Powoli nadchodzi sezon i mam pytanko.Jaki najlepiej chmiel dobrać do AIPA?
AIPA-chmiel
Collapse
X
-
Ja narazie wypróbowałem 2 kombinacje
1. Na aromat (i na cichą) - Amarillo
Na goryczkę - Zeus
2. Na aromat (i na cichą) - Centenial
Na goryczkę - Chinook
Efekt jest moim zdaniem mieszany - w pierwszej warce aromat był zdecydowanie intensywniejszy i ciekawszy, natomiast w drugiej goryczka byłą znacznie lepsza. Proponuję więc zrobić mix - na aromat Amarillo, na goryczkę ChinookLast edited by TTOP; 2013-10-10, 12:13.
-
-
Ja do swojej AIPA'y eksperymentalnie dodałem Bravo i Marynkę na gorycz oraz Smaragd i Lubelski na aromat.
Efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył- równa, przyjemna goryczka i niesamowity aromat, który można wyczuć z odległości pół metra. Nic tylko pić
Comment
-
-
Iunga ma goryczkę, Centennial i Mosaic na aromat, Centennial i Mosaic na zimno - tylko że ja lubię owocowo, a nie cytrusowo.
Comment
-
-
Zastanawiam się czy jest wogole sens uzywania drogich goryczkowych chemili. Wlasnie zrobiłem IPA'e na Marynce i Cascade. Goryczka wyszła świetna, jest dosyć wysoka (55-60 IBU - wyliczona) i długa. Przeciez z powodzeniem mozna użyć Iunga, Magnum albo Marynki - 7PLN / 100g. Po co przeplacac?
Comment
-
-
A to już od gustu zależy, bo jednak efekt smakowy jest inny.
Comment
-
-
Wg. nastepującej zasady:
60 min - głównie goryczka
20-30 min - głównie smak
10-0 min - głownie aromat
Ja mysle o chmieleniu tymi chmielami tylko na goryczke, a nie na smak.
@zgoda: Myslisz ze jestes w stanie wyczuc smak chmielu uzywanego do chemielenia na goryczke? Uwarzyles kiedys dwie identyczne warki uzywajac tylko roznych chemili na goryczke? Pytam tak z ciekawosci
Comment
-
-
Odróżniam goryczkę z Iungi od np. z Chinooka, jeżeli o to chodzi.
Comment
-
Comment