brak pomysłu na piwo :(

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaro123
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.03
    • 2

    brak pomysłu na piwo :(

    Witam wszystkich,
    mam w domu sporo słodów
    Słód pale ale Strzegom 2kg
    Słód bohemian pilsner Weyermann® (Niemcy) 2 kg
    Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann 2 kg
    Słód Amber 50 EBC Brewferm (Belgia) 0,5kg
    Słód krótki/ Chit Malt Weyermann (Niemcy) 0,5kg
    Słód AbbeyMalt Weyermann 0.5 kg
    Słód wiedeński Strzegom (Polska) - 1kg

    znajdzie się napewno trochę płatków owsianych i kasza jęczmienna
    mam też drożdże górnej fermentacji Danstar Windsor

    chmiel centennial 110g
    galaxy 50g
    chinook 20g

    jutro chciałbym coś uwarzyć, ale nie mam za bardzo pomysłu co by to mogło być,
    do tej pory nie przejmowałem się stylami i robiłem bezstylowce takie ok 15-18BLG, tym razem chciał bym spróbować czegoś nowego, wszelkie sugestie bardfzo mile widziane
  • bimbelt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.12
    • 197

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaro123 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam wszystkich,
    mam w domu sporo słodów
    Słód pale ale Strzegom 2kg
    Słód bohemian pilsner Weyermann® (Niemcy) 2 kg
    Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann 2 kg
    Słód Amber 50 EBC Brewferm (Belgia) 0,5kg
    Słód krótki/ Chit Malt Weyermann (Niemcy) 0,5kg
    Słód AbbeyMalt Weyermann 0.5 kg
    Słód wiedeński Strzegom (Polska) - 1kg

    znajdzie się napewno trochę płatków owsianych i kasza jęczmienna
    mam też drożdże górnej fermentacji Danstar Windsor

    chmiel centennial 110g
    galaxy 50g
    chinook 20g

    jutro chciałbym coś uwarzyć, ale nie mam za bardzo pomysłu co by to mogło być,
    do tej pory nie przejmowałem się stylami i robiłem bezstylowce takie ok 15-18BLG, tym razem chciał bym spróbować czegoś nowego, wszelkie sugestie bardfzo mile widziane
    Temperatury mamy saisonowe, zatem może coś w klimatach american saison?

    2kg pale ale
    2kg pilzeńskiego
    1kg wiedeńskiego
    0,3kg amber 50EBC

    Nachmiel na goryczkę na 30IBU i dodaj z 50g chmielu w dowolnej konfiguracji na flame-out i drugie tyle na cichą.

    Pierwsze kilka dni staraj się utrzymać temperaturę fermentacji w okolicach 20C. Po kilku dniach możesz dać się ogrzać do 25-27C.
    Piwolog radzi...
    Piwo Domowe na Facebooku
    Szczeciński Konkurs Piw Domowych

    Comment

    • jaro123
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 2

      #3
      Dzięki bimbelt , może ktoś jeszcze mam jakieś pomysły?

      Comment

      Przetwarzanie...
      X