Coffee Milk Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cromlock
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 13

    #1

    Coffee Milk Stout

    Witam, mam w planach zrobić Coffee Milk Stouta warka 20l, ale nie wiem czy wszystko dobrze rozumiem, ewentualnie proszę o jakieś korekty mojej receptury.

    - 3kg Pale Ale (5,5 EBC)
    - 1kg Monachijski typ II (16 EBC)
    - 0,5kg Caramunich typ III (140-160 EBC)
    - 0,5kg Laktoza
    - 0,3kg Carafa Special II (1100-1200 EBC)
    - 0,1kg palony jęczmień (1100 EBC)
    - 100g kawa mielona arabica

    Chmielenie: (60min)
    - 30g Fuggles 60 min
    - 20g Fuggles 30 min

    Palony jęczmień wrzucam na koniec zacierania, chwilę przed wysładzaniem.
    I tu pytanie czy Carafa Special II też wrzucić przed wysładzaniem czy można go użyć od początku zacierania?
    Świeżo zmieloną kawę dodać pod koniec zacierania czy gotowania brzeczki? A może lepiej zaparzyć ją osobno i potem wlać?
    Laktozę wrzucam 15min przed końcem gotowania brzeczki.

    Proszę o małą pomoc.
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Więc krótko i na temat
    - Carafa Special II też na koniec wrzucaj ( ja bym na ostatnie 15 min zacierania wrzucił po uzyskaniu próby jodowej )
    - kawa na koniec gotowania . Ja wrzucałem na ostatnią minutę plus na cichą w ziarnach.
    - Laktoza 10-15 minut przed końcem gotowania

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Ja bym do stouta dodał palone słody od początku zacierania, a kawę albo na ostatnie 5min gotowania, ablomna cichą, na pewno nie w ziarnach.

      Comment

      • Cromlock
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 13

        #4
        Carafa special właśnie ponoć można na początku bo jest bez łuski i nie daje goryczy i cierpkości, ale palony jęczmień to już nie bardzo jak na moje oko. A poza tym jak się da na początku zacierania to może być problem z odczytem próby jodowej.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Tyle, że smaki o których piszesz są pożądane w stoucie. Jak masz problem z próbą jodową, to zawsze możesz rozcieńczyć próbkę wodą.

          Comment

          • Cromlock
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.07
            • 13

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Tyle, że smaki o których piszesz są pożądane w stoucie
            No tak tak, ale wszystko w rozsądnych ilościach ;p myślę, że jak się doda na ostatnie 10 min zacierania też te smaki będą wyczuwalne, ale też bez przesady.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Ja za wiele nie myślę, tylko tak właśnie robię, bo przy stoucie nie ma sensu dodawanie na koniec. Ilość palonych słodów jest tak mała, że nie ma mowy o przesadzie.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • toh11
                Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
                toh11
                Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
                Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
                2020-01-11, 12:41
              • Bloodnydav
                Browar Bartka
                Bloodnydav
                Hej,
                Postanowiłem napisać pierwszy post gdyż dziś uwarzyłem pierwsze piwo od początku do końca samemu, od zacierania słodu po chmielenie. Wcześniej uwarzyłem trzy warki z brewkitu i postanowiłem pójść krok dalej.

                Warka: 22l
                Goryczka: około 29 IBU
                Ekstrakt:...
                2017-10-21, 19:37
              • oozz
                Sprzedam-kadź zacierną (termos)+keg do gotowania
                oozz
                Witam,

                -na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.

                -keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)

                -chłodnica...
                2019-01-07, 15:18
              • qvrz
                Receptura Imperial Stout+kilka pytań
                qvrz
                Witam, na moją drugą samotną warkę wybrałem Imperial Stouta, kieruję się w 90% przepisem Dori na FESa, jednak chciałbym lekko go zmodyfikować i dorzucić pare dodatków. Celuję w warkę 20l ok 18-20BLG(nie jestem jeszcze zbyt doświadczony, więc nie wiem jak pójdzie z wydajnością)doliczając...
                2016-11-10, 14:59
              • pegazus300
                Osady białkowe podczas gotowania
                pegazus300
                Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
                2018-04-04, 08:17
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...