Safale S-04 do tripela czy się nadają?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konusisko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 2

    #1

    Safale S-04 do tripela czy się nadają?

    Podobnie jak w temacie chciałem zapytać czy jest szansa zrobić Tripela (Tripla?) na drożdżach Safale S-04 ?
  • Konusisko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 2

    #2
    Podobnie do belgijskiego speciality ale.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Nie i nie.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        No nie, to są brytolskie drożdżaki, kurcze nie wiedziałem że są takie żarłoczne. Uwarzyłem coś takiego: pilzneński-1900g, monachijski 2700, melanoidynowy-550g, karmelowy czerwony-350g, wszystkie słody strzegomskie, zacieranie 67 stopni-60 minut, 72 stopnie-15 minut, 78 stopni- 5 minut. Gotowanie 70 minut, chmielenie: 10g premiant +10g lubelski-60 minut, 10g lomik-50 minut, 10g premiant-30 minut, 20g lomik-10 minut, 20g lubelski-0 minut. Zadane oczywiście s-04 Tydzień burzliwej, 2 tygodnie na drugiej fermentacji, przed butelkowaniem dodane 200g glukozy. Po drugiej fermentacji balingomierz pokazał 0blg. Nie uwierzyłem. teraz wierze , piwo prawie się nie nagazowało. Drożdżaki zjadły wszystko, te 200g glukozy normalnie to szampana by zrobiło z piwa a tu "cask ale " wyszło. Teraz to z butelek przelewam do starego syfonu , takiego 2 litrowego, wkręcam nabój, chłodze i dopiero piję. W kegi jakiekolwiek nie bawię się. Do tej pory, to tylko miody odfermentowywały mi nawet poniżej 0, a tu masz, takie drożdże potrafią także.

        Comment

        • Mocho
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.01
          • 92

          #5
          jak sypnąłeś glukozę przed butelkowaniem i się nie nagazowało, to albo drożdże jej nie zjadły albo nie do końca szczelnie zamknąłeś butelki. Osobiście stawiałbym na to drugie

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #6
            Przegrałbyś, co jak co ale kapslować, po kilkuset zakapslowanych warkach, to ja potrafię. Glukozy nie sypałem bo dodaję wysterylizowany roztwór(zagotowuje trochę wody z glukozą i dolewam do piwa). Co się stało to ja wiem. Drożdże zjadły wszystko co było do zjedzenia w brzeczce i taka ilość glukozy była po prostu za mała. Piwo jest delikatniutko nagazowane, prawie wcale.Jedyne co mnie zdziwiło to to że te drożdże dały radę tak wszystko zjeść.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
              dadek
              Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
              2022-04-08, 01:05
            • dadek
              Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
              dadek
              Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
              Start
              2024-10-15
              Koniec
              2024-10-15
              2024-10-16, 02:03
            • AaLeX
              Nova Paka, Český Ležák Original
              AaLeX
              Nowość w polskim Aldi. Alkokol 5,4%, skład: woda, słód, chmiel. Spełnia zatem niemiecką normę. Napis "tylko w Aldi" sugeruje, że jest to piwo warzone dla tego marketu. Zapach chmielowy, barwa bursztynowa, piana niezła, na początku bardzo obfita. Smak bardzo ciekawy, ziołowa goryczka...
              2024-08-27, 13:46
            • dadek
              Heidelberg, Leyergasse 6, Kulturbrauerei
              dadek
              Browar restauracyjny działający od 2000 roku na zachodnim skraju pięknej starówki, w uliczce 50 m od Neckaru, a z drugiej strony w cieniu górującego nad nią ogromnego heidelbergskiego zamku.
              Z wąskiej, brukowanej uliczki wchodzimy przez otwartą pięknie zdobioną stalową bramę pomiędzy...
              2022-11-23, 01:54
            • dadek
              Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
              dadek
              Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
              Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
              2023-12-10, 22:39
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...