Woda do słodu wędzonego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    Woda do słodu wędzonego

    Chce uwarzyć swoje pierwsze piwo ze słodem wędzonym. Gdzieś rzuciło mi się w oczy, że nie powinno używać się do piw z takim słodem wody z chlorem bo może wyjść apteka w smaku. A więc mam pytanie. Czy w takim razie kranówa odpada do takiego piwa, czy raczej nic nie powinno się stać? Jakie macie doświadczenia? Dodam, że słodu wędzonego (Steinbach) będzie 25% w zasypie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez metalsrem; 2014-05-04, 19:28.
    Browar domowy SKOTAR
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10785

    #2
    Nalej do wiadra dzień wcześniej by sie odstała, przegotuj, kup w markecie...
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • metalsrem
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.09
      • 239

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Nalej do wiadra dzień wcześniej by sie odstała, przegotuj, kup w markecie...
      Jak odchlorować wiem, bardziej zależało mi na odpowiedzi czy to prawda, że trzeba się w to bawić.
      Browar domowy SKOTAR

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        A chlorują wodę u ciebie?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • metalsrem
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.09
          • 239

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          A chlorują wodę u ciebie?
          Trochę chloru w kranówie jest na pewno, choć w Poznaniu podobno nie są to duże ilości.
          Browar domowy SKOTAR

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Dlaczego napewno? U mnie nie chlorują już od dawna.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • metalsrem
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.09
              • 239

              #7
              Jest napisane na stronie poznańskiego aquanetu, że wodę dezynfekują chlorem.
              Browar domowy SKOTAR

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10785

                #8
                Myślę że tych kilkunastu piwowarów w Poznaniu jakoś daje radę tej wodzie chlorowanej
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • metalsrem
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.09
                  • 239

                  #9
                  Dotychczas wszystkie moje warki wyszły dobre na kranówie, poprostu ten artykuł o wpływie chloru na słód wędzony zasiał trochę niepewności.
                  Browar domowy SKOTAR

                  Comment

                  • shadowman666
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.04
                    • 25

                    #10
                    Ja niestety nie ufam swojej kranowie. Kupuje najtansza wode w baniakach 5l z marketow typu tesco, biedronka.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X