brak pomysłu na piwo :(

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaro123
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.03
    • 2

    #1

    brak pomysłu na piwo :(

    Witam wszystkich,
    mam w domu sporo słodów
    Słód pale ale Strzegom 2kg
    Słód bohemian pilsner Weyermann® (Niemcy) 2 kg
    Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann 2 kg
    Słód Amber 50 EBC Brewferm (Belgia) 0,5kg
    Słód krótki/ Chit Malt Weyermann (Niemcy) 0,5kg
    Słód AbbeyMalt Weyermann 0.5 kg
    Słód wiedeński Strzegom (Polska) - 1kg

    znajdzie się napewno trochę płatków owsianych i kasza jęczmienna
    mam też drożdże górnej fermentacji Danstar Windsor

    chmiel centennial 110g
    galaxy 50g
    chinook 20g

    jutro chciałbym coś uwarzyć, ale nie mam za bardzo pomysłu co by to mogło być,
    do tej pory nie przejmowałem się stylami i robiłem bezstylowce takie ok 15-18BLG, tym razem chciał bym spróbować czegoś nowego, wszelkie sugestie bardfzo mile widziane
  • bimbelt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.12
    • 197

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaro123
    Witam wszystkich,
    mam w domu sporo słodów
    Słód pale ale Strzegom 2kg
    Słód bohemian pilsner Weyermann® (Niemcy) 2 kg
    Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann 2 kg
    Słód Amber 50 EBC Brewferm (Belgia) 0,5kg
    Słód krótki/ Chit Malt Weyermann (Niemcy) 0,5kg
    Słód AbbeyMalt Weyermann 0.5 kg
    Słód wiedeński Strzegom (Polska) - 1kg

    znajdzie się napewno trochę płatków owsianych i kasza jęczmienna
    mam też drożdże górnej fermentacji Danstar Windsor

    chmiel centennial 110g
    galaxy 50g
    chinook 20g

    jutro chciałbym coś uwarzyć, ale nie mam za bardzo pomysłu co by to mogło być,
    do tej pory nie przejmowałem się stylami i robiłem bezstylowce takie ok 15-18BLG, tym razem chciał bym spróbować czegoś nowego, wszelkie sugestie bardfzo mile widziane
    Temperatury mamy saisonowe, zatem może coś w klimatach american saison?

    2kg pale ale
    2kg pilzeńskiego
    1kg wiedeńskiego
    0,3kg amber 50EBC

    Nachmiel na goryczkę na 30IBU i dodaj z 50g chmielu w dowolnej konfiguracji na flame-out i drugie tyle na cichą.

    Pierwsze kilka dni staraj się utrzymać temperaturę fermentacji w okolicach 20C. Po kilku dniach możesz dać się ogrzać do 25-27C.
    Piwolog radzi...
    Piwo Domowe na Facebooku
    Szczeciński Konkurs Piw Domowych

    Comment

    • jaro123
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 2

      #3
      Dzięki bimbelt , może ktoś jeszcze mam jakieś pomysły?

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Bakov 4, Bakovský pivovar
        dadek
        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
        2023-06-30, 00:55
      • dadek
        Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
        dadek
        Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
        2023-11-17, 00:48
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • dadek
        Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
        dadek
        Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
        2022-09-22, 23:52
      • piotriss
        Prośba o weryfikację
        piotriss
        Witam ułożyłem sobie 2 przepisy na 2 warki z zacieraniem lekko przeze mnie zmodyfikowane.Co o nich sądzicie.

        Porter Bałtycki 30L 22BLG

        Słód Monachijski 9kg EBC 12-18 Strzegom
        Słód Caraaroma 1kg EBC 350-450 Weyermann
        Słód Extra Black 0,5kg EBC 1400...
        2018-02-18, 14:46
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...