Napuchnięta saszetka

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawelkr55
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.06
    • 11

Napuchnięta saszetka

Ratunku Koledzy!
    Dwa tygodnie temu z B.A. dojechaly do mnie drożdże Wyeast w saszetce.
    Data dobra ,saszetka płaska. Powędrowała do lodówki czekać na swoją kolej.
    Dzisiaj zaglądam-saszetka sollidnie napuchnięta. Fermentory zajęte, więc w grę nie wchodzi natychmiastowe użycie. Obawiałbym się również, czy taka nie prawidłowo wystartowana saszetka będzie prawidłowo działała w brzeczce. Co robić , czy da się uratować te drożdże?
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Zostawić w lodówce do następnego warzenia. Kilka dni przed zadaniem dla pewnświętego spokoju ości zrobić starter. Nota bene przy płynnych starter nigdy nie zawadzi. Teraz niby są saszetki XL ale takie one extra jak i large

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Solnice České Budějovice, Solnice 11°
      dadek
      Kolor jasnozłoty, lekko zmętnione.
      Gęsta, drobnopęcherzykowa piana, przy podaniu na 5 cm, utrzymuje się dość długo, zostawia plamy na szkle.
      Porównując z pitą wcześniej 10°, wrażenie miodowej słodowości jest jeszcze silniejsze, czyli po prostu przegięte. Do tego dochodzi...
      2020-07-31, 14:45
    • wpadzio
      Paros, 56 Isles Pilsner
      wpadzio
      Piwo z greckiej wyspy Paros, należącej do Cykladów. Browar (Μικροζυθοποιία Πάρου) został założony w miejscowości Naoussa w 2014 roku. Tytułowe 56 isles to niby odniesienie do liczby wysp w archipelagu, jak podaje producent na etykiecie, choć przecież jest ich ponad 200....
      2020-02-16, 11:41
    • ksieciuniu
      16,5 Blg – czy jedna saszetka drożdży wystarczy ?
      ksieciuniu
      Do tej pory wszystkie moje brzeczki miały na starcie 11-12 Blg i wszytsko było łatwo i prosto. Teraz porwalem się na cos na kształt AIPA, Blg na starcie mam 16,5 (3x1,7 WES + 0,3 kg. słodu karmelowego) i pojawiła mi się wątpliwość – czy jedna saszetka (11,5 g) suchych drożdży US-05 da...
      2013-12-06, 03:45
    • Pioter88
      Zamoczona saszetka suchych drożdży
      Pioter88
      Witam serdecznie! Proszę bardziej doświadczonych kolegów piwowarów o pomoc w rozwianiu pewnej wątpliwości co do drożdży. Sprawa jest nieco zabawna i być może niskiej wagi, ale chciałbym zaoszczędzić sobie niepotrzebnego zachodu Mianowicie moja luba niefotrtunnie umieściła woreczek...
      2013-01-15, 13:02
    • Prusak
      Madonas Alus, Nefiltrets
      Prusak
      Alk. 5, 6%
      Piana: niemal zero, ekspresowo opada do wąziutkiej obrączki.
      Wysycenie dość wysokie.
      W zapachu głównie słód plus słodkawo-karmelowa nuta.
      W smaku głównie słodowość stwarzająca wrażenie pełni i nasycenie, słabiutkie chmielenie.
      Jak na niefiltra...
      2019-08-26, 15:26
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...