Ile blg z płatków

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tigu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 33

Ile blg z płatków

Hejka

Próbowałem znaleźć jakieś info, ale jedynie znalazłem że 0,5kg laktozy to 1,4 blg.
    Pytanie ile blg da 0,5kg płatków jęczmiennych i czy tyle samo co owsianych i pszennych

Może policzyć te płatki tak jakby to był słód o kolorze 0. Korzystam ze znalezionego w sieci skryptu xls do obliczeń koloru i ekstraktu.

Pozdro.
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

"Ile Blg" zależy od objętości roztworu. Przy tej samej ilości cukrów inne jest Blg dla warki 10-litrowej, a inne dla 20-litrowej.

Ja nigdy płatków nie włączałem do obliczeń, ani przy ekstrakcie, ani tym bardziej przy kolorze. Ale jak bardzo chcesz, to możesz doliczyć ok. pół °Blg na 0,5 kg płatków na 20 litrów.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

Dla przykladu platki owsiane maja nizsza ekstraktywnosc w porownaniu do slodu jeczmiennego. Platki owsiane maja 260 LDK a slod jeczmienny okolo 310 LDK.
      Dokladnych danych dla platkow jeczmiennych i pszennych nie mam, ale mozna przyjac ze maja podobne wartosci w porownaniu do slodu.

Blg koncowe w wiekszym stopniu zalezy od tego jaka masz wydajnosc. Czyli jak zacierasz jak wysladzasz itp.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Zawartość węglowodanów jest na opakowaniu.
        Z mojej praktyki wychodzi, żeby ekstraktywność płatków brać nie więcej niż 66-68%, czyli ok. 85% tego co słód jasny.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• tigu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 33

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
          "Ile Blg" zależy od objętości roztworu. Przy tej samej ilości cukrów inne jest Blg dla warki 10-litrowej, a inne dla 20-litrowej.

Ja nigdy płatków nie włączałem do obliczeń, ani przy ekstrakcie, ani tym bardziej przy kolorze. Ale jak bardzo chcesz, to możesz doliczyć ok. pół °Blg na 0,5 kg płatków na 20 litrów.
          Racja, chodziło mi o warkę 20 litrów.
          W zasadzie też nie uwzględniałem, ale zauważyłem, że mi wychodzi wyższa sprawność przy piwach z płatkami, których to nie uwzględniałem w wyliczeniach.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Zawartość węglowodanów jest na opakowaniu.
          Z mojej praktyki wychodzi, żeby ekstraktywność płatków brać nie więcej niż 66-68%, czyli ok. 85% tego co słód jasny.
          Ok, to mi daje jakiś pogląd na sprawę.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
          Dla przykladu platki owsiane maja nizsza ekstraktywnosc w porownaniu do slodu jeczmiennego. Platki owsiane maja 260 LDK a slod jeczmienny okolo 310 LDK.
          Dokladnych danych dla platkow jeczmiennych i pszennych nie mam, ale mozna przyjac ze maja podobne wartosci w porownaniu do slodu.

Blg koncowe w wiekszym stopniu zalezy od tego jaka masz wydajnosc. Czyli jak zacierasz jak wysladzasz itp.

To by się zgadzało z info od zgody
          Zacieranie infuzyjne

Dziękuję wszystkim za pomoc.
          Last edited by tigu; 2013-10-16, 08:52.

Comment

Przetwarzanie...
          X