Na razie robię pierwsze piwko z kitu, ale mam pytanie jak dobierać chmiel na aromat z chmielem na goryczkę ? Jakie smaki mają różne gatunki chmielu?
Jaki smak ma konkretny chmiel ?
Collapse
X
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
Oj żeby to takie proste było. Czytam wiki i już wiem. To cała sztuka. Przyjdzie z doświadczeniem. Musisz próbować. Uwarzysz piwo według receptury na jakiegoś championa i się okazuje że własnie chmielenie Ci nie odpowiada. Tak naprawdę w przemyśle to cała nauka jest. Często wystarcza doświadczenie, albo tak zwany nos. W tym cała zabawa. W tym urok domowego piwowarstwa. To tak bardzo wciąga, odkrywanie nowych smaków, warzenie coraz ciekawszych piw. Lektura z podanego linku na pewno pomoże , trzeba czytać, czytać i warzyć
Comment
-
-
Większość popularnych odmian nie ma charakterystycznych, łatwo odóżnialnych zapachów, tylko generyczne o różnej intensywności, która dodatkowo zmienia się rok do roku.
Wprawa w doborze chmielu i schematu chmielenia przychodzi z czasem, a jest to również kwesta indywidualnych upodobań.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grekab Wyświetlenie odpowiedziTo jest konkretne forum. Żółtodziób się spytał i zaraz fajne odpowiedzi. Zostaję tutaj na dłużej. A czy jest jakiś chmiel który daje smak karmelu lub czekolady ? Czy raczej słód ?
Comment
-
Comment