Witbier- pszenica niesłodowana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pinhead86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 18

    Witbier- pszenica niesłodowana

    Mam zamiar uwarzyć witbiera na podstawie receptury Piotra Wypycha (coder):
    http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder)
    Chcę i niejako muszę z braku dostępu do płatków pszenicznych zamienić na pszenice niesłodowaną. Ile jej dać żeby zastąpić 1:1 płatki?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Tyle samo.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Pinhead86
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 18

      #3
      Ok dzieki

      Comment

      • Pinhead86
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 18

        #4
        Zrobiłem witbiera na drożdżach brewferm blanche i wyczytałem, że one mają chyba to do siebie, że dosyć mocno dają siarka podczas fermentacji. Faktycznie u siebie tez to zaobserwowałem. Nie ma tragedii ale ciekawi mnie rozwiązanie na ten stan jaki ludzie proponowali mianowicie wrzucenie miedzi do fermentora i stąd moje pytanie po co? Co ta miedź robi?

        Comment

        • przemek18
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.06
          • 18

          #5
          Jak masz kawałek jakiegoś kabla to ściągasz z niego izolacje kabelek wyparzasz we wrzątku i ładujesz do fermentora. Miedź z tego co wiem to wchodzi w reakcje przez co wytrąca i redukuje trochę siarczków przez co piwo aż tak nie daje siarką. W moim witbierze też tak było ja jednak nie dałem miedzi bo raz, że nie wiedziałem o takim patencie a dwa, że po prostu nie miałem nic takiego pod ręką. Jedyna różnica to tak, używałem suchych drożdży s-33. Jak otworzyłem fermentor przed rozlewem do butelek też na chwilę uderzył mnie taki zapach ale później szybko wywietrzał. Teraz piwo zabutelkowane po ok tygodniu zapach tej siarki jeszcze trochę czuć ale im dłużej stoi tym mniej, także nie ma się o co martwić. U mnie w momencie przelania z butelki do szklanki praktycznie cały zapach wietrzeje, nie wiem czym to spowodowane ale żadnej infekcji nie miałem
          Last edited by przemek18; 2015-08-26, 10:08.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X