1. Na aromat (i na cichą) - Amarillo
Na goryczkę - Zeus
2. Na aromat (i na cichą) - Centenial
Na goryczkę - Chinook
Efekt jest moim zdaniem mieszany - w pierwszej warce aromat był zdecydowanie intensywniejszy i ciekawszy, natomiast w drugiej goryczka byłą znacznie lepsza. Proponuję więc zrobić mix - na aromat Amarillo, na goryczkę Chinook
Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2013-10-10, 12:13.
Ja do swojej AIPA'y eksperymentalnie dodałem Bravo i Marynkę na gorycz oraz Smaragd i Lubelski na aromat.
Efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył- równa, przyjemna goryczka i niesamowity aromat, który można wyczuć z odległości pół metra. Nic tylko pić
tu masz recepturę GCH, większość posikuje z zachwytu
ps ja jeszcze nie piłem ale mam dostać pod choinkę. Moja ocena i tak jest nie wiarygodna bo jestem daltonistą smakowym
Zastanawiam się czy jest wogole sens uzywania drogich goryczkowych chemili. Wlasnie zrobiłem IPA'e na Marynce i Cascade. Goryczka wyszła świetna, jest dosyć wysoka (55-60 IBU - wyliczona) i długa. Przeciez z powodzeniem mozna użyć Iunga, Magnum albo Marynki - 7PLN / 100g. Po co przeplacac?
Wg. nastepującej zasady:
60 min - głównie goryczka
20-30 min - głównie smak
10-0 min - głownie aromat
Ja mysle o chmieleniu tymi chmielami tylko na goryczke, a nie na smak.
@zgoda: Myslisz ze jestes w stanie wyczuc smak chmielu uzywanego do chemielenia na goryczke? Uwarzyles kiedys dwie identyczne warki uzywajac tylko roznych chemili na goryczke? Pytam tak z ciekawosci
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka (częściowo puchata).
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i coś ziołowego....
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
Comment