AIPA-chmiel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woosaa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.07
    • 1554

    AIPA-chmiel

    Powoli nadchodzi sezon i mam pytanko.Jaki najlepiej chmiel dobrać do AIPA?
    mb WOS
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    #2
    Ja narazie wypróbowałem 2 kombinacje

    1. Na aromat (i na cichą) - Amarillo
    Na goryczkę - Zeus

    2. Na aromat (i na cichą) - Centenial
    Na goryczkę - Chinook

    Efekt jest moim zdaniem mieszany - w pierwszej warce aromat był zdecydowanie intensywniejszy i ciekawszy, natomiast w drugiej goryczka byłą znacznie lepsza. Proponuję więc zrobić mix - na aromat Amarillo, na goryczkę Chinook
    Last edited by TTOP; 2013-10-10, 12:13.

    Comment

    • PejlEjl
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 6

      #3
      Ja do swojej AIPA'y eksperymentalnie dodałem Bravo i Marynkę na gorycz oraz Smaragd i Lubelski na aromat.
      Efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył- równa, przyjemna goryczka i niesamowity aromat, który można wyczuć z odległości pół metra. Nic tylko pić

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10785

        #4
        tu masz recepturę GCH, większość posikuje z zachwytu
        ps ja jeszcze nie piłem ale mam dostać pod choinkę. Moja ocena i tak jest nie wiarygodna bo jestem daltonistą smakowym
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Iunga ma goryczkę, Centennial i Mosaic na aromat, Centennial i Mosaic na zimno - tylko że ja lubię owocowo, a nie cytrusowo.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • shadow_pl
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 2

            #6
            Zastanawiam się czy jest wogole sens uzywania drogich goryczkowych chemili. Wlasnie zrobiłem IPA'e na Marynce i Cascade. Goryczka wyszła świetna, jest dosyć wysoka (55-60 IBU - wyliczona) i długa. Przeciez z powodzeniem mozna użyć Iunga, Magnum albo Marynki - 7PLN / 100g. Po co przeplacac?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              A to już od gustu zależy, bo jednak efekt smakowy jest inny.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • shadow_pl
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.08
                • 2

                #8
                Wg. nastepującej zasady:
                60 min - głównie goryczka
                20-30 min - głównie smak
                10-0 min - głownie aromat
                Ja mysle o chmieleniu tymi chmielami tylko na goryczke, a nie na smak.
                @zgoda: Myslisz ze jestes w stanie wyczuc smak chmielu uzywanego do chemielenia na goryczke? Uwarzyles kiedys dwie identyczne warki uzywajac tylko roznych chemili na goryczke? Pytam tak z ciekawosci

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Odróżniam goryczkę z Iungi od np. z Chinooka, jeżeli o to chodzi.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Pinhead86
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.07
                    • 18

                    #10
                    Niedawno robiłem AIPA w/g receptury Czesława Dziełaka. Chmielu multum ale efekt genialny Możesz podpatrzeć.
                    Last edited by Pinhead86; 2014-08-26, 21:22.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X