 12º BLG (z ekstraktów) Styl po raz pierwszy uwarzony w browarze Sierra Nevada Brewing Company w 1980 roku. Wyczujecie w nim akcenty kwiatowe, owoców tropikalnych, owoców cytrusowych, sosny. W zestawie komplet produktów do sp


                          SZACUNEK!!!
                          Pilem oryginalnego Sierra Nevada Pale Ale w US - i musze powiedziec ze to co uwarzylo sie z zestawu redakcyjnego jest LEPSZE! Wspaniała goryczka - ktroa długo pozostaje na jezyku. Aromat: powala. Chyba to jest zaleta chmieli amerykanskich Mosaic i Warrior. Pomimo tego ze warka jest z ekstraktu - absolutny szacunek. Co prawda nie wytrzymalem i sprobowalem po 2 tygodniach lezakowania - ale jak narazie mnie powaliło.

                          Warzenie wcale nie jest skomplikowane:
                          - przygotowanie brzeczki zgodnie z przepisem (warzyłem w garze 15l)
                          - chmielenie zgodnie ze schematem
                          - burzliwa (7 dni) - uwaga na piane - bo jest dosyc sztywna i nie opada. Taka jest cecha drozdzy Safale US-05.
                          - cicha (7 dni)

                          Musze tylko wrzucic wiecej kamieni do skarpety bo mi wypłyneła przy chmieleniu na zimno Ale pomimo tego piwo wyszło zacne!

                          Sebastian.

                          Comment

                          • kibi
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 1875

                            #14
                            Teraz wszyscy powinni się rzucić do centrum piwowarstwa po ten zestaw, tymczasem jest on czasowo niedostępny .

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10781

                              #15
                              Bo już sie rzucili . Ja granulat sypię luzem bez skarpet/pończoch czy innych części bielizny
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X