Na razie robię pierwsze piwko z kitu, ale mam pytanie jak dobierać chmiel na aromat z chmielem na goryczkę ? Jakie smaki mają różne gatunki chmielu?
Jaki smak ma konkretny chmiel ?
Collapse
X
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<< -
Oj żeby to takie proste było. Czytam wiki i już wiem. To cała sztuka. Przyjdzie z doświadczeniem. Musisz próbować. Uwarzysz piwo według receptury na jakiegoś championa i się okazuje że własnie chmielenie Ci nie odpowiada. Tak naprawdę w przemyśle to cała nauka jest. Często wystarcza doświadczenie, albo tak zwany nos. W tym cała zabawa. W tym urok domowego piwowarstwa. To tak bardzo wciąga, odkrywanie nowych smaków, warzenie coraz ciekawszych piw. Lektura z podanego linku na pewno pomoże , trzeba czytać, czytać i warzyćComment
-
Większość popularnych odmian nie ma charakterystycznych, łatwo odóżnialnych zapachów, tylko generyczne o różnej intensywności, która dodatkowo zmienia się rok do roku.
Wprawa w doborze chmielu i schematu chmielenia przychodzi z czasem, a jest to również kwesta indywidualnych upodobań.Comment
-
Aromaty chmielowe nie wykraczają poza ziołowo-leśno-kwiatowo-owocowe. No, chyba że jakiś zepsuty Amerykaniec to może skunksić cebulą.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....-
-
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii
Aromat -...-
-
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
-
-
Piwo jest opisane tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...taxis-pilsener
ale ten browar z Ratyzbony (Regensburg) już długo nie działa, choć na kontrze jest podany adres (rzeczywiście są budynki magazynowe Thurn und Taxisa),...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment