Ile blg z płatków

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tigu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 33

    #1

    Ile blg z płatków

    Hejka

    Próbowałem znaleźć jakieś info, ale jedynie znalazłem że 0,5kg laktozy to 1,4 blg.
    Pytanie ile blg da 0,5kg płatków jęczmiennych i czy tyle samo co owsianych i pszennych

    Może policzyć te płatki tak jakby to był słód o kolorze 0. Korzystam ze znalezionego w sieci skryptu xls do obliczeń koloru i ekstraktu.

    Pozdro.
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #2
    "Ile Blg" zależy od objętości roztworu. Przy tej samej ilości cukrów inne jest Blg dla warki 10-litrowej, a inne dla 20-litrowej.

    Ja nigdy płatków nie włączałem do obliczeń, ani przy ekstrakcie, ani tym bardziej przy kolorze. Ale jak bardzo chcesz, to możesz doliczyć ok. pół °Blg na 0,5 kg płatków na 20 litrów.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Dla przykladu platki owsiane maja nizsza ekstraktywnosc w porownaniu do slodu jeczmiennego. Platki owsiane maja 260 LDK a slod jeczmienny okolo 310 LDK.
      Dokladnych danych dla platkow jeczmiennych i pszennych nie mam, ale mozna przyjac ze maja podobne wartosci w porownaniu do slodu.

      Blg koncowe w wiekszym stopniu zalezy od tego jaka masz wydajnosc. Czyli jak zacierasz jak wysladzasz itp.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Zawartość węglowodanów jest na opakowaniu.
        Z mojej praktyki wychodzi, żeby ekstraktywność płatków brać nie więcej niż 66-68%, czyli ok. 85% tego co słód jasny.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • tigu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 33

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
          "Ile Blg" zależy od objętości roztworu. Przy tej samej ilości cukrów inne jest Blg dla warki 10-litrowej, a inne dla 20-litrowej.

          Ja nigdy płatków nie włączałem do obliczeń, ani przy ekstrakcie, ani tym bardziej przy kolorze. Ale jak bardzo chcesz, to możesz doliczyć ok. pół °Blg na 0,5 kg płatków na 20 litrów.
          Racja, chodziło mi o warkę 20 litrów.
          W zasadzie też nie uwzględniałem, ale zauważyłem, że mi wychodzi wyższa sprawność przy piwach z płatkami, których to nie uwzględniałem w wyliczeniach.


          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
          Zawartość węglowodanów jest na opakowaniu.
          Z mojej praktyki wychodzi, żeby ekstraktywność płatków brać nie więcej niż 66-68%, czyli ok. 85% tego co słód jasny.
          Ok, to mi daje jakiś pogląd na sprawę.


          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
          Dla przykladu platki owsiane maja nizsza ekstraktywnosc w porownaniu do slodu jeczmiennego. Platki owsiane maja 260 LDK a slod jeczmienny okolo 310 LDK.
          Dokladnych danych dla platkow jeczmiennych i pszennych nie mam, ale mozna przyjac ze maja podobne wartosci w porownaniu do slodu.

          Blg koncowe w wiekszym stopniu zalezy od tego jaka masz wydajnosc. Czyli jak zacierasz jak wysladzasz itp.

          To by się zgadzało z info od zgody
          Zacieranie infuzyjne



          Dziękuję wszystkim za pomoc.
          Ostatnia zmiana dokonana przez tigu; 2013-10-16, 09:52.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Amundsen, Refraction of Light
            Javox
            Hazy Session IPA z alko 4.7%

            Piana - sporo, puchata warstwa.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
            Aromat - mango, cytrusy, pomarańcza i coś ziołowego.
            Smak - słodkawe, cytrusy, ananas, mango, płatki owsiane, ziołowa...
            2024-03-03, 18:00
          • dadek
            Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
            dadek
            O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
            Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
            2021-10-28, 03:02
          • m2200
            Płatki dębowe na cichą.
            m2200
            Cześć,

            uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

            Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
            2019-08-22, 18:29
          • darekd
            Wrowar, Black River
            darekd
            Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

            Oatmeal Stout, 4,6% alk.
            Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
            Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
            ...
            2024-12-30, 15:42
          • darekd
            Störtebeker, New England IPA
            darekd
            Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock

            Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...
            2024-11-30, 01:27
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...