Witam, mam w planach zrobić Coffee Milk Stouta warka 20l, ale nie wiem czy wszystko dobrze rozumiem, ewentualnie proszę o jakieś korekty mojej receptury.
- 3kg Pale Ale (5,5 EBC)
- 1kg Monachijski typ II (16 EBC)
- 0,5kg Caramunich typ III (140-160 EBC)
- 0,5kg Laktoza
- 0,3kg Carafa Special II (1100-1200 EBC)
- 0,1kg palony jęczmień (1100 EBC)
- 100g kawa mielona arabica
Chmielenie: (60min)
- 30g Fuggles 60 min
- 20g Fuggles 30 min
Palony jęczmień wrzucam na koniec zacierania, chwilę przed wysładzaniem.
I tu pytanie czy Carafa Special II też wrzucić przed wysładzaniem czy można go użyć od początku zacierania?
Świeżo zmieloną kawę dodać pod koniec zacierania czy gotowania brzeczki? A może lepiej zaparzyć ją osobno i potem wlać?
Laktozę wrzucam 15min przed końcem gotowania brzeczki.
Proszę o małą pomoc.
- 3kg Pale Ale (5,5 EBC)
- 1kg Monachijski typ II (16 EBC)
- 0,5kg Caramunich typ III (140-160 EBC)
- 0,5kg Laktoza
- 0,3kg Carafa Special II (1100-1200 EBC)
- 0,1kg palony jęczmień (1100 EBC)
- 100g kawa mielona arabica
Chmielenie: (60min)
- 30g Fuggles 60 min
- 20g Fuggles 30 min
Palony jęczmień wrzucam na koniec zacierania, chwilę przed wysładzaniem.
I tu pytanie czy Carafa Special II też wrzucić przed wysładzaniem czy można go użyć od początku zacierania?
Świeżo zmieloną kawę dodać pod koniec zacierania czy gotowania brzeczki? A może lepiej zaparzyć ją osobno i potem wlać?
Laktozę wrzucam 15min przed końcem gotowania brzeczki.
Proszę o małą pomoc.
Comment