Ekstrakty słodowe (Bruntal vs WES)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • squiby
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 15

    Ekstrakty słodowe (Bruntal vs WES)

    Witam, nie znalazłem nigdzie takiego porównania ekstraktów tych dwóch producentów. Wybrałem akurat te dwa ponieważ są ogólnodostępne i w podobnej cenie.

    Chciałbym aby osoby, które miały okazję z nich korzystać wypisały wady, zalety, walory smakowe i inne spostrzeżenia, oraz który wg nich jest lepszy.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    A czy to nie są przypadkiem takie same?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • squiby
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 15

      #3
      Bruntal z tego co wiem produkowany jest w Czechach a WES w Polsce. Więc to już chyba jest różnica? Jasne ekstrakty mogą różnić się barwą i smakiem (inne słody? proporcje? jakieś różnice w procesie produkcji?).

      Jeżeli coś mi umknęło i oba ekstrakty idą z jednej taśmy produkcyjnej... to nie było tematu, w przeciwnym wypadku nie można powiedzieć, że są takie same.

      Comment

      • Tomi45
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.07
        • 165

        #4
        Prośba o pomoc - w niedzielę/poniedziałek będę rozlewał swą trzecią warkę (jeszcze z brewkita). Wczoraj zauważyłem że może braknąć mi ekstraktu słodowego - a już nie ma szans aby dotarł do mnie ze sklepu wysyłkowego. Czy ktoś wie czy gdzieś na terenie Górnego Śląska można nabyć ekstrakt w sklepie stacjonarnym?

        Comment

        • WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

          #5
          Piwo Piweczko w Chorzowie przy 3 maja i w Radzionkowie chyba też coś jest. I tyle.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Jak to się ma do tematu?

            Comment

            • Tomi45
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.07
              • 165

              #7
              Dzięki!

              Purystę przepraszam - lepszego miejca w spisie wątków nie znalazłem.

              Comment

              • Tomi45
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.07
                • 165

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomi45 Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzięki!

                Purystę przepraszam - lepszego miejca w spisie wątków nie znalazłem.
                miejsca

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Jest taki dział "Gdzie dostać ...". Moim zdaniem bardziej pasuje na zadanie takiego pytania.

                  Comment

                  • Tomi45
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.07
                    • 165

                    #10
                    Masz rację. D.pa ze mnie

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika squiby Wyświetlenie odpowiedzi
                      Bruntal z tego co wiem produkowany jest w Czechach a WES w Polsce. Więc to już chyba jest różnica? Jasne ekstrakty mogą różnić się barwą i smakiem (inne słody? proporcje? jakieś różnice w procesie produkcji?).

                      Jeżeli coś mi umknęło i oba ekstrakty idą z jednej taśmy produkcyjnej... to nie było tematu, w przeciwnym wypadku nie można powiedzieć, że są takie same.
                      Oczywiście że inny producent. Chodzi mi o to że wszystkie ekstrakty są do siebie podobne
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • squiby
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.12
                        • 15

                        #12
                        Temat założyłem dlatego, od dłuższego czasu szkolę się na tym forum czytając różne wątki i wielokrotnie spotkałem się z określeniem, że ekstrakty WES mają taki WESowy posmak/smak. Dlatego dało mi to do myślenia bo takie określenia nie biorą się znikąd.

                        Sądziłem, że osoby które używały obu ekstraktów mają wyrobione jakieś zdanie na ich temat i się nim podzielą, ale jak widać zrobił się tylko offtopowy hasiok ;p

                        Temat można zamknąć/usunąć bo nic pożytecznego nie wnosi.

                        Pozdro

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          Faktem jest że w ślepym teście piwa, WESowe bym chyba rozpoznał
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • woosaa
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2005.07
                            • 1553

                            #14
                            Największa różnica jest w barwie.Bruntal jest jaśniejszy."Smakowo"to raczej WES przewodzi,piwo jest jakby bardziej "treściwe" .
                            mb WOS

                            Comment

                            • jacekn1
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.11
                              • 5

                              #15
                              Mam ekstrat Brundal 14kg jak długo można go trzymać po otwarciu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X