Ekstrakcja ciemnych słodów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pinhead86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 18

    Ekstrakcja ciemnych słodów

    Czy ekstrahowanie ciemnych słodów w zimnej wodzie bez zacierania wpływa jakoś negatywnie na trwałość piwa? Pytam bo chcę Black IPA uwarzyć i mam trochę jęczmienia palonego a chcę jak najmniej palności uzyskać a jak najwięcej koloru. Druga rzecz to mam jeszcze pszenice paloną i ją chce wrzucić do gorącego zacieru do filtracji. Jak pierwszy przypadek raczej nie będzie negatywnie wpływał to w drugim w gorącym zacierze już trochę skrobi puści do brzeczki. Wie ktoś coś?
    Last edited by Pinhead86; 2014-10-28, 08:00.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Jeśli będzie gotował po dodaniu tego ekstraktu zrobionego w zimnej wodzie to nie ma obawy o trwałość piwa. Wrzucałem kilka razy słód palony do filtracji i nic się nie stało.
    Last edited by Jimmy_jb; 2014-11-11, 00:14.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    Przetwarzanie...
    X