Infekcja drożdży

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wsumiespoko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.11
    • 9

Infekcja drożdży

Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy drożdże są zdrowe i nie zainfekowane?
    Zebrałem pierwszy raz gęstwę i chciałbym być 100% pewny przed zadaniem ich do kolejnej warki.
    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10798

w laboratorium, chyba że walą kiszonką, apteką to od razu wywal
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

No i zależy do słoika po czym wlałeś. Moje zwykle dają marynowaną papryką.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• wsumiespoko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.11
        • 9

Chyba po jakiejś mieszance "kurczak słodko kwaśny", także następne piwo będzie chińskie

A tak na serio to mam kolegę na biotechnologii i ma dostęp do różnych rzeczy, więc mogę przy okazji go poprosić. Może coś takiego ogarnie

Comment

Related Topics

Collapse

• ejjo
          Czy to infekcja?
          ejjo
          Witam Was drodzy piwowarzy.
          Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
          Tym razem mam jednak problem.
          Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
          Po 2 tygodniach...
          2019-12-01, 20:04
        • Kwachu1444
          Prawdopodobna infekcja - Pomocy
          Kwachu1444
          Witam,
          Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
          2020-03-31, 21:19
        • zurus87
          Film, smuga na piwie. Infekcja bakteryjna?
          zurus87
          Witam
          Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już...
          2018-03-20, 09:51
        • Ahumba
          Jelonki, Wyki 11a, NaWyki Piwne
          Ahumba
          Nie wiem, czy to jest kontynuacja Pubu Ale Dobre Piwo. Adres ten sam. Po tamtym śladu nie ma a między apteką a Biedronką w pawilonie PRL-owskim jest pub & bar NaWyki Piwne. Problem jest taki, że do środka nie weszłem gdyż w necie godziną otwarcia jest 16:00, na mapach google 17:00. A w...
          2025-03-03, 18:03
        • kaspersky4444
          Infekcja? Moja pierwsza warka
          kaspersky4444
          Cześć wszystkim.

Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...
          2017-11-23, 15:25
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...