Czy ekstrahowanie ciemnych słodów w zimnej wodzie bez zacierania wpływa jakoś negatywnie na trwałość piwa? Pytam bo chcę Black IPA uwarzyć i mam trochę jęczmienia palonego a chcę jak najmniej palności uzyskać a jak najwięcej koloru. Druga rzecz to mam jeszcze pszenice paloną i ją chce wrzucić do gorącego zacieru do filtracji. Jak pierwszy przypadek raczej nie będzie negatywnie wpływał to w drugim w gorącym zacierze już trochę skrobi puści do brzeczki. Wie ktoś coś?
Ekstrakcja ciemnych słodów
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...-
Channel: Czechy
-
-
Znany wiedeński browar.
Piwo półciemne,
11,8% ekstr.
4,8% alk.
https://www.ottakringerbrauerei.at/d...ger-gmischtes/
Aromat - kakaowe herbatniki, palone słodowość, trochę razowca
Piana - wysoka, zwarta, umiarkowana trwałość...-
Channel: Austria
2025-01-19, 01:56 -
-
Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
-
Channel: Niemcy
-
-
Schwarzbier z Wieprza (tzn. z browaru w Wieprzu)
13% ekstr.,
5,5% alk.
Aromat - nie jest przesadnie intensywny, słodowy z gorzką czekoladą, ciut palony
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka, trochę zostaje na szkle
Barwa - praktycznie czarna,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-03, 00:04 -
-
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment