Kiedy nowe zestawy surowcowe z ekstraktów?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    Kiedy nowe zestawy surowcowe z ekstraktów?

    Czy zacny Art ma w planach wprowadzenie nowych zestawow surowcowych z ekstraktow? Moze cos mocniej chmielonego ? Zauwazylem ze słody WES'a potrzebuja mocniejszego chmielenia aby przykryc dosyc charakterystyczne nuty smakowe. AIPA z ekstaków absolutnie rozwala Kiedy bedzie dostawa?
    S.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Może wystarczy dokupić chmiele i samodzielnie zapodać?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • TTOP
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.03
      • 449

      #3
      Skoro warzysz z ekstraktów, to nie znaczy, że nie masz żadnej kontroli nad wytwarzanym piwem. Możesz przeprowadzić pełen proces warzenia. Kup sobie chmiel i dodaj go tyle i takiego ile tylko zapragniesz. Ekstrakty raczej nigdy przesadnie nachmielone nie będą.

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP Wyświetlenie odpowiedzi
        Skoro warzysz z ekstraktów, to nie znaczy, że nie masz żadnej kontroli nad wytwarzanym piwem. Możesz przeprowadzić pełen proces warzenia. Kup sobie chmiel i dodaj go tyle i takiego ile tylko zapragniesz. Ekstrakty raczej nigdy przesadnie nachmielone nie będą.
        Jest jakaś różnica w chmieleniu brzeczki z ekstraktów?

        Comment

        • astianseb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.08
          • 30

          #5
          Moim zdaniem nie ma...ale co ja sie tam znam. Trzeba tylko rozroznic EKSTRAKTY i BREWKITY (nachmielone ekstrakty). Ja tam wole ekstrakty. Moze sa ciut drozsze ale praca z nimi to czysta przyjemnosc. Zacieranie jest bardzo czasochlonne i masa z tym roboty (przerwy, wysladzanie, nie wspominajac o balaganie).

          Co do zestawow. Jestem mocno poczatkujacy - mam dopiero 3 warki za soba (Bursztynowe ALE, AIPA i DunkelWeizen) - i jeszcze nie czuje ile jakiego chmielu dodac - stad prosba o zestawy redkacyjne przygotowane pzrez bardziej doswiadczonych piwowarow.

          S.

          Comment

          • TTOP
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.03
            • 449

            #6
            Możesz np. poczytać na forum receptury na poszczególnie interesujące Cię style i brać pod uwagę tylko przepis dotyczący warzenia i aplikacji chmielu. Moim zdaniem różnica pochodząca od procesu warzenia - jeśli jest - pomiędzy taką metodą a warzeniem z zacieraniem będzie znikoma w porównianiu z tą, jaka jest (i to na pewno) przy pełnej (zacieranie) i niepełnej kontroli składników (ekstrakty). Reasumując - warzysz z zacieraniem z takim samym chmieleniem a z ekstraktów będziesz miał różnicę, ale wyniknie ona z innego składu słodów/ekstraktu.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              To przy ekstraktach masz większą kontrolę, niemal zero loterii po gorącej stronie procesu.

              Receptury ze stanów często są w dwóch wersjach. Jeśli użyjesz podobnych składników będziesz miał podobne piwa i tyle. Poza tym każde piwo da się nachmielić według uznania.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X